Ce se întâmplă cu prețul gigacaloriei la Constanța. „Societatea Termoficare intră în faliment!”

1509

Articole de la același autor

Constănţenii care încă mai sunt racordaţi la sistemul generalizat de încălzire al oraşului vor plăti acelaşi preţ la gigacalorie ca şi anul trecut, deşi administraţia locală propusese majorarea lui la costurile actuale de producţie şi distribuţie şi aproape triplarea subvenţiei. Proiectul de hotărâre nu a primit votul consilierilor locali, iar previziunile autorităţilor sunt sumbre pentru proaspăt înfiinţata societate de termoficare, care riscă să intre în faliment.

Consilierii locali constănţeni au fost convocaţi, vineri, 30 septembrie, la şedinţa ordinară a lunii septembrie. Pe lista de peste 45 de proiecte de hotărâre, s-au aflat şi cele care vizează costul de încălzire în sezonul rece ce se apropie.

Preţul gigacaloriei propus de administraţia locală pentru iarna 2021 – 2022 a fost de 1.034 de lei, din care populaţia să plătească numai 300 de lei, cu 50 de lei mai mult decât iarna trecută. Diferenţa de 734 de lei ar fi urmat să fie suportată din bugetul local, prin subvenţia generalizată. Înainte de a fi supus la vot proiectul cu stabilirea preţului gigacaloriei, au existat discuţii în contradictoriu privitoare la aceste tarife, consilierii USR şi PSD exprimându-şi dezacordul vizavi de preţul de 1.034 de lei.

Viceprimarul Ionuţ Rusu a luat cuvântul susţinând că „preţul gigacaloriei, propus la 1.034 de lei, este preţul real, care include şi pierderile care de ani de zile se duc efectiv în pământ”. „Aceşti bani se îngroapă efectiv în pământ. Preţul propus ar fi trebuit fi spus de foarte multă vreme şi asumat de administraţiile precedente. S-a perpetuat o minciună şi un populism. Administraţia Chiţac, împreună cu toţi consilierii, suntem la momentul adevărului, mizeriile nu mai sunt ascunse sub preş”, a precizat viceprimarul.

Răspunzând acuzaţiilor ce vizau direct fosta administraţie, din care actualul consilier PSD Costin Răsăuţeanu a făcut parte, în calitate de viceprimar, la momentul respectiv, acesta a subliniat creşterea masivă a preţurilor la energie din ultima perioadă. „Am fost condamnaţi să fim guvernaţi de PNL şi USR. Nu vorbiţi despre faptul că preţurile la energie, la gaze, la combustibil au luat-o razna şi au explodat pe vremea guvernării dumneavoastră”, a acuzat, la rândul său, Costin Răsăuţeanu.

„Neplata preţului real duce la acumularea de datorii”

În acest schimb de replici acide, primarul Vergil Chiţac a ţinut să explice propunerea de creştere a preţului la gigacalorie. „Neplata preţului real, ani de zile, a dus la acumularea de datorii către furnizori. Dacă nu ne raportăm şi nu plătim şi pierderile, aceste datorii vor creşte şi, la un moment dat, furnizorii vor putea să ceară falimentul CET-ului. Dacă se întâmplă acest lucru, am pus cruce şi ne-am luat adio de la sistemul centralizat de încălzire al Constanţei. Ideea este ca de acum încolo să nu mai acumuleze datorii”, a subliniat edilul.

A intervenit şi consilierul USR Dumitru Caragheorghe care a anunţat că nu este de acord cu majorarea preţului la gigacalorie pentru populaţie. „Nu trebuie ascunse sub preş mizeriile din ultimii ani, însă constănţenii nu trebuie să plătească în plus”, a spus consilierul USR. Acesta a propus ca subvenţia pentru populaţie să fie de 784 de lei, astfel încât cetăţenii să plătească în continuare 250 de lei, aşa cum au plătit şi iarna trecută.

Primarul Vergil Chiţac a completat că efortul bugetar este extrem de mare şi bugetul poate susţine doar o subvenţie de 734 de lei, astfel încât populaţia să plătească 300 de lei gigacaloria, în acest sezon rece. „Anul viitor vin proiectele mari pe fonduri europene ce vor trebui cofinanţate. Avem toată susţinerea pentru cetăţeni, tocmai de aceea am gândit un efort cât mai mic din partea lor”, a explicat primarul.

În cele din urmă, cu 11 voturi pentru, opt voturi împotrivă şi şapte abţineri, proiectul nu a fost adoptat. Astfel, rămâne exact acelaşi preţ ca şi anul trecut, 596 lei total, din care 250 lei pentru populaţie şi 346 lei subvenţie. „În aceste condiţii, în prag de sezon rece, SC Termoficare Constanţa intră în faliment!”, a exclamat primarul Vergil Chiţac.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5708 secunde