Semnal de alarmă din centrele balneare! „Sperăm să nu avem un şoc cu factura la curent electric!”

1651

Articole de la același autor

Creşterea preţurilor la utilităţi pune în pericol desfăşurarea activităţii în centrele de tratament balnear din întreaga ţară. În judeţul Constanţa, conducerea Sanatoriului Techirghiol aşteaptă cu înfrigurare factura la curent electric şi speră că numărul mare de pacienţi va acoperi eventualele cheltuieli suplimentare cu energia electrică şi combustibilul la încălzire.

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România solicită Guvernului și Parlamentului sprijinul pentru a diminua impactul asupra activităţii centrelor de tratament balnear cauzat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică și gazele naturale. Reprezentanţii OPTBR au trimis o scrisoare deschisă către Guvernul României, premierul Nicolae Ciucă, și către Camera Deputaților – Comisia pentru industrie și servicii.



„În contextul actual, centrele de tratament balnear sprijină cu succes eforturile de diminuare a presiunii exercitate de pandemie asupra sistemului medical la nivel național, fie prin serviciile medicale atât de necesare pentru afecțiunile cele mai răspândite și de cele mai multe ori cronice, ca alternativă la accesarea serviciilor medicale în spitalele și unitățile similare suprasolicitate, fie chiar prin terapii ce pot fi folosite cu succes pentru recuperarea specifică post-COVID-19, prin valorificarea factorilor naturali de cură. În afară de efectele directe ale pandemiei, ale restricțiilor impuse, care au determinat scăderi drastice de venituri, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică și gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu își mai permită desfășurarea activității”, explică preşedintele OPTBR, Nicu Rădulescu.

Tratamente mai scumpe

Potrivit acestuia, creșterea tarifelor pentru pacienţi ar însemna în mod sigur blocarea accesului beneficiarilor la pachetele de servicii de tratament balnear, beneficiari care se confruntă la rândul lor cu dificultăți financiare din aceleași motive. „Indexarea prețurilor, aprobată pentru anul 2022 la biletele de tratament balnear distribuite pentru pensionari, este de numai +5.05%, mult sub rata de creștere a tarifelor la utilități, în condițiile în care bugetul alocat cu această destinație pentru agenții economici a rămas la fel ca în anul 2021, diminuat cu un procent de aproximativ 70% față de alocarea pentru anul 2020. Turismul social este astfel într-un mare pericol, iar accesul la serviciile de tratament balnear pentru categoriile sociale dezavantajate este foarte limitat”, subliniază preşedintele OPTBR.





Mulţi pacienţi la Sanatoriul Techirghiol

La Sanatoriul Balnear Techirghiol, situaţia este încă destul de bună, după cum spune managerul Elena Roxana Ţucmeanu. „Noi nu avem gaze naturale, iar încălzirea este realizată cu combustibil lichid, păcură. La utilităţi, noi facem contractele anual şi avem un anumit preţ. La curent electric încă nu a venit ultima factură, pe luna ianuarie 2022. Sperăm să nu avem un şoc când o să o vedem. Deocamdată ne descurcăm, dar asta şi pentru că avem un număr mare de pacienţi, lucru care ne poate acoperi cheltuielile de funcţionare. Într-adevăr, avem un consum mare, săptămânal trebuie să schimbăm apa din bazin şi procesul de încălzire durează şi presupune un consum mare de energie electrică. Sperăm să ne descurcăm şi în continuare şi să încheiem contracte bune cu furnizorii de electricitate pentru a obţine un preţ adecvat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, managerul Sanatoriului Techirghiol, Elena Roxana Ţucmeanu.



În ce priveşte scumpirea tratamentului, deocamdată nu se pune problema de acest lucru. „Vom face nişte calcule, nişte analize şi vom vedea ce este de făcut. Eventual, din luna mai, dacă va fi necesar, vom majora puţin tarifele. Dar rămâne de văzut. Va veni şi perioada caldă, mai scade din consum şi va creşte şi numărul de pacienţi şi sperăm că ne vom descurca”, a mai spus managerul de la Sanatoriul Techirghiol.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5722 secunde