Cât de curat este aerul din municipiul Constanța

1085
1
Cât de curat este aerul din municipiul Constanța - traficaer-1345985935.jpg
Dacă ar fi să ne luăm după datele făcute publice săptămânal de Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța, aerul din municipiul Constanța este de o calitate foarte bună. Am putea crede acest lucru însă numai dacă am trăi într-un glob

de sticlă și cu siguranță și acela s-ar murdări.

Cu toții vedem tonele de praf ce se depun în permanență în casele, birourile și pe mașinile noastre. Cu toții respirăm pulberile ce le conține aerul "curat" din Constanța, mai ales dacă nu plouă o perioadă îndelungată de timp, cum a fost și în vara aceasta. Iar pentru ca să se spele cât de cât orașul trebuie să plouă bine de tot, să se curețe tot nămolul și tot praful.

"În unele zile, mai ales de când sunt căldurile astea, aerul este irespirabil. Simți cum tragi praf pe nas. Cine știe ce o fi în praful acela, ce substanțe ne băgăm direct în plămâni de câte ori tragem aer în piept", ne-a declarat Dan Soare, un constănțean care locuiește în zona Casa de Cultură. Deși în fața blocului său se află un parc, bărbatul se plânge că atmosfera este foarte încărcată și, în anumite momente ale zilei, aerul este irespirabil.

"Rezultatele analizelor de ra-dioactivitate efectuate în regim continuu prin stațiile de radioac-tivitate Constanța și Cernavodă (măsurători beta-globale și gamma-spectometrice pentru factorii de mediu) s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaționale", precizează Lavinia Monica Zaharia, directorul executiv al Agenției Județene pentru Protecția Mediului Constanța, într-un comunicat transmis la sfârșitul săptămânii trecute. Conform Compartimentului Monitoriza-re, Baze de date din cadrul APM Constanța, în ultimele șapte zile, s-a realizat "validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din rețeaua automată de monitorizare și nu s-au înregistrat depășiri".

Benzen în parametri normali

Așadar, nu există pericol pentru sănătatea oamenilor. Oamenii sunt însă cei care trag semnalul de alarmă: "Este foarte mult praf. În casă intră imediat dacă ții geamul deschis, pe stradă îți intră în nări, în gură, îl simți pe piele, îl vezi pe pantofi!", ne-a spus și Mihaela Rupea, care locuiește în centrul orașului, pe strada Mihai Viteazu.

Practic, mai ales în zonele din centru, unde este verdeață puțină și trafic mult, aerul pare să aibă o calitate scăzută. Cu toate acestea, pe site-ul www.calitateaer.ro, care monitorizează substanțele po-luante din aer, nu apar înregistrate valori anormale. De exemplu, duminică, la ora 9,00, stația CT2 din str. Mihai Viteazu, zona Fantasio, înregistrase la dioxidul de azot un nivel de 280,53 µg/m³, iar la benzen de 3,44 µg/m³. În ce privește benzenul, valoarea limită pentru protecția sănătății umane este de 5 µg/m³.

Zvonuri… adevărate

În cursul anului trecut, în presă au ajuns diverse zvonuri cum că poluarea din Constanța ar fi atins un nivel extrem de periculos. Se vorbea atunci că benzenul din aer ar fi, la Constanța, de șase ori mai mare decât normalul și cel puțin de trei ori mai mare în comparație cu celelalte mari orașe din România. La momentul respectiv, directorul de atunci al APM Constanța, Senol Zevri, a infirmat zvonurile.

Benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă. 90% din cantitatea de benzen din aerul ambiental provine din traficul rutier, iar restul de 10% - din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Benzenul este o substanță cance-rigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate. El poate produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

CT1 nu mai înregistrează

De asemenea, în 2010 și în 2011, în zona Casa de Cultură a fost gradul cel mai ridicat de poluare cu pulberi de tip PM10. Stația de pe Bd-ul Alexandru Lăpușneanu a înregistrat frecvent depășiri la nivelului critic. Coincidență sau nu, în prezent, pe site-ul www.calitateaer.ro, stația de la Casa de Cultură nu afișează de ceva timp niciun parametru. Este de notorietate însă faptul că principala cauză a unui nivel ridicat de poluare în zonă este traficul intens, dar și lipsa spațiilor verzi. 


Comentează știrea

constantean
27 august 2012
Constanta nu e mai curata ca o hazna necuratata...

Dar pentru un bantustan zaharo-uleios, plin de pasarici inca e bine, mai ales in conditiile in care primarul mascarici-zburator a trecut pe la sediul primariei doar odata la 4 ani, sa semneze PV de primire a bastonului de FUHRER stalinisto-castrist... prima audienta tinuta personal de tarul-maharajah-rege partzar a fost programata in 2024, la primaria Constanta, cu sediul pe plajele Madagascarului si cu bugetul local in conturile lu' popa stoica, dobre-paine cu carcalaci, securistu-strutzu, tiki racu cel mai bogat ca nastase sapte case, dospineasca-furacioasa si lista sa tot tina vreo doua foi A4 pana sa ajunga la "mostenitorul" Constantei, Sorin Giurgiucanu...

Articole pe aceeași temă

Luni, 31 Octombrie 2011
Stire din Social : Criza a salvat Marea Neagră!
Pagina a fost generata in 0.7199 secunde