Ce îi așteaptă pe români anul acesta. Scumpiri la zahăr și alcool

177
Ce îi așteaptă pe români anul acesta. Scumpiri la zahăr și alcool - scumpiri-1704192232.jpg

Articole de la același autor

Noile modificări fiscale aferente anului care tocmai a început vor avea impact atât asupra persoanelor fizice, cât și asupra companiilor.

În primul rând, cota de TVA la transportul de persoane în scop turistic sau de agrement se majorează de la 5% la 19%. De asemenea, laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică se adaugă pe lista alimentelor cu zahăr adăugat care vor avea în continuare un TVA de 9%, pe lângă cozonac şi biscuiţi. Se scumpesc, în același timp, sucurile cu zahăr, tutunul și alcoolul. Se introduc în categoria produselor supuse accizelor nearmonizate băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat/conţinut de zahăr între 5 - 8 grame/100 ml, 0,4 lei/litru, şi peste 8 g/100 ml, 0,6 lei/litru.

De asemenea, se majorează cu 7,5% nivelul accizelor pentru produsele de tutun, în timp ce în cazul produselor cu alcool se produce o creştere cu 10%.

În altă ordine de idei, pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, va exista un impozit de 0,3%, cota fiind aplicată asupra diferenţei dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2,5 milioane de lei. În cazul autoturismelor, cota se va calcula asupra diferenţei dintre valoarea de achiziţie şi plafonul de 375.000 lei.

Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de către o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/ instituţia care trebuie să plătească acele facturi, devine obligatoriu pentru majoritatea firmelor din România, cu câteva excepţii. În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura. Altfel, vor primi amenzi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4106 secunde