Protest în Piața Tomis 3. „Suntem obligați să închidem și, practic, nu mai avem din ce trăi!”

4636
4

Articole de la același autor

Una dintre cele mai aglomerate pieţe din Constanţa a ajuns, în ultima perioadă, aproape pustie. Tarabele cu fructe şi legume de pe alei au fost închise de autorităţile locale, singura zonă de comercializare a produselor fiind în piaţa agroalimentară şi în magazinele din apropiere. Precupeţii care îşi desfăşurau activitatea la tonete au rămas fără sursă de venit, iar clienţii se plâng că acolo găseau preţuri mai mici decât în piaţă şi acum sunt nevoiţi să cumpere mai scump.

Constănţenii care au ajuns, vineri, 11 februarie, în zona Pieţei Tomis 3 au fost surprinşi să vadă, în loc de legume şi fructe, pancarte cu mesaje de protest, o cruce şi lumânări aprinse. Acţiunea aparţine comercianţilor de la tarabele de pe aleea de lângă piaţa agro-alimentară, care sunt supăraţi că autorităţile locale nu le mai permit să îşi vândă produsele.



„Este vorba despre o hotărâre de Consiliu Local, HCL nr. 427 din 2017, art. 55, aliniatul 4, care spune că la o distanţă mai mică de 150 de metri faţă de piaţă se interzic tonetele cu legume, fructe, flori. Acelaşi regulament spune că se interzic tonetele în intersecţiile oraşului, în proximitatea trecerilor de pietoni, acolo unde încurcă traficul pietonal. Din toate cele peste 80 de tonete ce se încadrează în dispoziţiile date de acest HCL, Primăria Constanţa s-a rezumat doar la şase societăţi comerciale, în Piaţa Tomis 3. Am deschis mai multe procese, atât colective, cât şi individuale. Pe unele le-am câştigat, altele încă se judecă. Aşteptăm instanţa de judecată să se pronunţe. Între timp, suntem obligaţi să ţinem închis şi practic nu avem din ce trăi”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Florentina Toma, unul dintre comercianţii din Tomis 3.



Potrivit acesteia, agenţii economici au transmis primăriei disponibilitatea de a participa la modernizarea zonei. „Le-am spus că dorim că amenajăm conform cerinţelor lor, dar deocamdată nu au nimic concret. Noi am făcut aceste tonete din lemn, tot la solicitarea autorităţilor locale, pe cheltuiala noastră, astfel încât să putem să ne desfăşurăm activitatea în mod civilizat. Ni s-a impus să facem, am avut, nu am avut, ne-am împrumutat, am făcut. Acum ne-au închis. Dar nu ne întreabă nimeni noi cum ne descurcăm, cu ce ne creştem copiii. Până acum am mai avut resurse, ne-am împrumutat, dar mai departe ce facem?”, a mai spus Florentina Toma.



„Trebuie să ne civilizăm puţin!”

Miraţi de protestul inedit, constănţenii sunt, la rândul lor, împărţiți în două tabere. Unii spun că este normal ca întregul comerţ să se desfăşoare civilizat, alţii spun că la tarabele respective preţurile erau mai mici decât în piaţă. „Sincer, era prea mare ţigănia înainte, aici. Eu nici nu cred că sunt toţi producători. Se vindea la negru mult. Trebuie să ne civilizăm puţin”, ne-a mărturisit o constănţeancă pe care am întâlnit-o în zonă. În schimb, un pensionar consideră că autorităţile greşesc că interzic comerţul la tarabă.

„În toate oraşele mari există astfel de pieţe cu tarabe, cu comercianţi de tot felul, cu concurenţă, cu mici producători. Piaţa de la Brick s-a închis, îi pun cruce şi acesteia? Şi noi, pensionarii cu pensii mici, de unde ne cumpărăm cele necesare? Aici erau mult mai mici preţurile decât înăuntru, în hală. Şi acolo sunt tot comercianţi care iau de la angro şi vând la dublu. Că doar nu are nimeni plantaţie de portocali, în spatele curţii”, şi-a vărsat năduful vârstnicul.



Am solicitat un punct de vedere şi reprezentanţilor Primăriei Constanţa referitor la situaţia comercianţilor din Piaţa Tomis 3 şi la acţiunea disperată a acestora. Singurul răspuns pe care l-am primit a fost: „Respectăm drepturile cetăţenilor de a protesta!”.



Comentează știrea

mircea stoian
12 februarie 2022
pret

Lasa-ti minciunile ca acole erau printre cele mai mari preturi.Informati-va inainte de a publica astfel de stiri.

Alexandra
12 februarie 2022
Vanzatori agresivi

Cei mai agresivi vanzatori, daca doreai sa-ti alegi de pe taraba doar un fruct dintr-un kg sa sara sa te bata. Tupeu, limbaj agresiv, bine ca i-a scos. Nu erau producatori, sa fim seriosi.

Raspopitu
12 februarie 2022
De ce sa fie bine.

Rușii sunt de vina .

Costel
13 februarie 2022
Sa mearga la munca

Dar meserie nu aveti stimati tarabagi? Munca nu va place? De ce va tot vaitati ca nu mai sunteti lasati sa faceti evaziune?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3269 secunde