Pacienții înscriși pe lista alocării dispozitivelor medicale, la mâna CJAS

259
Pacienții înscriși pe lista alocării  dispozitivelor medicale, la mâna CJAS - dispozitive2-1508937347.jpg

Articole de la același autor

Bugetul alocat Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu a putut acoperi, anul acesta, aprobarea tuturor cererilor de dispozitive medicale existente, motiv pentru care în jur de o mie de constănțeni încă figurează pe listele de așteptare. Dintre aceștia, 500 au solicitat diferite proteze.

"Numărul de dosare aflate pe lista de așteptare va fi semnificativ mai mic în perioada următoare, datorită faptului că bugetul pentru dispozitive medicale a fost suplimentat la ultima rectificare cu suma de 316.000 lei, rezultând un buget pentru trimestrul IV , în valoare de peste un milion de lei", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al CJAS, Aurelia Drăgoi.

Ca urmare, asigurații care vor dispozitive medicale trebuie să mai aștepte pentru a le putea obține. Singurii care au prioritate sunt copiii și persoanele cu handicap, pentru care dosarele sunt aprobate în regim de urgență.

"Dacă aveam bani, nu mai stăteam la mila statului, dar, din păcate, pensia de doar 1.200 de lei nu mă ajută prea tare", ne-a declarat Sebastian I., în vârstă de 73 de ani.

În aceeași situație se află și Aneta B., care are nevoie de o proteză auditivă și pe care nu și-o poate cumpăra singură.

"Eu nu am bani, copiii nici atât, așa că nu pot face altceva decât să aștept. Sper doar, ca între timp, auzul meu să nu se deterioreze și mai tare", a precizat femeia.

Referitor la aceste dispozitive medicale, de care oamenii au atâta nevoie și din cauza cărora suferințele pe care le au se acutizează, reprezentanții CJAS îi încurajează și le transmit să mai aibă puțină răbdare.

Precizăm că, din luna martie și până în prezent, au fost aprobate 2.335 de dosare pentru procurarea de dispozitive medicale. Cele mai multe dosare aprobate (731) au fost pentru protezare stomii și pentru dispozitive de oxigenoterapie (411 dosare).

"Niciun dosar pentru aceste deficiențe nu a fost respins sau pus pe lista de așteptare. Apoi, 445 de dosare au fost aprobate pentru incontinență urinară, 265 pentru dispozitive de protezare în domeniul ORL, 132 pentru dispozitive de mers, 101 orteze de membru inferior, 63 pentru proteze externe de sân. Restul dosarelor au fost aprobate pentru alte tipuri de dispozitive, din cele 13 tipuri de care pot beneficia asigurații. Suma totală decontată pentru dispozitive medicale a fost de aproximativ 2, 2 milioane de lei", a adăugat reprezentantul CJAS.

Constănțenii care au nevoie de proteză medicală, iar cheltuielile să fie suportate din bugetul CAS, trebuie să știe că ei trebuie să fie, în primul rând, asigurați.

Potrivit legii, pentru a putea obține un dispozitiv medical, pacientul sau unul dintre membrii familiei (părinți, soț/soție, fiu/fiică), o persoană împuternicită sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere însoțită de o serie de documente, la sediul CJAS.

Documentele necesare pentru obținerea aprobării unui dispozitiv medical sunt: prescripție medicală eliberată de un medic de specialitate, în care să fie specificată denumirea și tipul dispozitivului medical, dar și faptul că deficiența fizică sau funcțională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv; o audiogramă (tonală și vocală) pentru proteza auditivă; o biometrie pentru cristaline, adeverința de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal etc.

În ceea ce privește protezele de dinainte de o intervenție chirurgicală, cum ar fi scaunele cu rotile, ghetele ortopedice, acestea pot fi achitate parțial sau total din banii CJAS sau prin diferite programe ale Ministerului Sănătății.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4386 secunde