Clădirile istorice, reabilitate cu bani de la primărie. „Aşteptăm o opinie de la Institutul Patrimoniului”

348
Clădirile istorice, reabilitate cu bani de la primărie. „Aşteptăm o opinie de la Institutul Patrimoniului” - fondcladirileistorice-1644520188.jpg

Articole de la același autor

Zeci de clădiri istorice, bijuterii arhitecturale ale Constanţei zac în mizerie şi nepăsare, abandonate de proprietari care fie nu îşi permit să le refacă, fie le grăbesc sfârşitul pentru a ridica altceva în locul lor. Autorităţile locale au decis să se implice şi să pună umărul la schimbarea înfăţişării întregii zone vechi a oraşului, cu restaurarea imobilelor monument şi reamenajarea peisajului urban.



Centrul vechi al Constanţei este unul dintre principalele puncte de atracţie, atât pentru turişti, cât şi pentru locuitori, care au prins gustul plimbărilor pe străduţele înguste şi pe faleza parfumată de mireasma proaspătă a mării. Din păcate, multe dintre clădirile cu istorie sunt distruse, abia dacă mai au pereţi, ferestre şi necesită intervenţie imediată. Multe ascund între zidurile lor poveşti de mult timp uitate sau niciodată spuse. Întreaga zonă peninsulară este cuprinsă într-un program de restaurare, realizat de Primăria Constanţa, care se va întinde pe mai mulţi ani. Autorităţile vor oferi sprijin financiar proprietarilor pentru a reabilita clădirile istorice şi, în acelaşi timp, vor reface străduţele, falezele şi promenadele.

Planurile sunt cuprinse în Proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului multianual REACTIS – REAbilitare ConsTanţa IStorică, pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanţa şi în alte perimetre considerate prioritare. Proiectul a fost făcut public în luna noiembrie 2021 şi constănţenii au avut posibilitatea de a-şi spune părerea. În prezent, se face centralizarea recomandărilor şi a opiniilor transmise. „S-au încheiat informarea şi consultarea. A fost o colaborare foarte bună cu Direcţia Judeţeană de Cultură. Aşteptăm o opinie de la Institutul Naţional al Patrimoniului, am luat noi iniţiativă şi le-am cerut un punct de vedere în acest sens. Cel mai probabil, în şedinţa Consiliului Local din luna februarie, va fi supus votului, spre aprobare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Luminiţa Lare.

Împrumut cu ipotecă

Practic, primăria va putea să ofere împrumuri în bani proprietarilor de clădiri de patrimoniu, cu condiţia ca aceştia să se angajeze să le restaureze. Sumele respective vor acoperi costurile lucrărilor de protejare sau refacere. Intervenţiile vor fi monitorizate de Compartimentul Protecţie şi Intervenţie asupra Patrimoniului, ce urmează să fie înfiinţat în cadrul Primăriei Constanţa. De asemenea, va fi elaborat un regulament pentru aspectul clădirilor restaurate. Într-o primă etapă, primăria va inventaria clădirile monument istoric şi cele cu valoare culturală sau arhitecturală din zona peninsulară şi apoi lucrările necesare pentru reabilitare. Proprietarii vor fi notificaţi şi vor avea posibilitatea de a accesa finanţarea acordată de autorităţi, în schimbul unei garanţii imobiliare asupra imobilului respectiv. Cei care vor efectua lucrările din fonduri proprii vor fi sprijiniți de Primăria Constanţa cu acoperirea costurilor pentru documentaţia tehnică ce va sta la baza executării lucrărilor de protejare şi intervenţie, precum şi 20% din valoarea facturilor decontate executantului lucrărilor.

Galerie comercială pietonală, pe bulevardul Tomis

Proiectul include şi dezvoltarea portului turistic şi a celui de agrement, cu amenajarea falezelor, dar şi recrearea unor centre de interes, precum Piaţa Ovidiu şi Parcul Prefecturii. Mai mult, bulevardul Tomis, pe porţiunea de la Lupoaică – strada Vasile Alecsandri până în Piaţa Ovidiu, va deveni o veritabilă galerie comercială pietonală. Pe faleză, în faţa Cazinoului, ar putea fi amenajate locuri cu băncuţe de odihnă şi platforme plutitoare pentru înot şi scufundări. În dreptul parcării publice de la Poarta 1 ar putea fi construite pasarele deasupra apei. De-a lungul Portului Tomis, ar putea dispărea mesele şi scaunele de la terasele care sunt acum acolo, pentru ca zona să rămână de promenadă şi odihnă, prin realizarea unor trepte orientate spre apă şi unde pietonii vor putea staţiona. Chiar şi digurile ar putea fi refăcute, astfel încât să devină locuri de promenadă sau odihnă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1351 secunde