Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022

297
Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022 - informacincovidscaled-1643182100.jpg
Cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene şi să nu mai impună restricţii celor care deţin un certificat sanitar european, în contextul în care unele ţări sunt afectate de varianta omicron a SARS-CoV-2, relatează AFP, citată de rtv.net


Certificatul verde este valabil nouă luni în UE de la 1 februarie 2022. Europenii vaccinaţi sau însănătoşiţi după covid-19 urmează să poată călători de la 1 februarie în UE fără teste, în baza certificatului digital european. Consiliul European recomandă coordonarea în domeniul liberei circulaţii.


Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după covid-19. Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia. Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore. ”Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul european.

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare – un act neconstrângător juridic – în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.


Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului vaccinării – aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccinată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC – şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni.


Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”.

Varianta ”omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în ultimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinat cu Justiţia Didier Reynders şi Sănătatea Stella Kyriakides.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.198 secunde