CINEMATOGRAFIA DIN ROMÂNIA, ÎN DOLIU. S-a stins din viață un celebru regizor

138
CINEMATOGRAFIA DIN ROMÂNIA, ÎN DOLIU. S-a stins din viață un celebru regizor - doliucinema660x400-1486711436.jpg

Articole recomandate

Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la vârsta de 79 de ani, a declarat pentru Agerpres soția artistului, actrița Victoria Cociaș.

Regizorul Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București. A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968). A semnat filme precum "Dincolo de nisipuri" (1974), "Nu te teme, Iacob!" (1982), "Călătoria lui Gruber" (2009), "Mănuși Roșii (2010), "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013).




A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației "Filmul românesc". În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Radu Gabrea a urmat și a absolvit cursurile Institutului de Construcții București, în 1960. A participat, ca student, la mișcările din 1956, a fost arestat în același an, achitat, și eliberat în 1957. A absolvit în 1968 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București, secția regie film.

Radu Gabrea a debutat în 1969, cu filmul de lung metraj "Prea mic pentru un rãzboi atât de mare", după un scenariu de D.R. Popescu, film care a fost premiat la Locarno în 1970 și prezentat la Festivalurile de la Avignon, Mannheim, Quinzaine des Realisateurs, în 1971.

Radu Gabrea este realizatorul primului serial TV din România, "Urmărirea", în 1970, iar cu "Dincolo de nisipuri" din 1973 (ecranizare a romanului "Îngerul a strigat de Fănuș Neagu), devine unul dintre cineaștii incomozi pentru regimul Ceaușescu. Filmul a fost oprit de Nicolae Ceaușescu personal, modificat de cenzură, în principal în banda sonoră. După acest episod, Radu Gabrea s-a stabilit în Germania, țara de origine a mamei sale. Pelicula a fost selectată la secțiunea Quinzaine des Realisateurs" a Festivalului de la Cannes.

Premiera filmului "Nu te teme Iacob", adaptare liberă a nuvelei "O făclie de Paște", de I.L. Caragiale", a avut loc în 1981 și a primit aprecieri la Berlin. În 1984, Radu Gabrea a realizat lungmetrajul de ficțiune "Un bărbat ca Eva", film inspirit din viața regizorului german Rainer Werner Fassbinder.

În anii exilului va regiza documentare și filme de televiziune. Lucrarea sa de doctorat, pe care a susținut-o la Universitatea Louvain-la-Neuve, Belgia, are titlul "Werner Herzog și mistica renană".

Radu Gabrea va reveni pe ecranele din România în 1994, cu filmul "Rosenemil - O tragică iubire", o coproducție România, Franța, Germania, ecranizare a unui roman de Georg Hermann. La casting a cunoscut-o pe Victoria Cociaș, viitoarea lui soție.

În 2008, Radu Gabrea va realiza "Cocoșul decapitate", o coproducție România, Austria, Germania, Ungaria. Filmul a fost prezentat în premieră absolută la TIFF 2007.

Sursa: romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1048 secunde