Într-un proces intentat de Liviu Mihaiu

Concurs CEDO dă câștig de cauză parțial statului român

283

Articole recomandate

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat câștig de cauză parțial statului român într-un proces pentru încălcarea libertății presei, intentat de jurnalistul Liviu Mihaiu, reamintind că libertatea de expresie are limite, transmite AFP.
Liviu Mihaiu a publicat, în 1999, în săptămânalul Academia Cațavencu, un articol în care îl acuza pe fostul redactor șef al ziarului Adevărul, Dumitru Tinu, că ar fi acceptat un ceas de lux, la o conferință de presă organizată de concernul Balli, interesat pe atunci de preluarea Sidex. Articolul a fost ilustrat cu o fotografie cu mâna unui bărbat purtând un ceas Bulgari.
Jurnalistul, care și-a bazat articolul pe declarațiile unor terțe persoane, a aflat ulterior că sursele sale nu participaseră, de fapt, la conferința de presă respectivă. În această situație, Academia Cațavencu a publicat o rectificare.
Potrivit AFP, Dumitru Tinu a depus plângere, însă Tribunalul București l-a achitat pe Mihaiu, pentru că nu a existat unul dintre elementele constitutive ale calomniei, adică intenția. Curtea de Apel București a decis, apoi, că a fost afectată onoarea și credibilitatea fostului redactor-șef al ziarului Adevărul. 
Judecătorii de la Strasbourg au decis, marți, că acuzarea nominală a unei persoane implică, pentru jurnalist, "obligația de a furniza o bază factuală suficientă".
"Reluând declarații atribuite unor persoane terțe, ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă rigoare", potrivit CEDO. Articolul respectiv depășește limitele "dozei de exagerare" sau de "provocare" permisă în cadrul libertății jurnalistice.
CEDO a decis că nu a fost încălcat articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care se referă la libertatea de expresie. Totodată, instanța a arătat că jurnalistul nu a beneficiat de un proces echitabil, ceea ce încalcă articolul 6 al Convenției, deoarece a fost condamnat în apel fără să fie audiat.
Dumitru Tinu a murit în 1 ianuarie 2003 într-un accident de mașină.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7651 secunde