Codașă la parcări! Constanța, întrecută și de orașe mai mici, la numărul de locuri pentru mașini

745

Articole de la același autor

Lipsa locurilor de parcare este o „durere” mai veche a constănțenilor. Deși în ultimii ani administrația publică locală a tot anunțat înființarea de noi spații pentru parcarea vehiculelor, un inventar recent arată că municipiul de la malul mării este întrecută, la acest capitol, de patru sectoare din București și patru orașe!

În Constanța nu sunt suficiente locuri de parcare! O simt constănțenii, pe pielea lor, în fiecare zi, când se întorc acasă de la serviciu și dau ture prin cartier, în căutarea unui spațiu în care să lase mașina peste noapte. O simt și turiștii, când vin pe litoral să se relaxeze și constată că nu au unde parca autoturismele pentru a merge la plajă sau la restaurant. Un „inventar al parcărilor” realizat de Vegacomp Consulting București, ca un prim pas în demersul de digitalizare a parcărilor, arată că municipiul reședință de județ de la malul mării se înscrie în primele zece localități în ceea ce privește numărul locurilor de parcare, dar… la coada listei.



„Am realizat un inventar al locurilor de parcare, în urma căruia am constatat că, pentru cele aproximativ șapte milioane de mașini din România – sau considerabil mai multe, dacă analizăm și vehiculele înmatriculate în Bulgaria, Germania, Franța sau alte state, care circulă, de facto, doar pe drumurile țării – sunt aproximativ 1,2 milioane de locuri de parcare publice, dintre care aproximativ 600.000 sunt locuri de parcare rezidențiale, în mediul urban”, au arătat realizatorii studiului.

Concret, potrivit inventarului, în municipiul Constanța, la sfârșitul lui 2019, erau 31.233 de locuri de parcare, urbea noastră clasându-se pe locul nouă într-un clasament național. Înaintea Constanței s-au clasat, cu mult mai multe locuri de parcare, patru sectoare din București – de exemplu, numai în Sectorul 2 sunt 110.000 de locuri de parcare, iar în Sectorul 3 sunt 80.000 de locuri de parcare! -, dar și de patru orașe: Iași (69.837), Brașov (57.625), Pitești (39.903) și Cluj Napoca (38.475).

Constanța este întrecută de alte orașe și în ceea ce înseamnă încasări din parcări, arată același inventar. Astfel, potrivit studiului, în 2019, cele mai mari încasări din plata locurilor de parcare le-a avut Cluj – Napoca – peste 23,6 milioane de lei, urmat de Oradea cu aproximativ 16 milioane de lei și Sibiu, cu peste 8,8 milioane de lei. Constanța s-a plasat pe locul opt în clasament, cu aproximativ 4,2 milioane de lei.



Avem și puține parcări rezidențiale!


Același studiu arată că municipiul nostru nu se află printre primele zece pe țară în ceea ce privește numărul locurilor de parcare destinate mașinilor electrice – cu mențiunea că, și în primele orașe din clasament, este vorba de doar câteva zeci de astfel de locuri de parcare. „Codașă” este Constanța și în ceea ce privește parcările rezidențiale, situându-se după Brașov, Pitești, Cluj-Napoca și sectoarele Bucureștiului, luate individual. Astfel, în orașul nostru sunt 18.222 de locuri de parcare rezidențiale, în vreme ce numai în Sectorul 3 sunt înregistrate 80.000 de astfel de locuri, în Sectorul 4 – 45.283 locuri de parcare, iar în Brașov – 44.400 de locuri de parcare.



De menționat un alt aspect prezentat în studiu: Năvodariul se clasează pe locul al treilea, în topul orașelor mici, în ceea ce privește suma colectată din parcări: cu 472.310 lei, colectate din 1.203 locuri de parcare.

În ultimii ani, soluțiile găsite de administrația publică locală pentru rezolvarea lipsei parcărilor au fost „desenarea” unor astfel de zone de-a lungul străzilor, în locul unor trotuare sau în locul fostelor garaje. Este evident însă că, cu o floare nu se face primăvară, iar cele câteva sute de locuri de parcare obținute nici măcar nu au ameliorat situația critică în care se află Constanța, la acest capitol. O parte dintre constănțeni spun că singurele soluții sunt construirea de parcări etajate sau subterane, în vreme ce alții consideră că problema nu mai poate fi soluționată, în contextul în care în ultimii ani în urbea noastră s-a construit haotic și nu mai sunt nici petice de verdeață, darămite spații pentru parcări!





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3617 secunde