Casa de Cultură a Sindicatelor rezistă! "Am fost nevoiți să reducem numărul de locuri din sală!"

1874
Probabil că nu există constănțean care să nu fi trecut, măcar o dată, pragul Casei de Cultură a Sindicatelor, unul dintre cele mai elegante edificii arhitecturale din municipiul Constanța, clădire ridicată între anii 1976 și 1983. Instituția dispune de două săli de spectacole, iar edificiul reprezintă o îmbinare armonioasă între liniile îndrăznețe ale arhitecturii contemporane și elemente ale artei construcțiilor românești tradiționale.

Între pereții acestei instituții de cultură, atât conducerea, cât și cei zece angajați pe care îi are fac tot posibilul petnru a aduce în orașul de la malul mării artiști cunoscuți, interpreți de muzică ușoară românească și nu numai, spectacole pentru copii și o mulțime de alte show-uri care să stingă setea necontenită a unora pentru artă și frumos. De exemplu, numai în luna mai, constănţenii au ocazia de a-şi achiziţiona bilete la Holograf, la spectacolele „All Inclusive”, „Plăieşii - Partea noastră de iubire”, „Familia înainte de toate”, „Spune-mi ce ai făcut cu banii”. Desigur, spectacolele vor fi organizate până în luna iulie, după care urmează, ca de obicei, o scurtă pauză, asta în condițiile în care sezonul estival se apropie cu pași repezi și toate „scenele” se mută pe litoral. Cert este că lumea este interesată de cultură, iar majoritatea spectacolelor de la Casa de Cultură se joacă cu casa închisă. Pentru cei cărora le place să meargă la teatru sau să-şi admire artiştii preferaţi în cadrul unui concert, aceste persoane au la dispoziţie, în prezent, un număr de 598 de locuri, repartizate de jos până sus, în întreaga sală de spectacole. De ce numai 598? Potrivit directorului Constantin Grosu, au fost nevoiți să îşi reducă numărul de locuri la 598, 122 de scaune fiind scoase din mai multe motive. În primul rând, pentru că sala a fost modernizată, apoi pentru că de la rândul 1 până la rândul 8 nu exista niciun culoar care să îi ajute în caz de incendiu, de exemplu. Pe de altă parte, cei care voiau să plece de la o piesă mai devreme, din diferite motive, erau nevoiţi să deranjeze tot rândul, pentru că nu aveau altă cale de ieşire din instituţie.


„La noi nu există stagiuni!”

„Aducând culoarul până în faţa scenei, a trebuit să scoatem câteva scaune. Cu această ocazie, am reamenajat şi sala. În plus, fiind vorba despre o clădire veche, ca să primeşti un aviz ISU este foarte greu în ziua de azi şi, dacă nu făceam aceste modificări, primeam doar aviz temporar de funcţionare”, a declarat directorul Constantin Grosu, pentru „Cuget Liber”. Cum spuneam, spectacolele vor avea loc până în luna iulie, cele mai multe desfăşurându-se în luna mai. Pentru toamnă, reprezentanţii instituţiei se află deja în discuţii cu impresarii, dar îi aşteaptă inclusiv în vară, dacă vor să ţină un spectacol aici, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, care este deschisă pe tot parcursul anului. „La noi nu există stagiuni. Cine vrea să vină cu spectacole şi pe perioada sezonului estival o poate face fără probleme”, a subliniat managerul.

Întrebat care sunt principalele probleme cu care se confruntă, Grosu a precizat că acestea se referă la valoarea mare a facturilor la utilităţi, care i-a afectat teribil. El a adăugat că facturile de la Termoficare Constanţa SRL au fost de aproape zece ori mai mari, comparativ cu anii trecuţi, iar la Enel, de 3-4 ori mai mari. Pentru a face faţă „notelor de plată”, au fost puşi în situaţia de a mări chiria la sală, la suma de 5.000 de lei, pentru că, dacă nu făceau acest lucru, nu treceau iarna cu bine. „La început, am întâlnit o opoziţie din partea impresarilor, care au spus că nu mai vin, apoi au început să ne caute. Acceptând condiţiile, le-am dat şi eu lor ce nu aveau, rândurile 8 şi 9, care erau pentru rezervări. Aşadar, am lichidat toate rezervările, pentru că trebuia să le dau şi eu lor ceva. Costul închirierii sălii era înainte 2.000 de lei, iar acum este 5.000 lei. Dacă rămâneam cu 2.000, eram morţi. Tot pentru a face rost de bani, am închiriat toate spaţiile”, a completat directorul.

Având în vedere vechimea clădirii, desigur, s-ar impune şi alte lucrări de renovare. În acest sens, au semnat un proiect cu o firmă care vrea să îi ajute, pe fonduri europene, să renoveze în totalitate sala. „Dacă nu se întâmplă acest lucru, o vom renova noi, când putem, cum putem, pentru că, neavând altă finanţare decât ceea ce producem, este greu”, a precizat Grosu. Menţionăm că, la ora actuală, Casa de Cultură din Constanţa nu se află în subordinea niciunei autorităţi locale, ci în subordinea Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură. „Noi nu primim nici un leu de nicăieri. Cu autorităţile locale ţinem legătura tot timpul şi, dacă există posibilitatea să ne ajute, noi suntem deschişi”, a subliniat el. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.335 secunde