Cele patru turnuri de pe acoperișul Cazinoului, complet refăcute

374
Cele patru turnuri de pe acoperișul Cazinoului, complet refăcute - celepatruturnuri-1599056113.jpg

Articole de la același autor

Zi de zi, lucrările de reparații la Cazinoul din Constanța avansează. Săptămâna aceasta, echipele de constructori au decopertat acoperișul și au înlăturat elementele deteriorate din lemn și metal. Toate vor fi înlocuite integral, inclusiv învelitoarea din tablă. Se încep și lucrările pentru refacerea celor patru turnuri de pe acoperiș.

"La acoperiș se lucrează intens, tot lemnul deteriorat a fost înlocuit. Este sfârșitul verii și în curând vor începe ploile iar Cazinoul trebuie conservat, așa că acum, concomitent cu lucrările care au loc la interior, la subsol și parter, s-a luat hotărârea să se intervină rapid la acoperiș. Acesta a fost consolidat, au fost înlocuite integral toate elementele din lemn: grinzi, căpriori, popi, astereală iar fermele metalice care au fost făcute pe timpul lui Daniel Renard, unele au fost înlocuite și altele doar consolidate sau sablate și vopsite din nou. Se lucrează la profilele metalice în formă de L și U, care sunt vopsite acum cu o substanță specială în 3 straturi ca să reziste la corodare și la aerul salin. Acestea vor fi folosite la structura metalică a acoperișului pentru consolidare. Elementele metalice construite acum 100 de ani au nevoie de consolidare așa că se aduc elemente de rezistență suplimentare. În câteva zile acoperișul va fi refăcut complet, în afară de învelitoarea de tablă care se va reface în momentul în care vor fi reparate cele patru turnuri, cu ornamente cu tot. Până atunci, au fost montate niște prelate speciale care să ofere protecție", explică arhitectul Radu Cornescu, care este prezent zilnic pe șantierul de la Cazinou, fiind desemnat de autoritățile locale să colaboreze cu proiectanții și constructorii pe toată perioada lucrărilor de restaurare.



Ornamentele afectate vor fi înlocuite


În paralel, experții studiază și elementele decorative de pe acoperiș. "La cele patru turnuri au fost montate schele exterioare ca să putem identifica problemele. Am început să curățăm profilele interioare. Toate elementele cu probleme vor fi înlocuite în totalitate", precizează și Gabi Puchiu, șef punct de lucru Cazino.

Aceste lucrări fac parte din prima etapă de execuție ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor și stâlpilor, expertizarea și înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actuale. "Butaforiile, cum ar fi berbecii din prora corabiei, au în spate schelete metalice care trebuie controlate. Aproximativ 90% dintre elementele metalice din spatele butaforiilor de la cele patru turnuri trebuie să fie înlocuite pentru că toate aceste ornamente stau în fața furtunilor care vin dinspre mare, iar aerul salin pătrunde adânc și are un impact negativ asupra acestor elemente exterioare", mai spune arhitectul Radu Cornescu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5974 secunde