Constanţa, modernizată cu bani europeni? Primăria face proiecte pentru finanţări nerambursabile

2010
1
Constanţa, modernizată cu bani europeni? Primăria face proiecte pentru finanţări nerambursabile - fondconstantamodernizata1-1642792866.jpg

Articole de la același autor

Sute de milioane de euro din fonduri europene vor fi valorificate, anul acesta, în municipiul Constanţa, în cadrul unor proiecte de modernizare de imobile, străzi, bulevarde, dar şi a sistemului de termoficare al oraşului. Iar autorităţile locale susţin că mai urmează şi altele.

Primarul Vergil Chiţac a anunţat, recent, că în municipiul Constanţa sunt în derulare sau urmează să demareze în perioada următoare cel puţin 26 de proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile provenite de la Uniunea Europeană. Unele dintre ele sunt realizate de către administraţia Făgădău, altele sunt concepute şi realizate de către actualul aparat al Primăriei Constanţa.

„Dezvoltăm Constanţa cu bani europeni. Este vorba despre investiţii majore ce beneficiază de finanţare nerambursabilă”, a precizat edilul. Deja, opt contracte de finanţare au fost semnate. Este vorba despre etapa a doua a proiectului de reamenajare integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța, cu fonduri de peste 26 milioane lei şi proiectul de realizare a unui spital modular pentru consolidarea capacităţii medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, în contextul COVID-19, cu fonduri de 14,5 milioane de lei. Acestea vor debuta în lunile următoare, după procedurile de atribuire a contractelor de execuţie.

De asemenea, au fost obţinute finanţări nerambursabile pentru creșterea eficienței energetice a imobilului Liceului Teoretic „Traian” (13,3 milioane lei), a Liceului „Decebal” (13,6 milioane lei), a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” (19,3 milioane lei) şi a Spitalului Municipal Constanţa (25 milioane lei). Tot cu bani europeni va fi reabilitată, modernizată şi dotată Grădiniţa cu program prelungit „Mugurel” (3,9 milioane lei), şi vor fi montate staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice (4,4 milioane lei).



Şcolile şi liceele, monitorizate video, la Poliţia Locală


Deja începute sunt contractele pentru reabilitarea şi modernizarea mai multor unităţi de învăţământ, precum Şcoala nr. 17 „Ion Minulescu”, Şcoala nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, pentru creşterea eficienţei energetice a Teatrului de Stat, pentru refacerea străzii Ştefan cel Mare şi pentru reamenajarea bulevardului Alexandru Lăpuşneanu. Cât de curând, vor demara lucrările şi pentru refacerea bulevardului 1 Mai şi a Şoselei Mangaliei. De asemenea, a fost semnat contractul de furnizare a celor 10 autobuze electrice de 12 metri, care vor intra în flota CT Bus în 2022 şi contractul de monitorizare video a unităţilor de învăţământ la dispeceratul Poliţiei Locale, în cadrul proiectului Safe City.

Alte trei proiecte au fost depuse pentru cele trei etape de reabilitare a reţelelor termice primare / transport a energiei termice din municipiul Constanţa, două pentru crearea de sisteme de canalizare pluvială în cartierele Coiciu, Baba Novac şi Compozitori şi un proiect pentru amenajarea bulevardului Madrid.

„De asemenea, ţin să menţionez că am demarat procedurile în ceea ce priveşte proiectul viitorului stadion pe care Farul şi Gheorghe Hagi vor reveni cu adevărat acasă. Mai exact, vorbim despre «Întocmire documentaţie tehnico-economică la faza de studiu de fezabilitate, expertiză tehnică, studii de teren, documentaţie obţinere avize pentru obiectivul de investiţii Construire Complex Sportiv Constanţa»”, a mai spus primarul Vergil Chiţac.

Rămâne de văzut dacă toate proiectele se vor putea face şi vor fi finalizate la timp astfel încât banii să vină într-adevăr de la Uniunea Europeană şi să nu fie nevoie să fie daţi de la bugetul local.



Comentează știrea

Local
23 ianuarie 2022
Ai

Ai, Constanta a ajuns un catun prafuit. Aici vor domni mereu cocalarii si bisnitarii.

Pagina a fost generata in 0.9404 secunde