CJAS a emis, anul acesta, decizii de aprobare pentru mii de dispozitive medicale

229
CJAS a emis, anul acesta, decizii de aprobare pentru mii de dispozitive medicale - fonddispozitive-1631817169.jpg
Dintotdeauna, în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa au existat liste de aşteptare pentru eliberarea a diferite dispozitive medicale. Anul acesta, de exemplu, CJAS a emis decizii de aprobare pentru aproximativ 13.700 de dispozitive medicale, în valoare de peste patru milioane de lei.



Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi, cele mai multe dosare au fost aprobate pentru protezare stomii urmate de dispozitivele pentru incontinența urinară. Vestea bună este că, la ora actuală, pe lista de așteptare mai există doar 300 de cereri, cele mai multe fiind pentru dispozitive medicale din domeniul ORL. De precizat că aprobarea solicitărilor se realizează în conformitate cu criteriile de prioritate prevăzute în H.G. 696/2021 privind pachetele de servicii medicale, iar ca nivel de urgenţă sunt aprobate cererile care privesc aparatele de oxigen, dispozitivele de protezare stomii, cele necesare copiilor cu certificate de încadrare într-un grad de handicap, copiilor, precum şi dispozitivele pentru persoanele adulte cu handicap.

Cu cât numărul solicitărilor pentru aceste dispozitive este mai mare, cu atât numărul de dispozitive medicale care pot fi puse pe lista de aşteptare creşte.

„Chiar dacă anul acesta, an pandemic, în cazul aparatelor de oxigen solicitările au fost multe faţă de anii anteriori, totuşi am reuşit să dăm curs solicitărilor şi pentru alte tipuri de dispozitive medicale, iar lista de aşteptare este foarte scurtă faţă de anii anteriori. Cu siguranţă, până la finalul anului, toţi asiguraţii care au depus cereri pentru dispozitive medicale şi se află pe lista de aşteptare, vor primi deciziile de aprobare. Având în vedere că frecvent primim solicitări de la asiguraţi pentru decontarea ulterioară a dispozitivelor, dorim să facem precizarea că dispozitivele pot fi procurate doar după ce asiguratul primeşte decizia de aprobare de la noi. Sunt cazuri când asiguraţii efectuează intervenţia de înlocuire cristalin, de exemplu, apoi vin şi solicită decontarea acestuia, ori potrivit legii, acest lucru nu este posibil. Dacă unui asigurat îi este recomandat, prin prescripţia necesară, implant cu lentile intraoculare, asiguratul trebuie să depună solicitarea la noi, însoţită de prescripţia medicală Anexa 39 D, copie act de identitate şi biometrie. Abia după ce instituţia noastră îi emite decizie de aprobare, acesta poate procura cristalinul şi îşi poate efectua intervenţia. Asiguraţii care nu procedează aşa, din păcate, nu îşi pot recupera banii cheltuiţi pentru dispozitiv”, a declarat pentru „Cuget Liber”, specialistul CJAS, Aura Drăgoi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2735 secunde