Cât vor plăti constănțenii la căldură pentru luna ianuarie

1987
13
Cât vor plăti constănțenii la căldură pentru luna ianuarie - catvorplaticonstantenii113926657-1392714144.jpg

Articole de la același autor

 RADET a calculat un consum cu aproximativ 40 la sută mai mic decât în decembrie 2014


După ce trei sferturi din constănțeni au avut un șoc la începutul lunii ianuarie atunci când au văzut facturile la căldură, RADET promite acum facturi cu aproape o treime mai mici. Este vorba despre o regularizare necesară ca urmare a calculului anterior, extins pentru toată luna decembrie. 


Astfel, luna aceasta, constănțenii vor plăti între 30 și 40 la sută mai puțin decât sumele pe care le-au plătit în ianuarie. "Facturile vor fi mai mici cu aproximativ 36,9 la sută, dar procentul fluctuează de la o asociație la alta, în funcție de ziua când s-a făcut citirea. Noi nu putem să citim gigacalorimetrele din tot orașul în aceeași zi, de aceea la unele asociații vor fi 22 de zile de consum, la altele 27", a declarat directorul general al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Constanța, Ilie Rachieru. Potrivit acestuia, peste 90 la sută din asociațiile de proprietari au facturi mai mici cu peste 30 la sută. 


Motivul pentru care facturile pe decembrie au fost mai mari decât se așteptau constănțenii a fost acela că facturarea s-a făcut pentru o perioadă cuprinsă între 38 și 49 de zile. Ulterior, consumul pe luna ianuarie a fost calculat pe 22 până la 27 de zile. Așa se face că, atunci când se vor afișa listele de întreținere veți observa că suma de plătit va fi considerabil mai mică. Sau cel puțin așa ar trebui. "Noi am făcut regularizare în luna ianuarie. De aceea, administratorii trebuie să calculeze și să factureze pentru fiecare apartament conform acestei regularizări. Așa este normal. Dacă însă sunt consumatori care au probleme de citire sau chiar de calcul, îi rugăm să se adreseze RADET. Noi vom face verificări și, în cazul în care se vor constata probleme, vom face chiar și sesizări către ANRSCE pentru retragerea licenței firmei de repartitoare", a mai precizat Ilie Rachieru. 


Reclamații și calcule dubioase cu repartitoare de cost


De altfel, acesta a spus că în ultimele săptămâni au fost primite numeroase sesizări de la constănțeni, care reclamau calcule greșite ale consumului și, implicit, facturi astronomice. "Am avut chiar un caz dubios, cu firma Ista, unde, la un consum total de 16 gigacalorii, a defalcat 4,5 gigacalorii la un singur apartament, care nu are ceasuri de citire. Sunt calcule diferite și apar mai ales la asociațiile unde sunt și debranșați și consumatori care închid robineții. Toată energia termică este apoi repartizată la cei care țin robineții deschiși, în condițiile în care cei care îi țin închiși nu au mai puțin de 14 grade Celsius în apartamente, deci și ei se încălzesc tot de acolo", a spus directorul RADET. 


Consum fix, calculat și celor care țin caloriferele închise


Ilie Rachieru insistă ca împărțirea consumului într-un bloc să se facă ținându-se cont de un consum fix de aproximativ 30 la sută, pentru suprafața radiantă a întregului bloc, și abia apoi la un consum variabil, pentru numărul de apartamente care țin caloriferele deschise. Acel consum fix ar trebui astfel să fie impus și constănțenilor care țin caloriferele închise. "Cei care țin caloriferele închise vor plăti mai puțin, dar nu deloc, iar cei care nu le închid vor plăti la fel ca atunci când s-au mutat în bloc. La 90 la sută din repartitoare citirea se face prin autocitire. Fiecare dă o citire în funcție de cât de cinstit este. Și aproximativ 50 la sută din repartitoare nu funcționează corect. Ele nu sunt verificate din punct de vedere metrologic pentru că sunt aparate de cost și nu de măsură", a completat Ilie Rachieru.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
noni
18 februarie 2014
traiti voi cu 14 grade in casa

Auzi la directorul Radet, daca ai 14 grade si caloriferele inchise, ai caldura de la vecinii care se incalzesc cu Radetu-ul. Sa stea el la 14 grade in casa, daca i se pare confortabil.

A.Marasteanu
18 februarie 2014
Poate afli si tu smecheria!

Da, mai "desteptule",apartamentele neincalzite, sau partial incalzite, primesc caldura prin peretii incalziti de caloriferele vecinilor! Ce mare lucru sa aduci temperatura de la 14grC la 20 desmortind putin propriile calorifere? Smecheria e veche...

Răspuns la: traiti voi cu 14 grade in casa
Adăugat de : noni, 18 februarie 2014
Auzi la directorul Radet, daca ai 14 grade si caloriferele inchise, ai caldura de la vecinii care se incalzesc cu Radetu-ul. Sa stea el la 14 grade...
Cetateanul constantean
18 februarie 2014
Dii,calutule dii !

Cetateanul constantean,calutul RADET-ului. Dii,calutule dii ! Politrukul etern,cetatean de onoare. Mai multi saraci,inseamna un PSD fericit. Dii,calutule dii !

Una
18 februarie 2014
:)

Cum dracu sa ma incalzesc de la vecini cand ei stau sub plapuma numai sa nu dea drumul la caldura !!!?? Batrani singuri care stau in apartamente de 4 camere si nu au posibilitatea sa plateasca !!! De la aia sa ma incalzesc !!!??? Du-te ma cu smecheria ta veche

sf. dracu
18 februarie 2014
HUOOOO

da ma, calculele curului... aia din decembrie a fost mai mare cu 60%, iar asta din ianuarie e micsorata cu 40. deci oricum platiti cu 20% in plus, fazanilor cu 4 clase. votati mazare si idiotii lui, in continuare, si-o sa va platiti intretinerea la municipal, vizavi de metro.

admirator
18 februarie 2014
cei care tin

caloriferele inchise, au caldura de la tevile comune ce tranziteaza apartamentul. Si pe care la calculati la preturi pirateresti. In aceste conditii: ori caldura calculata de voi nu exista si furati oamenii din condei pe baza tevilor comune ce le tranziteaza apartamentul, ori aceasta caldura exista, deci sunt bransati la voi si consumatori la cota de avarie. Nu mai stiti cum sa mintiti si sa furati. In fapt, iarna asta a fost blinda si uitati ca prin anveloparea apartamentelor, asta se urmareste: scaderea consumului de energie termica. Voi vreti sa anvelopam apartamentele (cei mai multi pe banii nostri) si sa consumam la fel de multa eneregie? Sau chiar mai multa?Trebuia sa stiti ca aveloparea duce la scaderea cantitatii de energie pentru un bloc (mai ales ca in bloc se folosesc si alte surse de caldura -argaz la gatit, radiatoare electrice, computere, televizoare etc.). Prin urmare, firma dvs. trebuia restructurata la noile nevoi. Si tehnic si uman. Si economic. Din pacate, protectia consumatorului, Parchetul, DNA si celelalte comitete si comitii sunt prizonierele RADET. Cu Pitulescu/Tonta in frunte. Pardon, cu Fascistu Tzopaitor si Olguta biciclista/fotbalista! Acum nu va mai obliga Boc?

admirator
18 februarie 2014
mai lasati timpeniile

cu caldura de la vecini! Perretii nostri au 60-70 cm beton. Ce cuptor trebuie sa fie la vecini, ca sa treaca caldura prin ei? Sunteti nebuni! daca imi aduc aminte bine, japonezii au case cu pereti din hartie. Da, hartie. O rama de lemn de 5-10 cm (lemnul patrat in sectiune). Si pe fetel ei se lipesc doua foite de hartie. Si izoleaza foarte bine. Nu se simte gerul de afara... Si atitea betoane sunt penetrate de caldurica ametita a 20 de grade celsius? Ori sunteti cretini ori mega/demagogi! Ati intruchipat indemnul:"Fa-te om de lume noua/Sa furi closca de pe oua!" . Cu voi se poate spune "Buna lege, rea tocmeala/Hat-o*n cur de randuiala!"

Nea Mitica
18 februarie 2014
Pentru "admirator"

Mai Admiratorule, iti doresc sa petreci iarna intr-o casa cum spui ca ai "vazut" in Japonia sau macar intr-o casa neincalzita de peretii vecinilor si sa simti cum te "penetreza" frigul ca sa ti doresti "ametita" aia de caldurica pe care tu nu o platesti, desigur!

COMUNISTU'
18 februarie 2014
Cine-i da ?

Jegosii astia de procurori n-ar trebui sa se sesizeze din oficiu pentru faptul ca RADET, prin directorul lor ne-a furat ,efectiv ne-a luat banii din buzunare ca sa-si fac rost de premii si bani de porc in luna decembrie, fara a ne cere consimtamantul. Altfel, se sesizeaza pentru orice rahat, da' acum cand furtul este chiar si recunoscut, ce mai astepta ? De ce sa creditam, fara dobanda RADET-ul? Din partea mea, sa dea faliment ca si asa nu sunt buni de nimic

admirator
18 februarie 2014
@nea Mitica!

Multam, vreau sa ajung in Japonia. Sper (cu urarea dvs.) sa reusesc. In rest, cred ca nu aveti dreptate. eu sunt pe colt si am pereti exteriori multi. Unu singur e cu vecinu, care nu incalzeste ca n-are bani; iar peretii ceilalti sunt pe casa scarii. care nu e incalzita. Si nu simt nevoia de caldura. Pentru ca am anvelopat apartamentul, am pus termopane la ferestre si la balcon, am 2 randuri de termopane: fereastra de la sufragerie si balconul inchis... Stau de trei ierni fara caldura (cu exceptia tevii comune) si nu am nici un fel de problema. Mai deschidem si geamul noaptea, caci e prea cald. Tu stii cum se incalzeste un iglu? Facut din gheata, nene! La minus 40 grade afara... Fara nici un fel de foc! Sau "agent termic"... Dar tot nu m-ai lamurit cum e cu tevile alea. Dati caldura pe ele (si luati banii pe drept)? Sau nu? Pentru ca in primul caz, inseamna ca si cei care tin caloriferele inchise, sunt bransati la RADET si platesc caldura. Daca nu dati si cereti deschiderea fortata a caloriferrelor, de ce ne luati bani pentru tevi? Nu e furt? Si nu ai explicat: la ce temperatura trebuie sa ajunga aerul din camera vecinului sa ma incalzeasca si pe mine? Oricum, daca veti forta oamenii sa tina caloriferele deschise la preturile astea, se vor debransa cu totul. Ii veti obliga sa ramina bransati la voi? Eu iti propun un experiment. Mergi la o camera cu soba de teracota si incalzeste aerul din teracota la 20 grade. Apoi vezi ce temperatura ai pe suprafata sobii si cata energie calorica degaja in camera. Apoi fa comparatia intre grosimea peretelui sobei si grosimea peretelui de beton sau BCA(bun izolator termic) etc. Vezi si tu ce caldura imi da un vecin care ar tine caldura deschisa. Actualul, repet, nu are caldura. Deci... tu esti demagog sau doar prost?

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Februarie 2014
Stire din Social : Cum a fost provocată avaria de la CET Palas
Pagina a fost generata in 1.2117 secunde