Ce obligații ai dacă muncești ca zilier

494
Ce obligații ai dacă muncești ca zilier - zilieri-1489080264.jpg

Articole de la același autor

Patronii constănțeni au achiziționat, anul acesta, de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, doar 50 de registre zilieri. 


Potrivit purtătorului de cuvânt al ITM Constanța, Florina Vișan, de la începutul anului și până în prezent, 2.789 de persoane au lucrat cu ziua. De precizat că angajatorii au obligația de a transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă o copie a registrului conținând înregistrările din luna precedentă. 


Trebuie menționat că încălcarea prevederilor cu privire la întocmirea și transmiterea registrului de evidență a zilierilor, dar și încălcarea prevederilor cu privire la obligativitatea beneficiarului de a asigura zilierului echipament de lucru și protecție se sancționează cu amendă de 6.000 lei. 


Apoi, persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, în caz contrar riscând amenzi de până la 20.000 lei. Pentru o zi de muncă, muncitorii au obligația să lucreze între 8 și 12 ore maxim pe zi și șase ore în cazul minorilor. Încălcarea prevederilor cu privire la durata activității, respectiv cuantumul indemnizației, se sancțio-nează cu suma de 10.000 de lei. 


Principalele domenii în care se pot presta activități cu caracter ocazional de către zilieri sunt: agricultură, vânătoare și pescuit, exploatări forestiere, silvicultură, piscicultură și acvacultură, pomicultură și viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producții cinematografice și audiovizuale, publicitate, activități cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activități de întreținere și curățenie.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1882 secunde