Investiţii şi proiecte sociale, aprobate de consilierii locali constănţeni, la început de an

367
Investiţii şi proiecte sociale, aprobate de consilierii locali constănţeni, la început de an - fondsedinta-1643652384.jpg

Articole de la același autor

Consilierii locali constănţeni au aprobat, la începutul săptămânii, mai multe proiecte importante pentru locuitorii municipiului, precum facilităţi pentru transportul public, sprijin pentru vârstnici, prin programul Respect, şi pentru părinţii copiilor din creşe, care vor plăti, şi anul acesta, o contribuţie subvenţionată.

Consiliul Local Constanţa s-a reunit, luni, 31 ianuarie, în prima şedinţă ordinară a anului 2022. Aceasta s-a desfăşurat online şi este posibil ca, de luna viitoare, să aibă loc fizic, în premieră de când a început pandemia de COVID-19. Consilierul local USR Dumitru Caragheorghe a propus ca următoarea şedinţă de Consiliu Local să se deruleze în sală, cu prezenţa fizică a participanţilor. „De la şedinţa onorifică de învestire, de la sfârşitul anului 2020 şi până în prezent, nu ne-am văzut în format fizic, deşi acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu şedinţele în anumite perioade. Şi, pentru că se preconizează ca pe finalul lunii februarie această pandemie să intre pe un scenariu descendent, propun ca şedinţa viitoare să aibă loc astfel”, a spus consilierul.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 31 ianuarie, s-au aflat 32 de proiecte de hotărâre, iar unul a fost introdus pe ordinea suplimentară. Astfel, cu unanimitate de voturi au fost aprobate rectificarea bugetului local pe anul 2022 şi rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat Constanța, precum şi desemnarea persoanei care va ține Registrul de evidență a datoriei publice locale și Registrul de evidență a garanțiilor locale ale municipiului Constanța, Georgeta Gheorghe, directorul executiv în cadrul Direcţiei Generale Economico-Financiare, Direcţia Financiară.

Tot cu unanimitate de voturi, consilierii locali au aprobat proiectele de hotărâre pentru aprobarea unor facilități fiscale și de anulare a obligațiilor de plată accesorii, pentru acordarea de facilități la transportul public de călători pentru categoriile de persoane beneficiare, precum şi programul Respect.

Cu acest prilej, au fost modificate şi hotărârile anterioare de Consiliu Local pentru trei proiecte de investiţii din municipiu. Este vorba despre Creșterea eficienței energetice a imobilului Școala Gimnazială nr. 38, Creșterea eficienței energetice a imobilului Școala Gimnazială nr. 8 şi Reabilitarea, modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații.

Un proiect dezbătut de pe ordinea de zi a fost acela privind aprobarea Regulamentului de constituire a dreptului de superficie cu titlu oneros asupra terenurilor incluse în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Constanța. Grupul consilierilor municipali PNL a propus un amendament, care a fost aprobat, iar consilierul local PSD Costin Răsăuţeanu a susţinut că documentul trebuie clarificat.

„Regulamentul se bate cap în cap cu Legea 87 din 2020. Din păcate, acest regulament vorbeşte în termeni generali, însă majoritatea cazurilor construcţiilor la care se face referire, din Satul de Vacanţă, din staţiunea Mamaia, sunt distincte. Sunt anumite aspecte, de care trebuie să se ţină cont. Dacă vorbim despre o taxă de superficie pentru cei care deja plătesc taxe, înseamnă că vrem să îngropăm turismul. Majoritatea proprietarilor de active din zona turismului sunt deja într-o perioadă complicată. O expunere mai clară, coerentă şi corectă este necesară”, a subliniat consilierul PSD.

În replică, i-a răspuns primarul Vergil Chiţac: „Noi nu obligăm pe nimeni să beneficieze de superficie. Ca să facă superficie, trebuie să ceară. Dacă el ştie că beneficiază de alte forme, cum ar fi de Legea 87/2020, se va adresa conform Legii 87”. Amendamentul a primit 22 de voturi pentru şi 4 abţineri, dar a fost aprobat. Ulteriori, consilierii locali şi-au exprimat votul şi pentru proiectul în integralitate, acesta fiind aprobat cu 19 voturi pentru şi 8 abţineri.

Tot în şedinţa de luni, 31 ianuarie, a fost aprobată numirea unor membri provizorii în Consiliul de administrație al societății Termoficare Constanța SRL. Din partea PNL au fost propuşi Liviu Popa, Iulian Gropoşilă, Laurenţiu Chirtop şi, din partea USR, Alin Bota şi Ion Zaifu. De asemenea, la propunerea primarului Chiţac, Horia Căliminte a fost numit membru provizoriu în Consiliul de administrație al societății Confort Urban SRL.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.346 secunde