Haos și cerșetorie în cimitire. Viii s-au călcat în picioare de Paștele Blajinilor

1091
4

Articole de la același autor

Mii de constănțeni au mers, și în acest an, în cimitire pentru a comemora Paștele Blajinilor. Oamenii au venit să dea de pomană de sufletul celor dragi, iar acolo s-au întâlnit cu rude, prieteni, cunoștințe etc. Forfota a început de la primele ore ale dimineții, iar cei care au profitat cel mai mult de această sărbătoare creștinească au fost, ca de obicei, cerșetorii, aleile tuturor cimitirelor din oraș fiind mai mult decât ticsite de cei care stăteau cu mâinile întinse și se văitau că nu au ce mânca. 


Oamenii au luat cu asalt, ieri dimineață, cimitirele, unde s-au dus cu mic, cu mare să-și pomenească morții. Obiceiul spune că, în fiecare an, la o săptămână de la Paște, se cinstește memoria răposaților, chiar la locul unde au fost înmormântați. 


La Cimitirul Municipal, forfota a început încă de la orele 6.00 ale dimineții, când bătrânii, din dorința de a-și face datoria la cavourile rudelor decedate, și-au făcut apariția la o oră mai mult decât matinală. Încet-încet, pe la porțile cimitirului au apărut și vânzătorii de flori: garoafe, narcise, liliac, crizanteme, toate la "super oferte" de sărbătoare, adică, în mod evident, mai scumpe ca de obicei. Dar cum majoritatea oamenilor nu s-au îngrijit să-și cumpere dinainte, au fost nevoiți să scoată imediat din buzunare banii necesari și s-au dus agale spre morminte, unde, după ce au tămâiat și au spălat mormintele, s-au așezat la ospăț. 


Cei mai mulți au împărțit celor nevoiași ouă roșii, cozonac și vin, așa cum este tradiția. Desigur, sărbătoarea este astăzi, însă majoritatea creștinilor au mers să dea de pomană de ieri, pentru că astăzi, oamenii lucrează și foarte puțini mai au posibilitatea de a merge în cimitire. 


Unii au preferat să întindă mese direct peste morminte, unde au mâncat în memoria celor ce au trecut în lumea celor drepți și ca să fie împăcați cu ei înșiși, au chemat la morminte și preoți, care să slujească pentru cei decedați. 


"Dă-mi și mie un pachețel!" 


Exact ca și în anii anteriori, țiganii au animat nu numai cimitirele, ci și aleile din jur. "Dă-mi și mie un pachețel! Mi-e foame și am acasă copii pe care trebuie să-i hrănesc", se auzea vocea unui cerșetor pe una din aleile cimitirului. Din păcate, după ce oamenii își făceau milă de el și cotrobăia prin pungile pe care le primea, el sorta "captura" și ce nu-i convenea elimina din pachetele făcute cu multă trudă de credincioși. Probabil că, în acele momente, "uita" că acasă este așteptat de cineva și arunca tot ce considera că nu-i este de folos. 


Situația nu este singulară. Și în Cimitirul Central, lucrurile au stat la fel. Probabil că aici haosul a fost chiar amplificat nu numai de cerșetori, cât mai ales de țigăneala din cimitir sau din afara lui. Cum zona este plină de magazine funerare, comercianții au profitat din plin de ocazie și au avut ieri vânzări record de lumânări, candele, flori, tămâie și tot ce mai este necesar într-o astfel de zi specială.


Comentează știrea

Liviu Chilian
24 aprilie 2017
Rromarlania Titanelului din Gagesti-de la militaratul Rromarlan-câine rabiat la Tziganul cerșetor selectiv

Dacă nu stiti cine e Titanelul din Gagesti, e timpul sa învățați, altfel, nu știți ce pierdeți! Titanelul este cel mai longeviv goebbelsist din Rromarlania. Mania lui propagandistica, pe care el o considera...jewrnalism, l'a lovit pe când era ciutan in ograda părintească, si se certa cu...curcile. Unii zic cu găinile ce fătau pui vii. Ei, bine, Titanelul isi descrie...Patria mult iubita, "lumea lui", in EVZaluzii, cea mai demențială hârtie igienica bukkresteana. Găsiți azi pe site, ofuskarea Titanelului împotriva unui NEBUN pe nume Măciuca, cică, boss de staul major al armataratei amerikknarizate; zalud ce si'a arogat rolul de Fuhrer, informandu'i pe Rromarlani, ca el va CUMPARA...rakeți Patrihoti din Amerikk, pt suma cosmica de 4 miliarde euro. Când am citit ca Tziganii cerșetori SELECTEAZĂ pomana pentru sufletele înaintașilor noștri BRAVI, primită de la creștini, m'am rugat: "Doamne Iisuse Christoase, Indura'te de noi, Romanii! Ne holocaustizeaza politicastrii, militaratii, Tziganii, Magharii, Zsidanii si Amerikknarii, Doamne Sfinte! Si nu mai avem dreptul nici sa ne apărăm! Suboamenii sadici menționați mai sus, infestati cu morbul porfiriei israhatzelene, ne beau sângele, lichidându'ne cu încetul!" Ajuta'ne, Mântuitorule!

Ion
24 aprilie 2017
Șabloane

"Viii s-au călcat în picioare de Paștele Blajinilor" ! Ați învățat un șablon denigrator și-l aplicați cu asiduitate la fiecare sărbătoare creștină, în speranța atragerii unui număr mai mare de cititori. Am fost și eu la cimitir de Paștele Blajinilor și nu am văzut pe nimeni călcându-se în picioare. Este adevărat că a fost forfotă, dar nicidecum nu au fost manifestări de genul celei din titlul articolului dvs. Mai multă decență și corectitudine în informarea cititorilor cred că v-ar folosi mai mult în creșterea credibilității.

Precum in oras
24 aprilie 2017
Asa e in cimitir

Precum suntem noi,asa sunt si cersetorii.Cati cersetori de origine germana ati intalnit in Germania,asa ca de exemplu ? Cersetorii astia sunt ai nostri,cersetoria am inventat-o noi.De ce vorbiti despre cersetorie tocmai in Casa Cersetorilor ? Cand stati cu mana intinsa la usa lui Fagadau(Mazare),aia nu se numeste cersetorie ? De ce voi aveti voie sa cersiti la usa lui Fagadau(Mazare) si amaratii aia din cimitir nu au voie sa cerseasca in cimitirul vostru ? Pentru ca sunt tigani ? Rasismul se manifesta si intre cersetori ? Noi toti suntem cersetori.Numai ca unii sunt mai selecti decat altii.Parca n-as spune "amin" de frica sa nu fie adevarat.

Nicu
24 aprilie 2017
Supravietuire

Nu cred ca este chiar asa de vesela situatia de a cersi de mancare. Da,sunt oameni care mai bine at muri de foame decat sa cerseasca si asta chiar se intampla,multi romani fiind subnutriti din cauza degradarii accentuate si fara de scapare a societatii.Tiganii aia nu au educatia si demnitatea data de educatie,ei lupta pentru supravietuire.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7483 secunde