Cine beneficiază de concediul de risc maternal

163
Cine beneficiază de concediul de risc maternal - cinebeneficiaza-1453829321.jpg

Articole de la același autor

De concediul de risc maternal beneficiază salariatele gravide, care au născut recent sau care alăptează, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 96/2003. Acesta este acordat pentru protecția sănătății și securității angajatelor și a fătului/copilului lor.
 
Atunci când la locul de muncă există riscuri pentru securitatea/sănătatea salariatelor ori repercusiuni asupra sarcinii/alăptării, angajatorul trebuie să modifice condițiile de muncă și/sau programul de lucru. În caz contrar, se impune repartizarea pe alt post de lucru fără riscuri, cu menținerea veniturilor salariale. 


Dacă aceste măsuri nu pot fi îndeplinite, salariatele au dreptul la concediul de risc maternal înainte de concediul de maternitate (în cazul gravidelor) sau după revenirea din concediul de lăuzie (în cazul salariatelor care au născut recent sau alăptează și nu solicită concediul pentru creșterea copilului). 


"Concediul de risc maternal se poate acorda în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens", prevede actul normativ, subliniindu-se că certificatul se eliberează dacă salariata s-a prezentat la consultațiile prenatale și postnatale. 


Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără a se ține cont de stagiul de cotizare. Cuantumul lunar al indemnizației reprezintă 75% din media veniturilor din ultimele șase luni. 


De reținut este că femeile sunt obligate să se prezinte la medicul de familie pentru a cere eliberarea unui document care să le ateste starea, iar apoi trebuie să-și informeze în scris angajatorul cu privire la situația lor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.118 secunde