Bălării și gunoaie, pentru eroii neamului
Cimitirul Eroilor din Constanța, monument de indiferență și lipsă de respect
2585
Articole de la același autor
În Cimitirul Central din Constanța își dorm somnul de veci câteva sute de eroi români și străini. Nu îi deranjează nimeni, cum nu vine nimeni să le aprindă o lumânare, să le aducă o floare sau să le curețe mormintele. Cimitirul Eroilor zace în indiferență și uitare. Printre bălării și gunoaie, crucile memoriale abia se mai zăresc. Aleea principală este plină de crăpături și este străjuită de iarbă de jumătate de metru. Prin găurile din asfalt ies alte buruieni, iar monumentele și soclurile sunt mâncate de timp, cu marmura spartă și scrisul indescifrabil.
O dată pe an, în primăvară, de Ziua lor, a Eroilor, autoritățile locale și județene își amintesc de ei, le duc coroane și îi pomenesc în slujbe. Înainte de festivități, locul este atent curățat, să pară bine îngrijit. După care sunt lăsați iarăși în liniște. În liniște i-am găsit și noi, când i-am vizitat zilele trecute… Sub arșița lui august, printre bălăriile crescute, se auzeau doar zumzetele insectelor. Cineva făcuse curățenie pe câteva morminte ale unor civili și aruncase gunoaiele în porțiunea destinată eroilor, chiar lângă mormintele soldaților ruși. Resturile de coroane, ierburile uscate, sticlele goale și lumânările arse păreau că stau acolo de multe zile. Dar pe cine să deranjeze?!
În plimbarea noastră, ne-am întâlnit cu un angajat al cimitirului, pe care l-am întrebat cine face curățenie la eroi și a ridicat din umeri. Am încercat să îl contactăm și pe administratorul locașului pentru a ne explica de ce zona istorică arată în asemenea hal, însă acesta nu a răspuns la niciunul din apelurile noastre.
O lecție de istorie și de respect…
În timp ce la noi autoritățile caută tot felul de scuze și par amorțite, în alte municipii ale țării, cimitirele eroilor sunt adevărate obiective turistice de vizitat. În timp ce la noi, gardurile vechi sunt sudate periodic pentru ca să nu cadă și să strivească oameni, în alte municipii, cimitirele sunt reabilitate complet și au panouri de prezentare în mai multe limbi străine. La Buzău, de exemplu, primăria a reamenajat recent Cimitirul Eroilor. Verdeața este tăiată la centimetru, au fost instalați stâlpi de iluminat, aleile sunt perfect aliniate și au fost montate băncuțe pentru odihnă. În văzduh flutură drapelele țărilor de unde vin soldații care și-au găsit odihna veșnică în "grădina" Buzăului.
În Cartea Eroilor, orice vizitator poate afla povestea celor ce dorm sub o piatră, o filă din istoria țării noastre.
"Aici odihnesc, egali în fața morții, 9.653 de eroi necunoscuți din Primul Război Mondial, aparținând ambelor tabere beligerante, Antanta și Puterile Centrale. Dimensiunea sa copleșitoare, clădită pe lacrimi, sânge și eroism, face din această necropolă cel mai mare cimitir al eroilor din România și unul dintre cele mai importante cimitire cu eroi necunoscuți din Europa. Sub aceste lespezi se află 8.001 militari români, 753 militari germani, 744 militari austro-ungari, 136 militari ruși și bulgari, 14 militari turci și cinci militari italieni, care au luptat până la ultima suflare pentru idealurile patriei lor. De-a lungul timpului, aici au fost înmormântați și 155 de eroi ai municipiului Buzău, 968 de germani și 392 de sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial (1941 - 1945). Această necropolă omagiază totodată 67 de victime ale regimului comunist, 47 de eroi ai Revoluției din Decembrie 1989, militari ce s-au jertfit pentru patrie în misiuni interne și trei eroi buzoieni căzuți pentru patrie în teatrele externe de operații militare. Jertfa lor ne-a făcut ceea ce suntem. Respectul nostru față de ei este un semn al speranței pentru o lume mai bună. Curajul și sacrificiul lor suprem ne inspiră pe noi astăzi. Această platformă istorică militară și religioasă transmite peste timp Europei, întregii lumi mesajul cel mai autorizat de pace mondială", scrie, cu litere de-o șchioapă, în Cartea Eroilor din Buzău.
La Constanța, dincolo de niște garduri hidoase, printre bălării, gunoaie, ruine ale unor monumente ridicate pe vremea comunismului, respectul autorităților locale și al nostru pentru acești eroi nu se zărește… Nu am vrea să credem că lipsește cu desăvârșire…
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Luni, 02 Iulie 2018
Miercuri, 19 Iulie 2017
Luni, 24 Aprilie 2017
Miercuri, 09 Noiembrie 2016
Marţi, 14 August 2018
Joi, 26 Octombrie 2017
Vineri, 30 Iunie 2017
Miercuri, 19 Aprilie 2017
Sâmbătă, 03 Decembrie 2016