Ce venituri trebuie să ai ca să beneficiezi de ajutor pentru încălzirea cu curent electric

1451
Ce venituri trebuie să ai  ca să beneficiezi de ajutor  pentru încălzirea cu curent electric - caloriferfriggf14-1375887677.jpg

Articole de la același autor

Având în vedere că, în perioada sezonului rece 2013 - 2014, cheltuielile cu încălzirea locuinței vor fi mai ridicate față de sezonul anterior din cauza creșterii prețului gazelor naturale cu aproximativ 12 la sută și cu 10 la sută la energie electrică, Ministerul Muncii consideră absolut necesară ajustarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței pentru persoanele și familiile cu venituri reduse. Măsura ar trebui să diminueze impactul negativ asupra bugetului familiei și riscul de excluziune socială.

Astfel, a fost pus la cale un proiect de act normativ care să vină în sprijinul și să completeze măsurile de protecție socială destinate consumatorilor vulnerabili, inițiate deja prin majorarea cuantumului venitului minim garantat și al alocației pentru susținerea familiei.

Actul legislativ aduce o serie de elemente de noutate, cum ar fi instituirea acestor ajutoare și pentru cei care utilizează energie electrică, acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri la începutul sezonului rece, pentru toate lunile sezonului, dar și introducerea obligativității prezentării de documente justificative referitoare la componența familiei, veniturile realizate și situația juridică a locuinței. De asemenea, a fost introdus indicatorul social de referință (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor și nivelurilor de venituri. În prezent, ISR are o valoare de 500 de lei.

24.000 de beneficiari

Dacă cele trei sisteme deja consacrate - energie termică, gaze naturale și lemne, cărbuni combustibili petrolieri - erau acoperite prin programe deja reglementate, în ultima perioadă, s-a constatat faptul că sunt zone în care nu există posibilitatea furnizării de energie termică în sistem centralizat ori costul de producție al acesteia este prea mare pentru a putea fi suportat de cetățeni, încălzirea locuinței realizându-se cu energie electrică. De altfel, conform datelor recensământului realizat în anul 2011, doar 44% dintre locuințe au instalații de termoficare sau centrală termică proprie, restul de locuințe utilizând, după caz, gazele naturale, combustibilii solizi sau lichefiați, precum și energia electrică.

În consecință, deși fenomenul nu este de masă, este vorba despre aproximativ 24.000 de familii și persoane singure estimate ca potențiali beneficiari ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică. Aceștia nu au posibilități alternative, reprezentând astfel o categorie extrem de vulnerabilă pentru care, până în prezent, nu au fost luate măsuri de protecție pe perioada sezonului rece.

260 de lei, cel mai mare ajutor, 48 de lei, cel mai mic

Astfel, se propune acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie electrică cu aceleași limite de venituri ca și în cazul ajutoarelor pentru gaze naturale și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, respectiv până la 615 lei de persoană. Ajutoarele variază între 240 lei pentru familiile ori persoanele cele mai sărace și 48 lei pentru familiile ori persoanele cu venituri mai mari de 500 de lei.

Limitele prevăzute de Ministerul Muncii sunt: pentru venituri până în 155 de lei, se primește un ajutor de 240 de lei, pentru venituri cuprinse între 155,1 și 210 lei, ajutorul este de 216 lei, între 210,1 - 260 de lei - se acordă 192 de lei, între 260,1 și 310 lei - se acordă 168 de lei, între 310,1 și 355 de lei - se acordă 144 de lei, între 355,1 și 425 de lei - se acordă 120 de lei, între 425,1 și 480 de lei - se acordă 96 de lei, între 480,1 și 540 de lei - se acordă 72 de lei și între 540,1 și 615 lei - se acordă 48 de lei.

Documente justificative obligatorii

De asemenea, ținând cont de experiența sezoanelor reci anterioare, se impune introducerea obligativității prezentării de documente justificative referitoare la componența familiei, veniturile realizate și situația juridică a locuinței și efectuarea anchetei sociale la stabilirea dreptului, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite și înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate, ori acordarea de ajutoare pentru mai multe sisteme de încălzire utilizate în aceeași gospodărie.

Se estimează că suma totală necesară acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale, energie electrică și lemne este de 556.800 lei, din care 176.800 lei pentru perioada noiembrie și decembrie 2013 și 386.500 lei pentru perioadele ianuarie - martie și noiembrie - decembrie 2014, sume care pot fi suportate din bugetul actual, respectiv din propunerea de buget pentru anul viitor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6396 secunde