Clienții caselor de schimb valutar care se consideră înșelați pot solicita anularea tranzacției

1114
Clienții caselor de schimb valutar care se consideră înșelați pot solicita anularea tranzacției - d1d07e2687728b478177313c1e95020d.jpg
Clienții caselor de schimb valutar care, după efectuarea tranzacției, observă diferențe la valorile de schimb afișate față de cele din bonul fiscal, pot solicita anularea acesteia și își pot recupera banii. De asemenea, operatorii valutari sunt obligați să întocmească, în scris, un formular de acceptare ce va fi semnat de ambele părți, înainte de efectuarea tranzacției, astfel încât consumatorul să aibă posibilitatea de a face o alegere rațională.
Acestea sunt principalele măsuri luate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în speranța de a opri numeroasele înșelăciuni de la casele de schimb valutar. Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 16 ianuarie 2010. Măsurile sunt cuprinse în Ordinul nr. 632/2009 privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfășoară operațiuni de schimb valutar. Față de Ordinul 448, tot din 2009, noul act legislativ urmărește o mai bună informare a consuma-torilor de către operatorii economici care desfășoară activități de schimb valutar prin impunerea unor reguli mult mai stricte în ceea ce privește modul de afișare a cursurilor practicate, atât în interiorul cât și în exteriorul casei de schimb valutar.

Consiliere cu agenții economici din branșă
Pentru a le aduce la cunoștință modificările legislative operatorilor economici, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Constanța a organizat o întâlnire cu agenții care desfășoară astfel de activități comerciale. "Noutățile se referă la faptul că în exteriorul casei de schimb valutar cursurile, atât pentru operațiunile de vânzare, cât și pentru cumpărare, trebuie să se înscrie pe suport sau panou unic, într-o culoare contrastantă față de culoarea de fond a panoului. De asemenea, în interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb valutar, atât pentru operațiunile de vânzare, cât și pentru cele de cumpărare, vor fi înscrise pe un suport unic, pagină format A4", le-a explicat directorul adjunct al CRPC, Dionisie Culețu, agenților economici prezenți la întâlnire.
Actul legislativ reglementează atât distanța dintre litere și cifre, grosimea și înălțimea lor, distanța dintre cuvinte cât și modelul de afișaj. Informațiile privind vânzarea și cumpărarea de valută trebuie să fie indicate în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit.
Dacă operatorul economic percepe comision pentru operațiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afișate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include și comisioanele practicate.
Afișarea oricăror altor informații pe suportul unic sau afișarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisă.
În plus, înainte de operațiunea efectivă de schimb valutar, operatorul este obligat să-l informeze pe consumator, în scris, asupra cursului practicat și asupra sumei ce urmează a fi înmânată consumatorului, prin completarea unui formular de acceptare a tranzacției. Acesta trebuie pus la dispoziția consumatorului de către operatorul economic, înainte de efectuarea tranzacției.
"Probabil cea mai importantă măsură introdusă de noul ordin este aceea prin care i se oferă dreptul consumatorului ca, în cazul în care constată neconcor-danțe între cursul afișat și cel menționat în formularul de acceptare a tranzacției sau pe bonul fiscal, să solicite, în scris, în cel mult 24 de ore, anularea tranzacției. Casa va trebui să îi dea banii înapoi. Din păcate, la întâl-nirea noastră au venit tot operatorii economici corecți. Cei despre care știm că practică înșelarea clienților nu au dat curs invitației noastre. Scopul era de a primi toate informațiile, astfel încât să nu mai apară probleme. Noi nu vrem să vă amendăm, ci să trecem pe la dumneavoastră doar să vă salutăm, dar nu putem să permitem să vă bateți joc de consumatori ", a precizat Dionisie Culețu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3995 secunde