Parcare etajată, cu 800 de locuri, în zona Casa de Cultură, pe aleea Daliei

1814
Problema locurilor de parcare este acută în Constanţa în aproape toate cartierele municipiului, cât şi în centru. În multe zone nu se prea mai poate face mare lucru, neexistând spaţiu pentru a amenaja noi parcări, însă sunt şi perimetre cu suprafeţe generoase, unde pot fi ridicate astfel de construcţii. Un astfel de loc este pe aleea Daliei, în apropierea parcului de la Casa de Cultură, unde primăria intenţionează să construiască o parcare etajată.

Consilierii locali constănţeni au aprobat în şedinţa lunii februarie, desfăşurată luni, 28 februarie, alipirea a două terenuri de pe aleea Daliei, astfel încât suprafaţa totală a terenului situat pe aleea Daliei nr. 28A, în dreptul blocurilor L 127, L 126 şi L 128, aflat în domeniul privat al municipiului Constanţa, va fi de 4.643 metri pătraţi. Procedura a fost necesară în vederea înscrierii în cartea funciară astfel încât să poată fi demarată documentaţia pentru autorizare pentru construirea unei parcări etajate.

Este vorba despre un proiect deja creionat în vara anului 2021 şi pentru care Primăria Constanţa a demarat şi un studiu de fezabilitate. Conform planurilor municipalităţii, parcarea publică va avea 2 – 4 niveluri şi minimum 800 de locuri. Imobilul va fi echipat cu iluminat public interior şi exterior, supraveghere video, bariere de acces şi ieşire, rigole pentru scurgerea apei pluviale exterioare, spaţii verzi, sistem de alarmare luminos şi acustic şi panouri fotovoltaice. Elaborarea documentaţiei tehnico-economică studiu de fezabilitate a fost demarată în luna septembrie 2021 şi ar trebui să fie finalizată luna aceasta. Ulterior, primăria va trebui să identifice fondurile necesare pentru proiect şi să facă demersurile pentru autorizarea construcţiei.

Se caută şi alte locaţii

Între timp, autorităţile locale au demarat proceduri pentru construirea unor parcări ceva mai mici, din structuri metalice, cu parter şi un singur etaj. Deocamdată, se fac calcule şi se caută soluţii pentru finanţare. „Au fost identificate mai multe zone şi terenuri unde pot fi edificate parcări publice supraetajate. A fost elaborată o listă şi aceasta a fost trimisă spre analiză consultanţilor BERD. Majoritatea spaţiilor sunt situate pe axa nord-sud, adică adiacente bulevardelor care intră în reabilitare, Alexandru Lăpuşneanu, 1 Mai şi Şoseaua Mangaliei. Pentru că vor fi desfiinţate locuri de parcare acolo, vrem, în compensare, să construim în cartierele limitrofe aceste parcări P+1, pe structură metalică. S-a luat în considerare această variantă pentru că se construiesc mai repede. Este vorba despre o structură metalică adaptată şi protejată, pentru mediul mai sărat din această zonă. Numărul parcărilor ce urmează a fi amenajate va rezulta în urma analizei consultanţilor”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Alin Vintilă.

Potrivit acestuia, documentaţia trimisă la BERD conţine şi date despre politica de parcări din municipiul Constanţa. „BERD acordă finanţare şi consultanţă, în valoare de maximum 10 milioane de euro. Dobânzile sunt reduse, gradul de îndatorare al municipiului este relativ mic şi, pentru a urgenta realizarea de astfel de parcări, soluţia cu finanţarea de la BERD este la îndemână, deoarece bani europeni pentru parcări nu sunt decât pentru parcări Park and ride. Acestea însă vor mai întârzia”, a mai precizat Alin Vintilă.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1928 secunde