Evaziunea fiscală "oficială" a României (fără munca "la negru") este de 54 milioane euro pe zi sau circa 20 miliarde euro pe an, respectiv 15% din PIB. Dacă se adaugă și contribuția muncii nefiscalizate, partea din PIB aflată pe mâinile economiei subterane ajunge la 30% din PIB.
Pe câmpul de luptă
Am precizat, din capul locului, că este vorba de evazionismul "oficial", cel măsurat de câteva structuri ale statului: Institutul Național de Statistică și Consiliul Fiscal. Se știe că e foarte greu să evaluezi dimensiunile reale ale "bolii" ce a pătruns în toate fibrele economiei naționale și care se manifestă într-o multitudine de chipuri, de la cele vizibile, agresive, până la cele subtile, parșive.
Instrumentele de măsurare a acestui fenomen real și, în același timp, fantomatic, necuprins ca oceanul și tot ca el de profund, sunt descurajant de imprecise. De aceea, trebuie să avem înțelegere față de evaluările oficiale și să le tratăm cu îngăduință.
Guvernanții au recunoscut eșecul Gărzii Financiare în combaterea fla-gelului și de aceea au desființat-o. Au creat în locul ei Direcția Generală Antifraudă Fiscală, o armată de 1.461 de inspectori antifraudă profesioniști și incoruptibili.
În octombrie 2013, noua struc-tură a ocupat poziții pe "câmpul de luptă" și în luna decembrie repurta primele victorii împotriva evaziunii fiscale.
Primele victorii
Potrivit informațiilor obținute de cotidianul "Cuget Liber" de la biroul de presă al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în 2013: "Direcția Generală Antifraudă Fiscală a efectuat controale la un număr de 3.100 contribuabili (atât la sediile principale, cât și la sediile secundare și punctele de lucru ale acestora), a aplicat 3.230 amenzi contravenționale în valoare totală de 14.373.500 lei, a efectuat confiscări de sume și numerar, valoarea estimată a acestora fiind de 4.555.508 lei, dintre care 3.274.517 lei numerar și 1.280.991 lei bunuri. De asemenea, s-a dispus suspendarea activității unui număr de 223 agenți economici. Referitor la bilanțul pe anul 2013 al activității Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța, vă aducem la cunoștință că inspectorii antifraudă au efectuat controale la un număr de 806 contribuabili (atât la sediile principale cât și la sediile secundare și punctele de lucru ale aces-tora), au constatat contravenții pentru sancționarea cărora au aplicat 676 amenzi în valoare totală de 1.828.100 lei, au efectuat confiscări de sume și numerar, valoarea estimată a acestora fiind de 152.507 lei, dintre care 102.503 lei numerar și 50.004 lei bunuri. Totodată, s-a dispus suspendarea activității unui număr de 43 agenți economici."
În concluzie, în prima lună de activitate cei 1.461 de inspectori antifraudă au reușit să extragă din economia subterană 18.929.008 lei din amenzi și confiscări (circa 4,241 milioane euro), în medie, câte 12.956 lei de căciulă.
Cei 100 de inspectori antifraudă ai Regionalei Constanța au fost mai productivi. Partea lor de contribuție la rezultatul general a fost de 1.980.607 lei (circa 443.754 euro), în medie 19.806 lei de persoană.
Nici dacă vor face eforturi înzecite
Cum pot fi apreciate aceste prime rezultate? Evaluarea lor trebuie făcută în raport cu nivelul recunoscut al evaziunii fiscale și cu așteptările guvernului.
Dacă luăm în calcul doar evaziunea oficială, de 54 milioane euro pe zi, rezultă că, în cele 31 de zile ale lunii decembrie, evaziunea totală a fost de 1,674 miliarde euro. Cei 1.461 de inspec-tori antifraudă au reușit să recupe-reze doar 4,241 milioane euro, respectiv 0,25% din suma fraudată.
Rezultatele sunt departe și de așteptările guvernului. Ministrul finanțelor, Daniel Chițoiu, declara că Direcția Generală Antifraudă Fiscală va obține între 800 milioane și 1 miliard de euro în primele 6 luni de activitate, deci între 133,3 și 166,66 milioane euro pe lună. Spre dezamăgirea generală, cei 1.461 de inspectori antifraudă au reușit să realizeze doar 3,18% din planul minimal de 133,3 milioane euro pe lună.
Ținând cont de aceste date, se pune întrebarea: este capabilă noua instituție să combată evaziunea fiscală? Să presupunem că, în următoarele luni, cei 1.461 de inspectori antifraudă își vor înzeci eforturile. Dar, din păcate, rezultatul muncii lor va fi tot nesatisfăcător. Vor realiza numai 31,8% din planul minimal al Guvernului și vor recupera doar 2,5% din suma oficial fraudată în România. Total descurajant!
Singura soluție
În concluzie, misiunea e mult prea grea pentru Direcția Generală Antifraudă Fiscală, așa cum a fost și pentru mult blamata Gardă Financiară. Chiar dacă mai dau o mână de ajutor și alte structuri ale statului, a căror responsabilitate directă nu este combaterea acestui fenomen, evaziunea fiscală nu poate fi ținută sub control.
Guvernul României refuză să recunoască faptul că "împăratul este gol", că singura soluție efi-cientă pentru a obține o diminuare satisfăcătoare a evaziunii este reducerea fiscalității.