Criza a salvat Marea Neagră!

1225
1
Criza a salvat Marea Neagră! - mareaneagra1-1319997500.jpg

Astăzi o sărbătorim pe draga noastră mare. Nu este ziua de naștere a Mării Negre, ci este ziua în care toate cele șase țări riverane, Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina, s-au decis să o salveze și au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Reabilitarea și Protecția Mării Negre împotriva poluării. La 15 ani de la acest moment istoric, Marea Neagră o duce într-adevăr mult mai bine. Biologii consideră chiar că a renăscut și ne anunță că avem o mare curată.
"Monitorizarea periodică a arătat o îmbunătățire semnificativă a calității apei de îmbăiere. Acest lucru se datorează realizării stațiilor de epurare din Constanța, Mangalia și acum din Eforie. De asemenea, s-au identificat și s-au redus sursele de poluare și cantitățile de nutrienți proveniți din apele Dunării. Este clar că mai sunt încă multe de făcut, dar oricum este mai bine", explică purtătorul de cuvânt al ABADL Constanța, Cătălin Anton.

Nutrienți de pe Dunăre
Optimist s-a arătat și președintele Societății de Explorări Oceanografice și Protecția Mediului Marin, biologul Răzvan Popescu Mirceni. "Într-adevăr, calitatea apei în întregul bazin al Mării Negre a suferit o transformare radicală după 1990. Sunt mai multe faze ale evoluției sale. Prima este etapa anilor 1990, când din cauza cantității mari de nu-trienți aduși de Dunăre s-au dez-voltat masiv algele microscopice și au produs înfloriri algale cauzând chiar și mortalități la anumite specii de pești. Astfel s-a consumat marea masă de nutrienți din zona costieră", precizează biologul.

Scăpăm de alge în doi-trei ani
Potrivit acestuia, acum suntem în a doua etapă de refacere a ecosistemului în care se dezvoltă algele cu ciclu de viață de un an. În mod paradoxal, deși prezența lor pe plajă este neplăcută, ele sunt un semn pozitiv al creșterii calității apei. Cea de-a treia etapă, care ar putea începe în doi-trei ani, este reinstalarea pe cale naturală a algelor perene. Astfel, ele vor rămâne acolo unde se dezvoltă nu vor mai venit la țărm. "Trebuie totuși să avem grijă ca lucrurile să nu fie date înapoi dacă mâine se începe o investiție la o scară foarte largă și care să genereze o cantitate mare de sedimente, căci se va opri evoluția. Sedimentele se vor așeza peste algele perene și vor apărea din nou cele microscopice", mai spune specialistul.

Specii noi de pești
Un semn de revenire este și reapariția unor specii noi, după 15 ani în care dispăruseră. "Fauna a început să își revină din 2004 – 2005. În scufundările noastre am observat specii noi de pești despre care aflasem doar din cărți și din povești că ar fi existat în Marea Neagră", explică Răzvan Popescu Mirceni.

DDT în țesuturile delfinilor
În ce privește delfinii însă, mai sunt multe de făcut. Ei sunt principalii indicatori ai stării de sănătate a mediului marin. "Practic, în ei se acumulează ceilalți poluanți remanenți. De exemplu, utilizarea pesticidului DDT în agricultură a fost interzisă de mai bine de 20 de ani, însă în țesutul adipos al delfinilor el este încă prezent, chiar dacă în cantități mai mici decât în urmă cu patru-cinci ani", completează președintele S.E.O.P.M.M.

Ucigași silențioși și invizibili
Din păcate, cele mai mari amenințări pentru cetaceele din Marea Neagră sunt pescuitul ilegal și plasele de pescuit abandonate. Biologul explică: "Aceste plase pierdute continuă să fie un pericol pentru delfini. La vârsta adolescenței ei au chef de joacă, iar în plasele respective se prind tot felul de obiecte care le stârnesc curiozitatea: Ei vor doar să se joace, dar se prind și ajung să fie pradă acestor ucigași silențioși și invizibili".
Perioada de criză economică în care consumul și, automat, produc-ția industrială și agricolă au fost mult mai mici a reprezentat a dus la îmbunătățirea calității apei Dunării și a Mării Negre. "Între anii 1990 și 1995 a fost o stagnare a industriei și agriculturii ceea ce a dus la refa-cerea ecosistemului și, deși sună ciudat, criza economică recentă este o binefacere pentru mediul Mării Negre. Este un respiro binevenit", adaugă Răzvan Popescu Mirceni.

"Peisaje la Marea Neagră"
Și dacă vreți să admirați marea și în fotografii, începând de astăzi, întreaga săptămână, puteți vizita expoziția "Peisaje la Marea Neagră, găzduită de sediul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 127.



Comentează știrea

lOR
31 octombrie 2011
IUBESC MAREA!

Draga mea Mare,iti spun ,,La multi ani''!Imi esti tare draga!Nu mai stau de ceva timp in tara,dar ma gandesc la tine si de-abia astept sa te revad!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Septembrie 2011
Stire din Social : Moare Marea Neagră
Marţi, 04 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne afectează poluarea sănătatea
Pagina a fost generata in 1.2646 secunde