Constănțenii inspiră de trei ori mai multe noxe din aer decât timișorenii

1145
4
Constănțenii inspiră de trei ori mai multe noxe din aer decât timișorenii - parccasadeculturagf8-1312399955.jpg

Zilnic, respirăm un aer infect, plin de substanțe ce nu ar trebui să se afle acolo, care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur.
Dioxid de sulf, oxizi de azot, benzen, pulberi, plumb ajung zi de zi în plămânii și în organismul nostru. Îl sufocă și îl distrug.

Trăim într-unul din cele mai poluate orașe din țară. Concentra-țiile la mulți dintre principalii poluanți atmosferici sunt mult peste media națională și, din păcate, nu se face mai nimic. Spațiile verzi pier sub betoane, copacii pier și ei sub asfalt, iar noi respirăm ce mai rămâne: praf și gaze din trafic.
Este deja de notorietate că zona cea mai poluată cu pulberi este cea de la Casa de Cultură. În primăvară, directorul Agenției Județene de Mediu declara că în această regiune au fost sesizate 21 de depășiri din cele 35 admise la nivel european. Cauzele prin-cipale pentru apariția unui nivel atât de ridicat de poluare sunt traficul intens și lipsa spațiilor verzi.
De trei ori mai multe pulberi decât în Maramureș
Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului măsoară zilnic cantitatea de substanțe poluante. Stația de la Casa de Cultură, CT1, înregis-trează cei mai mari parametri din întreg județul. De multe ori ei sunt de două sau chiar de trei ori mai mari decât în multe alte orașe ale țării. De exemplu, pe data de 2 august, anul curent, la ora 21,00, stația CT1 indica o valoare de 31,93 ìg/m3 pulberi în suspensie PM10, față de 17,42 în Maramureș și 9,36 într-o stație Timișoara. Cu o noapte înainte, la ora 1,00, se înregistrau 39,60 ìg/m3 la aceeași stație, 7,95 în Maramureș și 4,61 în Timișoara. Valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane este de 50 ìg/m3.

Valori în limitele normale
"În ultima perioadă nu am avut depășiri ale valorilor agenților poluanți în municipiul Constanța. Indicii se încadrează în limitele normale. Nu au fost probleme", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul coordonator al Agenției Județene de Mediu, Senol Zevri. Acest lucru nu înseamnă însă că în Constanța aerul este curat și sănătos. Potrivit specialiștilor, particulele prezintă un pericol mare pentru sănătate și sunt cancerigene. Ele trec prin nas și gât și pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și astmaticii.

Copiii, cei mai afectați
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer și, în consecință, mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
De asemenea, poluarea cu pulberi înrăutățește simptomele astmului, respectiv tusea, durerile în piept și dificultățile respiratorii. Expunerea pe termen lung la concentrații mari de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Probleme cu benzenul
Un alt poluant important este benzenul. În luna martie au fost semnalate niveluri uriașe, chiar de șapte ori mai mari decât maximele admise de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, la momentul respectiv, directorul APM a infirmat veștile cum că ar fi vorba despre un grad așa de mare de poluare. Însă site-ul privind calitatea aerului nu a mai afișat de ceva vreme indicatorii privind benzenul. "Am avut o problemă tehnică la una dintre stații, dar s-a rezolvat și de astăzi (n.r. - ieri, miercuri, 3 august), vor fi înregistrate și valorile acestea", ne-a precizat Senol Zevri.
90% din cantitatea de benzen din aerul ambiental provine din traficul rutier. Restul de 10% provine din evaporarea combus-tibilului la stocarea și distribuția acestuia. Benzenul este substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate. El poate produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.



Comentează știrea

alin
4 august 2011
Plantari de pomi

Ar fi necesar sa fie taiati arborii uscati din Constanta ( cel putin, pe b.ul Aurel Vlaicu, de la magazinul Penny, spre Mamaia, sunt o gramada)si sa fie plantati altii. Constanta sufera si din cauza numarului mic de arbori care mai sunt la ora actuala.

Gore Piru
4 august 2011
Rezultatul politicilor economice ale CLANULUI PSD+PNL

De ce avem cel mai mare grad de poluare? Simplu desfiintarea tramvaielor, taierea copacilor, amplasarea de statii de alimentare cu combustibili lichizi, peste tot, DISTRGEREA PARCULUI TABACARIEI, IN GASCA CU PNL,Mazare a aratat, cum fostul prefect liberal a semnat (degeaba)aprobarea pentru desfiintarea parcului Tabcariei. Si cu ajutor de la jurnalistii de la Cuget Liber=Ion Tita calin care il lauda pe semidoctul director general (sa cerceteze pe baza dreptului la informatie ca intradevar are facultatea la ID la Saguna Constantanta si a sustinut licenta la Craiova , nu cum a scris d-ul Tita calin ca a declarat ca afacut facultatea la Craiova)de la Oil Terminal, care a poluat la inundatii str.Justitieie si a aratat Fery Predescu pe PROTV cum pacura era pina la gleznele oamenilor, Depozitul Nord(dep. nr.1 export pt cunoscatori )de linga gara vara emana gaze din Oil Terminal sau dep 4 Sud, la nimeni nu da de gindit? S-a gindit cineva sa planteze pomi pe strazi?NIMENI cu Nemirschi in frunte si gasca PSD+PNL.Au asfaltat toata Constanta, si acrescut gradul de poluare va creste numarul de boli cancirigene,responsabili gasca de la Consiliul Local.Sa va fie de bine.

Ioan
4 august 2011
poluare.

Asa va trebuie, voua constantenilor,ca nici acum in al 12 lea ceas nu va dati seama cat rau a facut primarul vostru acestui oras. Desfiintind tranvaiele si troleibuzele care nu poluau, desfiintand toate parcurile din oras, lasand sa se degradeze tot ce era emblematic pentru oras dar spovedindu-se la IPS Teodosie sa-l ierte Dumnezeu de toate pacatele( ca de este ierarh si are trecere la cei de sus), primarul vostru isi bate joc in continuare de voi, dragi constanteni.

lalahu
4 august 2011
hulala

pai daca dobitocii!!! astia de profito-preoti au ras trei sferturi din copaci si spatiu verde de la vcasa de cultura sa faca iei biserici si catedrale.Luaiar DRACU!!! SA II IA PE TOTI !!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7994 secunde