Ce preț pune CJC pe sănătatea constănțenilor? "S-au alocat fonduri pentru investiții suficiente"

585
Ce preț pune CJC pe sănătatea constănțenilor?

Articole de la același autor

În urmă cu cinci săptămâni, ministrul Sorina Pintea, venită în control inopinat la Spitalul Clinic Județean Constanța, vedea cu ochii ei lipsurile din secțiile unității medicale. Aproape toate problemele depistate sunt cauzate chiar de lipsa investițiilor și de alocarea de bani pentru reparații și renovări cu țârâita. 




Cu toate acestea, președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, susține că "au fost alocate fonduri pentru investiții suficiente la Spitalul Județean Constanța". 


Declarația a fost făcută chiar în cursul zilei de vineri, în cadrul ședinței de Consiliu Județean unde, doi consilieri ai opoziției i-au atras atenția că bugetul alocat investițiilor în spital este "o sumă infimă" și că nu ar fi trebuit să aloce sute de mii de lei pentru alte evenimente, ci să dea mai mulți bani pentru spital.


Înainte de votul pentru aprobarea bugetului Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei" Constanța, pentru anul 2019, consilierul județean Marian Iordache a ținut să facă niște calcule. "Bugetul Spitalului Județean este unul foarte dezechilibrat, în sensul că salariile înseamnă 70% din buget, 27,5% reprezintă cheltuieli materiale și numai 2,5% reprezintă investiții. Eu chiar mă întreb dacă anul acesta spitalul va putea să funcționeze având în vedere că, practic, cu această sumă infimă pentru investiții nu putem dezvolta nimic", a subliniat consilierul județean.
Acesta a sugerat ca instituția care administrează Spitalul Județean Constanța, în speță Consiliul Județean Constanța să facă intervenții către Ministerul Sănătății, pentru a primi sume suplimentare, necesare investițiilor.


"Am adus fonduri europene!"
În replică, președintele CJC consideră că lucrurile stau foarte bine la spital. "Bugetul este echilibrat, s-au alocat fonduri pentru investiții suficiente pentru spital. Investițiile în Spitalul Județean se fac cu fonduri europene și cu bani de la Ministerul Dezvoltării. Am obținut, în ultima perioadă fonduri europene și de la Guvern, pentru a nu mai fi nevoie de bani, din bugetul Consiliului Județean. Centrul de îngrijire paleativă «Casa Soarelui» va fi inaugurat săptămâna viitoare, Radioterapia se va inaugura la începutul sau la jumătatea lunii iulie. Toate acestea s-au făcut cu fonduri europene și cu bani de la Ministerul Dezvoltării, fără a fi nevoie să luăm bani din bugetul Consiliului Județean. Numai în secția de Gastroenterologie s-au investit 8,4 milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, fără a fi nevoie de bani din bugetul județean. Și așa mai departe!", a declarat Marius Horia Țuțuianu.


În cele din urmă, proiectul a trecut, iar bugetul Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sfântul Apostol Andrei" a fost aprobat în forma propusă. Ulterior, președintele CJC a subliniat faptul că este preocupat de investițiile în spital. "Am fost foarte pragmatic, am preferat să fac zeci de drumuri la București, să obțin finanțări din bani europeni, finanțări de la ministerele de resort, decât să cheltuim bani din bugetul județului pentru că am fi putut duce acești bani în alte direcții. Obținând fonduri nerambursabile nu a mai fost nevoie să folosim din banii județului", a adăugat șeful CJC Constanța.


Potrivit lui Țuțuianu, anul acesta, cel mai târziu în luna octombrie, vor fi finalizate lucrările de reabilitare din Secțiile de Neonatologie și Ginecologie și, spre sfârșitul anului, vor începe lucrările în Secția de Neurologie. "Avem în vedere reabilitarea, amenajarea și dotarea acestei secții cu aparatură medicală de ultimă generație, întocmai cum am procedat și la Secția de gastroenterologie. Nu cred că Europa, cu atât mai puțin în România mai există o aparatură atât de modernă și de performantă", a încheiat Marius Horia Țuțuianu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.536 secunde