Ce soluții a găsit Primăria pentru romii din Eforie

444
2

Articole de la același autor

r Aceștia au fost mutați dintr-un focar de infecție în clădiri ce le oferă adăpost pe timpul sezonului rece

Situația romilor este una destul de spinoasă și delicată în același timp, în toate orașele din România. Cu toții am văzut sau chiar am avut de suportat grupuri de romi care trăiesc în condiții de igienă precară, lângă mormane de gunoaie urât mirositoare, care nu muncesc și fac tot felul de ilegalități pentru a supraviețui.

Un astfel de grup își făcea veacul și în Eforie Nord, pe strada Agricolă, ajungând să terorizeze localnicii și să pună în pericol sănătatea publică. Autoritățile din Eforie le-au aplicat romilor amendă după amendă, somație după somație, dar toate au fost ignorate. Ulterior, au luat măsura desființării adăposturilor improvizate și mutării romilor în două clădiri care le asigură și adăpostirea pe timpul sezonului rece. Foarte rapid, însă, romii au revenit la vechile obiceiuri, distrugând obiectele de mobilier, iar instalațiile metalice pentru încălzire fiind vândute la fier vechi.

"Autoritățile orașului Eforie vor continua să aplice legea în cazul cetățenilor care au efectuat lucrări de construire, neautorizate în condițiile legilor în vigoare, pe domeniul pu-blic al localității. Primăria Eforie nu dorește decât să asigure respectarea legislației, de către toți cetățenii aflați pe raza administrativă a orașului Eforie. Orice ajutor venit din partea organizațiilor neguvernamentale este binevenit în această situație, mai ales că până acum, de atâția ani, Primăria Eforie este singura instituție care face eforturi să rezolve această problemă", transmit reprezentanții Primăriei Eforie.

De asemenea, autoritățile locale consideră salutar gestul ONG-urilor care doresc să se implice activ, în rezolvarea problemelor etnicilor pe care doresc să-i reprezinte, respectând legislația în vigoare. În acest sens, îi așteaptă să se alăture proiectelor începute încă din 2009 pentru construirea unor locuințe de necesitate pentru persoanele care îndeplinesc condițiile cerute de lege.

"Din cei 35 de adulți care își construiseră ilegal adăposturi pe strada Agricolă numai 15 aveau cărți de identitate în Eforie și doar opt aveau adresa în strada Agricolă nr. 2. De-a lungul anilor au fost depuse zeci de reclamații cu privire la comiterea de fapte penale. Locuitorii din zonă au reclamat că sunt terorizați de romii care intrau în gospodării și chiar în case sustrăgând tot ce le pica în mână: de la fier vechi, haine și animale, până la mâncarea din frigider. În timpul sezonului estival situația se agrava, deoarece din cauza condițiilor în care trăiau romii, cartierul devenea un real pericol pentru sănătatea publică. Acest lucru a atras numeroase somații adresate de Garda de Mediu Constanța pentru igienizarea și dezafectarea zonei care se transformase în focar de infecție", explică reprezentanții Primăriei Eforie.

Cartier pentru persoanele cu venituri reduse

"În zona unde își duceau traiul romii este planificat a se realiza un cartier de locuințe sociale, de care să beneficieze persoanele cu venituri reduse, care doresc să fie membri activi ai comunității și care au nevoie de susținerea acesteia. În acest perimetru - al Bulevardului Soarelui - sunt proiectate a se construi blocuri de locuințe, locuri de joacă și spații verzi, investiție care se află în derulare", se precizează într-un comunicat al Primăriei Eforie.

După evacuarea zonei, echipele primăriei au transportat deja peste 600 de tone de gunoi. Iar operațiunea de igienizare este departe de a se fi încheiat. Edilii estimează că până la final vor fi colectate din zona Agricolă peste 2.000 de tone de deșeuri.

Și-au vândut sobele la fier vechi

În acest timp, cu toate eforturile depuse de autoritățile locale, cei cazați în adăposturile puse la dispoziție au revenit la vechile lor obiceiuri. Obiectele de mobilier și cele de utilitate casnică au fost distruse sau li s-au dat o folosință necorespunzătoare, iar instalațiile metalice pentru încălzire au fost smulse din pereți și vândute la fier vechi. În imobile s-au strâns grămezi de gunoi, iar locuințele riscă să se transforme, și acestea, în focar de infecție.

Și-au abandonat copiii

Potrivit statisticilor Compartimen-tului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Orașului Eforie există numeroase cazuri de abandon în spital, copiii fiind dați în plasament la asistenți maternali autorizați, pentru care s-a recomandat participări la ședințe de consiliere cu specialiști de la D.G.A.S.P.C. Constanța.

De asemenea, din cei 33 de copii care locuiau pe strada Agricolă, 12 sunt preșcolari, iar restul ar trebui să meargă la școală. Dintre aceștia însă, numai opt sunt înscriși într-o formă de învățământ, restul fiind neșcolarizați sau în abandon școlar. 

Comentează știrea

Stan
15 octombrie 2013
aleger

Acesti rromi sunt adusi de Brailoiu sa il voteze....in 2004, le-a promis multe si i-a lasat de izbeliste!

pt tine
15 octombrie 2013
aleger

mai prafule cu 50 de voturi ce crezi ca ar fi castigat? sunt indieni fara nici o grija si ..........

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4718 secunde