Cine îşi face milă de pietoni? Cartiere întregi fără trotuare, în Constanţa!

2435
4

Articole de la același autor

Constănţenii asistă de ani de zile la diferite lucrări de aşa-zisă modernizare şi înfrumuseţare a oraşului. Unii aşteaptă cu sufletul la gură ca utilajele să ajungă şi pe strada lor, alţii spun că nimic din ce se face nu e bine. Cei mai mulţi plâng după trotuare amenajate, unde să poată să meargă fără să îşi rupă picioarele şi, eventual, să încapă şi cu căruciorul pentru copil.

Trotuarele din municipiul Constanţa sunt ocupate, în mare procent de maşini parcate, iar, acolo unde mai rămâne loc şi pentru pietoni, asfaltul este distrus, spart, plin de gropi sau lipseşte cu desăvârşire. Autorităţile locale au încercat, în ultimii ani, să limiteze accesul autovehiculelor pe trotuare, au pus stâlpişori pe alocuri şi chiar au reasfaltat în unele zone. Dar mai au mult, mult de tot, până să ajungă în toate cartierele, spre disperarea constănţenilor.



„Sunt trotuare cu gropi pe care nu poţi plimba un cărucior cu copil sau unde te poţi accidenta. La mine pe stradă, în Tomis II, din 1972 trotuarele nu au fost refăcute. S-au spart şi s-a săpat când s-a tras încălzirea centrală, apoi lumea şi-a pus gaze. Conductele de apă sunt din 1929 şi se defectează frecvent, ceea ce presupune spargerea trotuarului, a carosabilului etc. Acum sunt gropi în care piciorul intră până la gleznă. Mulţi şi-au pavat trotuarul, fiecare după posibilităţi şi sunt zone unde s-a pavat cu gresie porţelanată care alunecă şi pe ploaie. Suntem în ţara nimănui. Aştept de ani zile, am vrut să repar eu, dar, numai pentru 12,5 metri liniari, mă costă lucrarea cu Confort Urban 7.000 de lei”, s-a plâns Iolanda M., o constănţeancă din cartierul Tomis II. Femeia susţine că atât ei, cât şi vecinilor le-a ajuns răbdarea la limită şi cere autorităţilor locale să ia măsuri cât mai repede. „Cred că am aşteptat destul. Am înţelegere, dar când văd că în anumite zone se repară din trei în trei ani şi aici de 50 de ani nu ne-a întrebat nimeni de sănătate, ne rupem picioarele şi nu reuşim să ieşim din necaz”, a mai spus femeia.



Şantiere fără sfârşit…

Din păcate, sunt şi constănţeni care se plâng de numeroasele şantiere din oraş, unele care pare că nu se mai termină. City-managerul municipiului Constanţa, Felicia Ovanesian, susţine că se lucrează şi că întârzierile ţin de contracte şi de constructori.

„În primul rând, nu toate sunt lucrările primăriei, unele sunt contractate de către RAJA. În al doilea rând, nu toate lucrările sunt sub acelaşi contract, cu acelaşi antreprenor, cu aceeaşi sursă de finanţare. Iar, în al treilea rând, pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile e de multe ori concurenţă, câştigă cel care se mişcă mai repede. Pentru că trebuie să dăm ordin de începere la 30 de zile de la semnarea contractului, pentru că antreprenorii nu se mai încadrează în sumele licitate din cauza creşterii preţurilor şi preferă să abandoneze lucrările decât să piardă bani”, a explicat Felicia Ovanesian.



Supăraţi sunt şi constănţenii care locuiesc în cartierele mai mărginaşe unde nici măcar nu există trotuare.

„S-au tot lăudat că o să refacă strada Baba Novac, unde oricum traficul a devenit infernal. Au spus că în zona Energia vor amenaja trotuarele, vor mări strada, nu au făcut nimic. Iar pentru pietoni este foarte dificil să circule pe anumite porţiuni. Se tot construieşte, vor fi din ce în ce mai mulţi locuitori în zonă, dar noi nu avem nici măcar trotuare!”, ne-a declarat Mircea Şchiopu.



Comentează știrea

Raspopitu
28 ianuarie 2022
De ce sa fie bine.

Sensurilor unice hotărâte politic,pentru a răsplăti votantii-oameni de bine,fara studiu de impact ,crește poluarea in oraș,șoferii fiind nevoiți să facă numeroase ocoluri inutile,pentru a ajunge la destinație . Pentru plăcuțele "sens unic" si altele obligatorii generate de ele sau comandat zeci de mii unor firme abonate fara licitații.Presa plătită tace cu recunoștință. Rușine tovarăși colegi in consilii găunoase!

unghe
28 ianuarie 2022
Cum ne putem mari proprietatileAvulsiunea

Bumerangul.Unii au impins gardul proprietatii citiva metri buni in strada .Primaria s a executat si a vandut la pret bunut (pt investitori) terenul .Strada s a ingustat Masinile nu pot fi parcate pe strada , asa ca sunt parcate pe asazisul trotuar .riveranii si trecatorii joaca zilnic la ruleta viata fiind nevoiti sa mearga pe strada .Cine poate opri astfel de rulete?

fani
29 ianuarie 2022
despre mila

Felicitari si stima deosebita pentru curajul de a face public acest material.Cu precizarea ca populatia acestui oras este la mila celor care prin indiferenta lor fac posibile grave abateri ale administratiei cum ar fi :abuzul in functie, lipsa unui control asupra modului de administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale sectorului public ,managementul total defectuos in privinta prevenirii neregulilor si fraudelor !Cerem mila mai ales Curtii de conturi si DNA ...Sinceritatea distinsei doamne Ovanesian este clarificatoare :nu toate lucrarile sunt sub acelasi contract,cu acelasi antreprenor ,cu aceeasi finantare,etc.Dar TOATE aceste lucrari se fac in curtea EDILULUI ,supremul ales, tocmai sa ne fereasca de bataia de joc in care este adus orasul . QED

RAMBO
10 februarie 2022
republika SOVIETICA MAZARE

BLESTEMATUL CLAN MAZARE-PORCstantinescu-STRUTinsky a DISTRUS TOATE TROTUARELE din Constanta, TOATE PARCURILE, TOATE SPATIILE VERZI !!! Din pacate, cei din constanta NU S-AU REVOLTAT NICIODATA, in schimb au girat cu voturile lor de SCLAVI INCONSTINETI, CLANUL care a JEFUIT si DISTRUS constanta !!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5618 secunde