Plaja şi faleza Modern se transformă. „Zona va fi cu adevărat spectaculoasă!”

5282
1

Articole de la același autor

Renumită pentru cât este de încăpătoare şi pentru apa mică, metri buni de la mal, Plaja Modern este unul dintre locurile preferate ale constănţenilor pe timpul verii, dar şi în afara sezonului estival, pentru promenade şi aerosoli. Zona de faleză a mai beneficiat de unele îmbunătăţiri în ultimii ani, dar autorităţile locale intenţionează să îi dea o faţă nouă şi să redevină „modernă”, aşa cum îi spune şi numele.





Primăria Constanţa a demarat, săptămâna aceasta, procedurile pentru refacerea şi amenajarea zonei cuprinse între accesul către Plaja Modern, strada Lebedei şi taluz. Este vorba despre un proiect aprobat de către Consiliul Local Constanţa în vara lui 2021 şi care începe să se concretizeze. În prezent, se lucrează la studiul de fezabilitate şi sunt speranţe ca să se dea startul lucrărilor chiar în lunile următoare, astfel încât zona să fie complet refăcută înainte de debutul sezonului estival 2022.

„În momentul de faţă, zona propusă studiului în vederea amenajării integrate a zonei cuprinse între accesul către Plaja Modern, strada Lebedei şi taluz nu este îngrădită şi este ocupată de o clădire şi o serie de platforme aflate într-o stare avansată de degradare şi vegetaţie crescută spontan. Totodată, partea rămasă liberă prezintă degradări de suprafaţă”, este precizat în raportul care a stat la baza proiectului pentru studiul de prefezabilitate.





Lucrează echipe de specialişti

Practic, se doreşte încetinirea sau stoparea fenomenului de eroziune costieră, prin lucrări de amenajare peisagistică a taluzului, crearea unei alternative viabile pentru parcajele din zonă şi crearea de spaţii de recreere şi petrecere a timpului liber.

„Deocamdată nu avem mai multe informaţii. Planurile şi variantele de amenajare le vor stabili arhitecţii, urbaniştii şi peisagiştii. Rămân parcările, fără doar şi poate, şi în rest va fi revitalizată întreaga zonă, până la taluz. Vedem ce propuneri vor face specialiştii. Contractul a fost semnat săptămâna aceasta şi, din ce am observat, este vorba despre o firmă de arhitectură din Bucureşti. Ei au obligaţia de a propune mai multe variante, ulterior, Consiliul Local este cel care îşi va da votul”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, citymanagerul municipiului Constanţa, Felicia Ovanesian.



Demolări şi exproprieri

Între timp, autorităţile locale au demarat şi demolarea unei construcţii abandonate, care a şi ars în urmă cu câteva săptămâni, chiar în apropierea plajei. De asemenea, o parte din parcarea mare din dreptul docului pentru ambarcaţiuni este dezafectată. Aceasta face parte din terenurile retrocedate ilegal, pentru care instanţa a dispus revenirea în proprietatea municipiului Constanţa.



„Plaja Modern va fi mai frumoasă. După lupte seculare, o altă construcţie abuzivă, hidoasă şi insalubră îşi dă obştescul sfârşit. Regenerarea include şi exproprierea unor favorizaţi ai fostului regim de proprietăţile pe care le deţin în zonă. La anul, zona va fi cu adevărat spectaculoasă!”, a subliniat Felicia Ovanesian.



Comentează știrea

fani
11 februarie 2022
solutii

Foarte buna initiativa ! Dar nu trebuie uitat ca modern nu inseamna numai spatii de recreere ,baruri si parcari .Important este si accesul folosind doar scarile .Am fost in tari din lumea III -a cu plaja asemanatoare si aveau acces cu ascensoare ! Da de necrezut si nu aveau baruri si carciumi decat sus pe deal. Simplu si cu respect pentru oameni ,daca intereseaza pe cineva RESPECTUL ,in afara profitului cu orice pret .Poate va deveni cu adevarat moderna

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5808 secunde