CCR a explicat de ce este neconstituțională obligația de a-ți plăti spitalizarea dacă te-ai autoaccidentat

172
CCR a explicat de ce este neconstituțională obligația de a-ți plăti spitalizarea dacă te-ai autoaccidentat - 1-1593175996.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a României a explicat de ce este neconstituțională obligația ca persoanele care s-au accidentat din vina lor să plătească serviciile medicale, informează Digi24.


Explicațiile CCR au fost publicate în motivarea deciziei luate în 5 decembrie 2019, prin care s-a stabilit drept neconstituțională sintagma din legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care se referă la plata tratamentului medical de către o persoană, spitalizată în urma producerii unui accident din vina sa.


Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de către un bărbat care a produs în iunie 2015 un accident auto din vina sa, fiind internat pentru câteva zile în Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.


Ulterior, spitalul l-a dat în judecată pe autorul accidentului și a obținut la Judecătoria Târgu Mureș ca acesta să plătească contravaloarea serviciilor medicale.


Excepția de neconstituționalitate admisă de CCR se referă la sintagma "precum și daune sănătății propriei persoane" din cuprinsul articolului 320 alineatul (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.


La judecarea apelului, Tribunalul Târgu Mureș a ridicat din oficiu excepția de neconstituționalitate a art. 320 alineatul (1) din Legea 95/2006, care stipulează:


"(1)Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile și obligațiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate și dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele și cererile aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de faza de judecată".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.402 secunde