Planuri importante pentru zona Gării Constanţa. Parcare supraetajată şi pasaje subterane spre parc

4506
6

Articole de la același autor

Poartă de intrare în oraş şi nod important de legătură pentru tot litoralul şi Dobrogea, zona Gării din Constanţa are nevoie de modernizare şi refacere, astfel încât să servească tot mai mulţi turişti şi să fie accesibilă şi la îndemână pentru locuitorii municipiului. Autorităţile locale fac planuri pentru a reamenaja întreg peisajul urban din jurul gării. Vor fi demolări, dar se va construi şi o parcare cu mai multe etaje, un mall şi un pasaj subteran spre parc.

Primăria Constanţa a demarat, la finele anului 2021, un proiect de amploare pentru această zonă importantă a municipiului. Este vorba despre „Amenajare piaţă urbană Gara Constanţa – prin amenajare parcare acoperită autobuze şi autocare cu staţii de încărcare şi peron călători, amenajare parcare autoturisme, amenajare zonă de acces, amenajare zone de promenadă pietonală, reamenajare zonă pasaj pietonal subteran, amenajare piesagistică parţială Parc Gară, construire parcare supraetajată şi construire centru comercial de tip strip mall”. Într-o primă fază, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică, în faza de studiu de prefezabilitate. „După ce se finalizează documentaţia, va fi iniţiat un nou proiect de hotărâre, care va fi supus votului consilierilor locali. Urmează apoi proiectarea şi execuţia”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Luminiţa Lare.

Întregul proiect va fi împărţit în mai multe etape, fiecare cu finanţare separată. Astfel, pentru construirea parcării şi staţiei acoperite pentru autobuze şi autocare, sunt estimate 1,8 milioane lei, care vor include şi costurile pentru demolarea imobilelor şi construcţiilor provizorii existente în prezent. În jur de 6,25 milioane de lei vor fi alocate pentru amenajarea străzilor, aleilor pietonale şi parcărilor din perimetru, de asemenea, cu desfiinţarea spaţiilor actuale. Cea mai mare sumă din proiect, în jur de 18,75 milioane de lei, este estimată pentru construirea parcării publice supraetajate, cu sistem de taxare pe termen lung şi cu facilităţi de încărcare pentru automobile electrice. Alte 5,25 milioane de lei sunt prevăzute pentru construirea centrului comercial tip strip mall – imobil funcţiune mixtă, unde vor fi amenajate şi restaurante, cafenele şi terase. De asemenea, va fi reabilitată clădirea Gării, prin refacerea faţadei cu materiale şi tehnici moderne care să aducă construcţia la parametrii corespunzători şi să îi pună în valoare statutul de reper urban.



Staţiile de autobuze vor fi resistematizate


Proiectul va fi extins şi pentru zona adiacentă. Autorităţile intenţionează să reamenajeze pasajul pietonal subteran, cu aproximativ 4,1 milioane lei, dar şi să construiască un alt pasaj nou, care să facă legătura cu parcul, pentru care sunt prevăzute circa 875.000 lei. În plus, va fi refăcut parţial Parcul Gării, de la intrarea dinspre strada Theodor Burada. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, costurile pentru amenajarea parcului vor face parte dintr-un proiect distinct, pentru care s-au demarat procedurile de achiziţie publică.

„Obiectivul general al proiectului vizează reconversia funcţională a terenurilor şi suprafeţelor degradate în scopul revitalizării mediului urban al municipiului Constanţa şi creşterea oportunităţilor de petrecere a timpului liber pentru locuitorii municipiului şi pentru turişti”, se arată în referatul semnat de primarul Vergil Chiţac. Concret, se doresc sistematizarea raţională a punctului terminus Gară Constanţa, creşterea intermodalităţii transportului public şi fluidizarea traficului, precum şi dotarea arealului Pieţei Gării cu servicii moderne şi spaţii urbane adecvate.



Comentează știrea

Constantin
2 februarie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Sa dărâme și "ruinele" bisericii !!

Mircea
2 februarie 2022
dezvoltare oras modern Constanta

Sa gandim si pentru viitor.Ar trebui mutata gara cfr la intrarea in oras , zona toyota . As construi metrou subteran/suprateran inspre gara actuala (autogara / moluri /etc)si mai departe pentru 2 trasee: Tomis N-zona Carefour-Boreal- Palazu M-Ovidiu si altul de la autogara spre Far -Poarta 6- Cumpana .... Agigea.In perimetrul liniilor CF actuale care acum trec prin cartierle Bratianu si Palas sa se construiasca blocuri de locuit, spatii comerciale , gradinite , scoli - tot ce trebuie unui oras modern al sec 21.Gara actuala ar putea deveni autogara moderna + parc, parcare etc. Cum ar fi daca cei care conduc orasul sa se gandeasca si la viitor ?

Moromete
2 februarie 2022
Cand va prinde porcul aripi

Bai "amirale" tie nu ti-e putin rusine? Constanta arata ca Islamabadul mai baiatule...

Moromete
2 februarie 2022
Cand va prinde porcul aripi

Bai "amirale" tie nu ti-e putin rusine? Constanta arata ca Islamabadul mai baiatule...

Ala
2 februarie 2022
1

Nimic nu este terminat și se apuca acum de altceva?

Gogu
4 februarie 2022
Dezamagire

Ce sa faci la gara ? Este o zona falimentară, terminata, noi nu avem trenuri și cale ferată, turiștii vin cu mașini, iar noi investim acolo ? Bani aruncați degeaba, zona e vai de ea, se depopulează accentuat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5648 secunde