S-a decis! Se pot construi blocuri cu 30 de etaje, pe strada Cumpenei, după podul de la Butelii

4894
1

Articole de la același autor

Zona industrială din Constanţa tinde să devină, în ultimii ani, rezidenţială. Pe strada Cumpenei, imediat după podul de la Butelii, un investitor privat intenţionează să construiască blocuri zgârie – nori cu 30 de etaje. Planurile sunt mai vechi, iar, recent, a solicitat prelungirea valabilităţii Planului Urbanistic Zonal care îi permite ridicarea turnurilor. Deşi proiectul este unul controversat şi au existat şi voturi negative, consilierii locali au aprobat continuarea procedurilor pentru investiţia respectivă.

Pe strada Cumpenei, strada Spiru Haret, în incinta Meconst şi în apropiere de calea ferată, ar putea fi demarate, în perioada următoare, lucrările pentru construirea unui complex rezidenţial de lux, cu blocuri, spaţii comerciale şi chiar hoteluri. Este vorba despre un Plan Urbanistic Zonal care a fost aprobat în 2018 şi pentru care, anul acesta, a fost cerută prelungirea. Conform reglementărilor deja existente în PUZ, funcţiunile aprobate sunt, pe lângă instituţii, servicii şi echipamente publice, lăcaşuri de cult, şi de galerii comerciale, supermarket, magazine de produse alimentare şi nealimentare, dar şi de turism, alimentaţie publică şi loisir, cum ar fi hoteluri, restaurant, cluburi, săli polivalente, expoziţii, piscine, săli de sport, bowling, spaţii de joacă pentru copii etc.

În şedinţa de luni, 28 februarie, consilierii locali au fost chemaţi să îşi exprime votul privind prelungirea PUZ-ului respectiv, pentru a fi continuate procedurile în vederea construcţiei. Consilierul USR Cristiana Popescu a luat cuvântul şi a precizat că, potrivit legislației în vigoare, valabilitatea PUZ-ului poate fi prelungită doar pe baza unei analize de specialitate. „Ne aşteptam să vedem analiza aceasta de specialitate, nu ne-a fost prezentată. În plus, hotărârea Consiliului Judeţean referitoare la spaţiile verzi ce vizează acest proiect a fost suspendată de prefectul judeţului, pentru că s-au găsit o serie de nereguli acolo. De asemenea, nu există nicio referire în această documentaţie de urbanism privind valul mic de pământ, aflat pe lista monumentelor istorice. Mai mult decât atât, imaginaţi-vă că vorbim despre o documentaţie de urbanism ce permite construirea de P+30 de etaje pe strada Cumpenei de pe o parte, iar pe cealaltă parte vom avea case P+1. Şi, în plus, există un alt proiect imobiliar în aceeaşi zonă, pentru construirea de locuinţe colective P+6. Imaginaţi-vă cam care este discrepanţa între aceste reglementări şi ce ar urma să se construiască de acum încolo”, a subliniat consilierul Cristiana Popescu.

Aviz de la arhitectul şef

Primarul Vergil Chiţac a intervenit în discuţie, în timpul şedinţei de Consiliu Local, şi a lăsat de înţeles că nu este încântat de proiect, dar a precizat că are avizul arhitectului şef al Constanţei. „Puteţi să aveţi dreptate şi eu vă dau dreptate, dar eu nu mă pot implica în această problemă, din moment ce arhitectul şef a ajuns la concluzia că prelungirea acestui PUZ nu încalcă prevederile legale nici din punct de vedere ar indicatorilor urbanistici şi nici din punct de vedere al oportunităţii, din perspectiva lui ca arhitect, eu nu mă pot substitui şi nu pot face altceva decât să vin în faţa consilierilor şi să vă propun să votaţi”, a declarat edilul constănţean.

În cele din urmă, consilierii locali au decis prelungirea PUZ-ului şi continuarea proiectului, cu 17 voturi pentru şi nouă împotrivă.



Comentează știrea

Nae
3 martie 2022
construim dupa ureche

Spatii vezri . strazi care sa preia traficul ,parcari etc ..........au fost luate in calcul ? Sau o sa fie la fel ca si pe strada Baba Novac.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.519 secunde