Ludovic Orban, în vizită pe faleză: "Vrem să redăm Cazinoul constănțenilor!"

383

Articole de la același autor

Premierul Ludovic Orban a vizitat, în cursul zilei de ieri, șantierul de la Cazinoul de pe faleza Constanței. Însoțit de ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, și ministrul Economiei, Virgil Popescu, primul-ministru a coborât în subsolul clădirii, a stat de vorbă cu restauratorii și a văzut cu ochii lui distrugerea la care a fost supus imobilul în toți anii în care nimeni nu s-a îngrijit de soarta lui.

La 117 ani de când primarul de atunci al Constanței, Cristea Georgescu, semna proiectul de construire a Cazinoului, lucrările de reabilitare a clădirii simbol al litoralului românesc sunt în toi. Acoperită cu un mesh pentru a nu se înfățișa golaș în fața miilor de vizitatori care îl pozează zilnic, bătrâna clădire a fost curățată de tencuiala veche și s-a început restaurarea fațadei.

Ieri, Cazinoul a primit vizita primului-ministru Ludovic Orban, care a ținut să verifice stadiul lucrărilor și să ia "pulsul" oamenilor de pe șantier. Alături de premier, s-au aflat și ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, precum și ministrul Economiei, Virgil Popescu.

"Au trecut prea mulți ani de când această construcție a fost dată uitării, iar noi, de șase luni de zile, am reușit și credem că o să finalizăm un proiect important pentru ministrul Lucrărilor Publice, cât și pentru România. Data de 23 iulie este o dată cu o încărcătură specială, pentru că, pe data de 23 iulie 1903, a fost semnat actul de naștere a acestei investiții", a declarat, cu prilejul vizitei la Constanța, ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan.

La rândul său, premierul s-a declarat mulțumit de modul cum se derulează proiectul de reabilitare a Cazinoului și că are încredere în constructori.

"România are foarte multe clădiri emblematice, așa cum este și această clădire superbă, a Cazinoului, și care, din păcate, a fost lăsată în paragină cel puțin 15 ani și a ajuns cu un nivel extrem de ridicat de distrugere. Este vorba despre daune provocate, dar și de intervenții nepotrivite, făcute în special în perioada comunismului. Tocmai de aceea, lucrările sunt extrem de complexe, presupun foarte multe tipuri de intervenții. Restaurarea este una de artă. Obiectivul nostru este ca această clădire a Cazinoului să fie redată constănțenilor, în termenul stabilit, în mai 2022. Am încredere în constructori", a declarat Ludovic Orban.



"Este o lucrare cu mari probleme!"


Arhitectul Constanța Carp a vorbit despre dificultățile întâmpinate în restaurarea Cazinoului, dar nu a pomenit un termen de finalizare.

"Ideea noastră, a proiectanților, este de a restaura în condiții optime toată această clădire, cu eliminarea tuturor intervențiilor parazitare și care nu au fost benefice, de a consolida clădirea, în special pentru a asigura tot ce este necesar și pentru derularea unor funcțiuni compatibile cu ea, incluzând instalații climatizare, ventilații, electrice, respectând și normativele în vigoare. Este o lucrare cu mari probleme, în sensul diversității, de la cele structurale, la cele de componente artistice. Avem experiență mare, avem un colectiv atât pentru partea de arhitectură, cât și pentru partea de structură, și sperăm, cu experiența pe care o avem, să ducem la bun sfârșit toată această lucrare, să-i redăm splendoarea de altădată, dar și să reușim să o aducem la reprezentativitatea ei pentru oraș și nu numai", a subliniat specialistul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4724 secunde