Cum ne afectează poluarea sănătatea

872
Cum ne afectează poluarea sănătatea - poluare-1317657890.jpg
Suntem înconjurați de factori care ne macină sănătatea zi de zi. Dintre aceștia, poluarea și stresul sunt poate cei mai periculoși. Dacă stresul depinde de noi și îl putem trata, poluarea este ceva de care nu ne putem feri, decât în cazul în care alegem să ne mutăm în vârful muntelui.

Numărul bolnavilor și al afecțiunilor care se declanșează și se cronicizează din cauza poluării aerului crește pe zi ce trece: rinite, astm, bronșite cronice, cancer pulmonar, diverse alergii, infarct, diabet, infertilitate sau malformații congenitale la nou-născuți etc.

Boli letale

În primul rând, agenții poluanți au un efect oxidant foarte puternic odată intrați în interiorul organis-mului uman. Diverse reacții inflamatorii, în special la nivelul plămânilor, sunt cauzate fie de produse chimice toxice, fie prin intruziunea particulelor fine în plămâni. De asemenea, sunt favorizate creșterea vâscozității sângelui, care poate duce la formarea cheagurilor, îngreunarea mecanismelor de a se apăra împotriva bacteriilor și a virușilor ori perturbarea ritmului cardiac.

Expunerea la poluanții atmosferici, chiar la o intensitate mai mică, dar pe o perioadă mai lungă de timp, poate duce la apariția și agravarea unui număr mare de afecțiuni. Este vorba despre ateroscleroză, astm sau bronșită cronică, cancer, în special la plămâni sau la vezica urinară, alergii, infertilitate, slăbirea siste-mului imunitar și impermeabi-litatea mucoaselor.

Primele semne că poluarea face ravagii în organismul nostru ar fi agravarea bolilor cronice exis-tente, cum ar fi cardiace, respira-torii, apariția iritațiilor oculare și inflamarea mucoa-selor căilor respiratorii și a bronhiilor, oboseală și respirație îngreunată.

Bolnavii cronici și copiii, cei mai afectați

Persoanele care trăiesc în zona urbană, în special pe arterele intens circulate sau în zonele puternic industrializate, sunt supuse unei expuneri prelungite la poluarea aerului. Însă, sunt susceptibile la îmbolnăvire cu precădere câteva categorii de persoane: cardiacii, bolnavii care suferă de afecțiuni respiratorii, diabeticii, persoanele aflate în convalescență, vârstnicii și copiii.

Exerciții fizice și alimentație adecvată

Principala modalitate de preve-nire a îmbolnăvirii este adoptarea unui stil de viață sănătos, din care să nu lipsească exercițiile fizice și alimentația corespunzătoare. Medicii ne recomandă să creștem aportul de fibre din dietă, prin consumul regulat de cereale integrale, fructe și legume. Fibrele alimentare ajută sistemul digestiv să elimine toxinele din organism. Este bine să bem cât mai multă apă, de preferință filtrată sau îmbuteliată.

Utilizați, pe cât posibil, produse de curățare non-toxice. Aerisiți locuința cât mai des, pentru a reduce expunerea la fum de țigară sau alte substanțe chimice. Citiți cu atenție etichetele produselor cosmetice și de îngrijire perso-nală, căci multe conțin aditivi artificiali și substanțe petrochi-mice care influențează negativ sănătatea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Septembrie 2011
Stire din Social : Moare Marea Neagră
Pagina a fost generata in 0.35 secunde