Cât costă și cât de greu este să repatriezi un român decedat peste hotare

31148
1
Cât costă și cât de greu este să repatriezi un român decedat peste hotare - fondrepatrierebun-1442854743.jpg

Articole de la același autor

Zeci sau poate chiar sute de români mor, lunar, peste hotare. Sunt aceia care au plecat să-și facă un rost, să strângă bani pentru a ridica un acoperiș deasupra capului copiilor rămași în țară sau pentru a le oferi o educație aleasă.

Din păcate, unii ajung să-și piardă viața departe de cei dragi și de locurile natale. Familia este cea care trebuie să se lupte, apoi, să aducă în țară trupul românului decedat peste hotare. Deși există firme care sunt specializate în astfel de transporturi speciale, costurile sunt deseori de ordinul miilor de euro, mult peste posibilitățile materiale ale rudelor.

În cazul în care repatrierea se face din țări precum Anglia, Franța sau Spania, costurile pot scădea semnificativ dacă familia întocmește singură documentele de transport, adică pașaportul mortuar. Sicriul trebuie să fie conform normelor europene în vigoa-re, care, în mod normal, nu ar trebui să coste mai mult de 350 de euro. Cu toate procedurile și documentele pentru întocmirea pașaportului mortuar, transportul terestru sau cu avionul, ori am-bele, repatrierea nu ar trebui să coste mai mult de 3.000 - 6.000 de euro.

"Prețul mai poate fi ajustat!"

"Noi ne ocupăm de tot, de la documente, la sicriu, transport. Nu putem să spunem omului o sumă fixă înainte. Trebuie să ne dea informații clare, despre locul de unde trebuie preluat decedatul, cum vrea să fie organizat transportul, cu avionul sau cu mașina, tipul de sicriu etc. Calculele se fac abia atunci. De regulă, din Anglia, costurile ajung la 7.000 de euro, dar prețul mai poate fi ajustat, vorbind direct cu persoanele respective", a declarat, pentru "Cuget Liber", reprezentantul unei firme de pompe funebre, care se ocupă și de repatrieri.

Din păcate, statul român nu suportă nimic din costul procedurilor de aducere în țară a unei persoane decedate în străinătate. Singura șansă este aceea de a convinge firma la care lucra persoana respectivă să suporte contravaloarea întreagă sau parțială a re-patrierii. "În foarte puține cazuri, patronii firmelor la care lucrau românii, chiar și cu contract legal de muncă, se angajează la astfel de cheltuieli, mai ales dacă nu sunt prevăzute în contractul său. Mai există însă, situații în care se oferă o sumă de bani, dar aceasta nu acoperă toate costurile. Noi facem contract cu cei care ne contactează și ne așteptăm ca aceștia să ne și plătească", ne-a mai spus reprezentantul firmei de pompe funebre.

Cum se obține pașaportul mortuar

În cazul decesului unui cetățean român pe teritoriul altei țări, familia trebuie să contacteze o firmă de servicii funerare și să achite costurile stabilite de aceasta. Firma de servicii funerare se ocupă de procurarea documentelor necesare repatrierii corpului neînsuflețit al cetățeanului român. În cazul în care familia nu dispune de suma de bani necesară transportului, autoritățile vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului, într-un cimitir, pe cheltuiala autorităților locale.

Dacă familia dorește și dispune de suma necesară repatrierii cadavrului, ambasada sau consulatul va elibera un pașaport mortuar. Pentru eliberarea acestuia sunt necesare următoarele documente:

• documentul de identitate românesc al persoanei decedate, în original;

• certificat de deces eliberat de Registrul Civil din orașul respectiv, legalizat cu apostila conform Convenției de la Haga;

• certificat medical de deces - în cazul decesului în spital sau autorizația judecătorească de repatriere a cadavrului în cazul morții violente sau a morții survenite la domiciliu sau în locuri publice;

• actul de îmbălsămare/efectuare a tratamentului antiputrefactiv dat de medicul legist;

• autorizație de înhumare dată de judecătorie;

• autorizația de transport dată de autoritățile sanitare

• itinerariul sicriului.

Informații utile privind repatrierea

• Decesul trebuie înregistrat la autoritățile locale din țara respectivă;

• Decesul poate fi înregistrat și la ambasada sau consulatul României din țara respectivă (nu este obligatoriu). Asta ar permite eliberarea de către ambasadă sau consulat a unui certificat de deces românesc;

• Dacă decesul a fost cauzat de o acțiune violentă, atunci solicitați intervenția autorităților locale de poliție pentru investigarea cazului; efectuarea investigațiilor poate întârzia procedura de transport a corpului neînsuflețit în România;

• Pentru transportul internațional al corpurilor neînsuflețite este necesar pașaportul mortuar; pașaportul mortuar se eliberează de ambasadele sau consulatele României.

Comentează știrea

Mircea
18 noiembrie 2016
Repatriere Decedati Cost

Costurile sunt destul de ridicate cand vine vorba de servicii funerare in tara, de extern sa nici nu mai vorbim. Si eu am avut parte de un deces in Bologna, Italia. Cei care m-au ajutat in repatrierea unchiului meu decedat a fost o firma pe nume Iuliana Funerar. Am avut o experienta placuta cu ei, s-au ocupat de tot, masina a ajuns la timp fara incidente iar pretul a fost unul bun. Acesta este site-ul lor in caz de va confruntati cu un deces in strainatate http://servicii-funerare-iuliana.ro/repatriere-decedati/

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Septembrie 2015
Stire din Eveniment : A murit Corneliu Vadim Tudor
Luni, 14 Septembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : A MURIT CORNELIU VADIM TUDOR
Pagina a fost generata in 0.546 secunde