Când se vor emite primele buletine digitale. În trei ani, toți românii le vor avea

78
Când se vor emite primele buletine digitale. În trei ani, toți românii le vor avea - buletine-digitale-1711480364.jpg

Articole de la același autor

Mai este doar un pas până când cărțile de identitate electronice vor fi implementate în România. Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de date, susține că, foarte curând, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de naștere sau de căsătorie la nicio autoritate publică. În curând, cărțile de identitate se vor putea obține automat din sistemul informatic.

„În momentul acesta avem un sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă care deja funcționează. Avem un județ conectat la acest sistem și se generează acte digitale chiar în momentele în care discutăm. Eu zic că într-un foarte scurt timp, într-un interval de câteva săptămâni, va fi accesibil de către cetățeni și de către celelalte autorități publice. Punerea în funcțiune va fi făcută gradual, inițial la nivelul unor județe, după care va fi extins la nivelul tuturor județelor. Este vorba de actele de stare civilă, astfel încât cetățenii să poată să își poată obține certificatele de stare civilă și, foarte important, celelalte autorități publice gradual se vor interconecta la acest sistem, astfel încât este doar o previziune pe care o fac eu. Cetățeanului, în următorii doi, trei ani, în România, nimeni, nicio autoritate publică nu-i va mai solicita certificatul de naștere sau de căsătorie, acesta putând fi obținut automat din sistemul informatic. Teoretic, legea spune același lucru și acum. Doar că ceea ce am făcut noi în ultimii cinci ani, am digitalizat întreaga arhivă din ultima 100 de ani, începând cu ianuarie 1921. Toate actele de stare civilă care atestă nașterea, căsătoria sau decesul ori divorțul, toate au fost digitalizate.

În momentul acesta sunt 68,5 milioane de acte de stare civilă digitale încărcate deja în sistem și mai lucrăm pentru verificarea calității pentru aproximativ 9 milioane de acte de stare civilă”, a declarat Cătălin Giulescu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6253 secunde