Situație dramatică! Deficit de medici oncologi, în tot județul Constanța

1543
Numită în funcție abia în urmă cu câteva săptămâni, Luminița Nagy, noul director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța a susținut, recent, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat bilanțul activității de contractare pe anul în curs. În plus, ea a adus în discuție noutățile apărute în sistem, dar și problemele cu care se confruntă sănătatea constănțeană.

Până la această dată, a declarat directorul, CJAS a încheiat contracte noi și acte adiționale pe toate domeniile de asistență medicală, în total fiind vorba 993 de contracte încheiate. Obiectivul principal al activităţii de contractare a constat în asigurarea unei finanţări corecte şi eficiente a tuturor domeniilor de asistenţă medicală, în limita bugetului aprobat, precum și satisfacerea nevoilor asiguraţilor din judeţ din punct de vedere al serviciilor medicale.

Un lucru lăudabil este că județul nostru se află printre primele județe din țară ca număr de spitale, atât publice, cât și private, 35. Dintre acestea, 11 unități sanitare sunt publice, iar 24 sunt private. Ca număr de paturi contractabile pe județ, situația se prezintă astfel: 3.725 de paturi au fost contractate cu spitalele publice, iar 464 de paturi au fost contractate cu spitalele private.

Pe de altă parte, există probleme delicate, în sensul că județul Constanța înregistrează un deficit de medici pe anumite specialități. Conform declarației directorului CJAS, ducem lipsă de medici oncologi, pediatri și pneumologi, dar situația cea mai gravă este înregistrată la capitolul Oncologie, o secție în care, de multe ori, viața bieților suferinzi atârnă de un fir de ață, în condițiile în care, mulți dintre ei se prezintă tardiv la medic.

„Specialitățile care nu au suficienți medici în judeţul Constanţa sunt Oncologia, Pediatria, Pneumologia, unde, şi aici, sunt doctori puțini. Cel puţin la Oncologie, este foarte greu, pentru că sunt medici puțini, iar patologia este în creștere. Ca urmare, specialiştii au o activitate intensă, întrucât trebuie să asigure întreg necesarul de servicii. În județul Constanța avem doar cinci medici oncologi, care desfășoară activitatea și în ambulatoriu. Mai mult decât atât, o parte dintre ei sunt angrenați și în activitatea din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență și asigură desfășurarea Programului Național de Oncologie. În consecinţă, le rămân puține ore pentru a presta și în alte părți, așa că pacienților nu le rămâne decât să se programeze, pentru a putea fi consultaţi și să aștepte, apoi, să le vină rândul. De asemenea, pe Radioterapie nu este încheiat decât un singur contract, deci există un singur medic. În acelaşi timp, specialitățile pediatrice nu sunt nici ele bine acoperite”, a declarat Luminiţa Nagy.

Aşadar, pe lângă pacienţii internaţi, doctorii trebuie să facă şi consultări la cabinetul din policlinică, unde zeci de persoane le trec, zilnic, pragul. Cu toate acestea, ei fac tot posibilul să mulţumească pe toată lumea şi să nu treacă o zi fără a mai salva o viaţă sau mai multe. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5257 secunde