Primăria Constanţa, investitor imobiliar. Vrea să cumpere Casa d’Italia, pentru a o transforma în centru de tineret

2235

Articole de la același autor

O vilă cu trecut istoric, din inima Constanţei, care a fost, pe rând, centru cultural, consulat, bibliotecă şi apoi adăpost improvizat pentru oamenii străzii, ar putea fi renovată şi repusă în valoare de autorităţile locale. Primăria vrea să o cumpere de la proprietar, Guvernul italian, şi să o aducă în patrimoniul oraşului, pentru a o pune la dispoziţia tinerilor.

Aşezată pe bulevardul Mamaia, în zona Capitol, Casa d’Italia sau Casa roşie, aşa cum o cunosc mulţi constănţeni, este ferecată de ani de zile, după ce a fost devastată de un grup de oameni ai străzii. Luni întregi, aceştia şi-au găsit adăpost între pereţii fostului consulat, deşi nu aveau nici curent, nici apă. Ulterior, aceştia au fost evacuaţi şi clădirea a fost sigilată, astfel încât să nu mai fie ocupată abuziv.

Clădirea a fost construită în anii ’30 de către Guvernul italian prin consulul de la vremea respectivă. Se distinge printr-o arhitectură deosebită, cu exterior din cărămidă roşie şi o intrare spectaculoasă în semicerc, cu două rânduri de scări. În 2017, Casa d’Italia a fost scoasă la vânzare de către statul italian. Dar, până în prezent, nu s-a încheiat tranzacţia, neexistând cumpărători.

Recent, însă, consilierii locali constănţeni au propus ca imobilul să fie achiziţionat chiar de către primărie, pentru a-l aduce în patrimoniul oraşului şi a-l pune în valoare. „Consiliul Local a prevăzut în bugetul pe anul 2022 un capitol pentru cumpărarea Casei d'Italia și transformarea ei în centru de tineret. În acest sens, Primăria Constanța și-a manifestat dreptul de preempțiune. Clădirea se află pe bulevardul Mamaia, la numărul 42. Imobilul masiv din piatră, cu faţadă din cărămidă roşie şi ridicată în stilul vilelor neoclasice din Nordul Italiei, a fost construit în anul 1934, pentru necesităţile comunităţii italiene. De-a lungul timpului, imobilul a fost pentru constănțeni un veritabil centru de cultură, dispunând de o bogată bibliotecă de carte italiană, de cursuri de cultură și civilizație italiană”, precizează Cătălin Iacob, consilier local USR.

Devastată la interior

Potrivit acestuia, deocamdată a fost propusă o sumă minimă şi, ulterior, în funcţie de procedurile de licitaţie, va fi făcută o rectificare bugetară. „Deja Primăria Constanţa a trimis o scrisoare către Guvernul italian. Se poartă corespondenţă pentru a găsi cea mai bună variantă. Recent, a fost o licitaţie, dar timpul a fost prea scurt şi primăria nu a putut participa. Cel mai probabil, va fi la următoarea”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, consilierul local constănţean.


Cum clădirea a fost devastată la interior şi a fost închisă ani la rândul, va necesita, cu siguranţă, o reabilitare masivă, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare pentru autorităţile locale. Ulterior, va fi nevoie de dotări şi echipamente noi. „Vom vedea ce soluţii vom găsi de finanţare, poate prin fonduri europene. S-a plecat de la ideea de a fi un centru de tineret şi vom vedea ulterior şi ce întrebuinţări vom putea să îi dăm”, a mai spus Cătălin Iacob.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4418 secunde