Vom ține deschise caloriferele când veți stopa pierderile și jaful!

665

Articole de la același autor

De câteva zile, interesul națiunii a fost acaparat de o temă lansată în spațiul public de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice). Respectiva instituție vrea ca, prin lege, clienții sistemului centralizat de termoficare să fie obligați să nu mai închidă caloriferele nici când sunt la serviciu, în concediu sau în delegație, nici când afară este mai cald decât în casă.


Subiectul a fost preluat de mai toată media și ocupă primul loc în topurile dezbaterii publice. Pe site-urile instituțiilor de presă din întreaga țară s-au adunat mii de comentarii, care de care mai critice la adresa ANRSC, a sistemului centralizat de termoficare, a guvernanților și autorităților publice care îl gestionează. Pe de o parte, comentatorii au pus pe tapet toate neregulile din sistemul de producție și distribuție a energiei termice, iar pe de altă parte au arătat că, dacă s-ar adopta o astfel de măsură, ar fi un abuz din partea statului, o încălcare a drepturilor constituționale și legale ale proprietarilor și consumatorilor. Miile de luări de poziție au o concluzie comună: proiectul servește interesele de grup ale celor ce controlează sistemul centralizat de termoficare, un sistem energofag și ineficient, cangrenat de corupție. 
Din punct de vedere politic, scandalul amorsat de proiectul ANRSC este cel mai mare deserviciu adus Guvernului Ponta și USL, înaintea alegerilor euro-parlamentare. Voturile câștigate de actuala putere politică prin măsurile de refacere a salariilor tăiate de Guvernul Boc și de majorare a pensiilor sunt în mare pericol. Milioanele de "prizonieri" ai sistemului centralizat de termoficare sunt gata să-și schimbe opțiunea politică. Practic, ANRSC lucrează pentru Opoziție.
Dezbaterea are și partea ei bună. Ea aduce în atenția guvernaților și a administrațiilor locale criza tot mai adâncă a sistemului centralizat de termoficare. Este momentul ca, prin intermediul presei, populația să pună presiune pe politicieni și autorități și să împiedice falimentul serviciului public de termoficare.
Dacă avem în vedere o serie de considerente economice și sociale, sistemul merită salvat. Teoretic, termoficarea centralizată la nivelul unei localități sau unui cartier este mai eficientă din punct de vedere economico-financiar decât una de bloc sau de apartament. Hidro-carburile pot fi achiziționate la prețuri mai mici de câtre marile centrale termice, iar cheltuielile pentru producerea unei gigacalorii pot fi egale sau mai mici decât în cazul termoficării individualizate. Trebuie luate în calcul și costurile implicate de investiția în sistemele individuale de termoficare, cele privind întreținerea și securizarea lor, asigurarea contra pericolului de explozie, cheltuieli ce nu sunt la îndemâna tuturor. 
Din punct de vedere practic, lucrurile stau exact pe dos și doar lipsa resurselor financiare oprește milioane de consumatori să "evadeze" din sistemul centralizat. 
Problema tehnică cea mai gravă este dimensiunea mare a pierderilor din rețelele de termoficare. Potrivit documentelor și declarațiilor oficiale, ele variază între 25% și 50% în mai toate localitățile. În multe orașe, se poate vedea cu ochiul liber risipa de energie termică. Din conducte se revarsă, zi și noapte, valuri de aburi în aer. 
Este drept, multe unități de producere a agentului termic au făcut investiții în ultimul deceniu. Dar acestea au vizat înlocuirea instalațiilor de producție vechi cu altele noi, trecerea de pe combustibil lichid pe gaze și cogenerarea. În schimb, înlocuirea rețelelor de transport a agentului termic, depășite moral și fizic, ieșite de mult timp din ciclul legal de exploatare, întârzie. Degeaba producția a fost modernizată și eficientizată, dacă distribuția este catastrofală.
De ce nu se investește pe acest segment, de ce nu se atrag fonduri europene, de ce distribuția nu este rentabilizată din perspectiva consumatorului final, de ce nu se elimină RADET-urile din ecuația producători - consumatori? Este o temă ce merită o analiză specială.
Revenind la proiectul ANRSC, am să evoc o întâmplare al cărei erou a fost filosoful și fabulistul grec Esop (care a trăit între anii 620 și 564 înainte de Hristos). Pe vremea când era sclav, stăpânul său, filosoful Xantos din Samos, a făcut, la beție, un pariu nebunesc. S-a lăudat că este în stare să bea toată marea, punându-și la bătaie întreaga avere. 
A reușit să câștige pariul doar datorită sfatului lui Esop. Xantos i-a amintit adversarului său că s-a angajat în scris să bea numai marea, nu și apa râurilor și fluviilor care se varsă în ea. Ca urmare, i-a cerut ca, mai întâi, el să ridice zăgazuri la gurile de vărsare a acestora în mare.
Urmându-i sfatul lui Esop, eu sunt gata să țin deschise caloriferele iarna și vara, dar cu o condiție: ANRSC să ia măsuri ca, de acum înainte, să nu existe nici cea mai mică pierdere de căldură în rețeaua de distribuție și să nu se mai fure nici măcar un leu din veniturile încasate. Îi amintesc ANRSC că eu, consumatorul român, m-am angajat față de furnizor să achit doar costurile energiei termice livrate, nu și pe cele ale pierderilor din rețea și nici să alimentez jaful din sistem. Ce spuneți, domnilor din conducerea autorității de reglementare, îmi îndepliniți condiția?


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4188 secunde