Condiții mai bune la Spitalul CF Port. Pacienții nu vor mai fi urcați sau coborâți cu pătura

1752
Condiții mai bune la Spitalul CF Port. Pacienții nu vor mai fi urcați sau coborâți cu pătura - spitalulcfconstanta1-1574714856.jpg

Articole de la același autor

Deși mai are încă multe probleme de rezolvat, datorii de achitat, reprezentanții Spitalului CF Port din Constanța luptă pentru a le asigura bolnavilor un act medical de calitate și să supraviețuiască. 


Ba chiar, în ultimele șase luni, de când la cârma unității medicale a fost numită pe post de director dr. Iuliana Botezatu, se vede că lucrurile au început să mai miște. În tot acest timp, a precizat managerul, s-a reușit finalizarea unor investiții în valoare de peste 900.000 de lei. Marea majoritate a acestor investiții se referă la achiziția de echipamente medicale de ultimă generație, echipamente pentru sterilizare instrumentar medical, atât pentru secția de Chirurgie din port, cât și pentru policlinică, defibrilatoare, electrocardiograf, unele dintre acestea fiind obținute din donații sau sponsorizări.  


"În prezent, avem un aparat nou de ventilație mecanică pentru secția de ATI, holter EKG, injectomate, monitoare de funcții vitale. Până la sfârșitul anului, toate secțiile vor avea monitoare ultraperformante de funcții vitale, așa că putem oricând să preluăm pacienți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Totuși, avem încă limitări legate de numărul de personal. Pe secția de Terapie Intensivă, pentru a putea susține cazurile grave, avem nevoie să ne completăm garnitura de personal medical, cu medici și asistente. Eu am spus, încă de la începutul mandatului meu, că funcționăm cu 50% din schema de personal necesară. Avem o problemă, în continuare, pentru că nu reușim, cu bugetul de la nivelul anului 2018 și cu veniturile pe care le realizăm lunar prin contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate să creștem fondul de salarii, astfel încât să putem angaja mai mult personal medical. Pur și simplu, nu avem susținerea financiară necesară, așa că am adoptat politica pașilor mici, am completat pe ici-acolo necesarul de personal cu infirmiere, ambulanțieri, asistente, dar la capitolul medici, pentru că fondul de salarii este foarte mare, avem o problemă. Evident, am mai angajat anul acesta, dar nu cât trebuia, nu se acoperă deficitul", a declarat pentru "Cuget Liber", dr. Botezatu.  


Clădirea din port va avea lift 


În pofida acestor probleme,  în premieră, după mai bine de o jumătate de secol, la clădirea din port, la Chirurgie, va fi montat un lift interior. Precizăm că această clădire datează din anul 1938 și vreme de atâta timp, pacienții au fost cărați pe scări, în sus și-n jos, cu targa, căruțul ori cu pătura. Investiția a fost suportată prin fonduri de la Ministerul Transporturilor. Pentru a crește confortul pacienților internați, suplimentar, au fost obținute fonduri în valoare de 90.000 de lei cu care vor fi schimbate geamurile la clădirea de pe bulevardul 1 Mai și se va face modernizarea clădirii. 


Desigur, rămân, încă, neachitate facturile către furnizori, din aceleași motive, faptul că nu reușesc, pe contractul cu Casa să le plătească. "Contractul în 2019 s-a făcut pe aceleași formule financiare, s-a obținut un plus de rectificare, dar acesta este insignifiant, față de valoarea cheltuielilor. Deși se funcționează pe acte adiționale la contractul din 2018, totuși, valoarea punctajelor se referă la valoarea anilor 2015-2016, dar activitățile și cheltuielile au crescut exponențial", a adăugat medicul. Cu o vechime de peste 40 de ani, și clădirea policlinicii Căi Ferate are nevoie urgentă de o infuzie de bani, mai ales că aici sunt foarte multe de refăcut, doar că toate evaluările duc la o sumă triplă față de spital. 


"În acest spațiu, se impune o reparație capitală, deoarece clădirea nu a fost reparată din anii '70. Trebuie refăcută întreaga structură și aprovizionarea cu apă, instalațiile termice, electrice, tot ce înseamnă fațadă, tâmplărie PVC etc. Între timp, am dotat și aici cabinetele cu aparatură nouă și intenționăm să îmbunătățim și să extindem gama de servicii, cu sprijinul ministerului, să introducem noi specialități. În plus, pe viitor, ne dorim să avem medici specialiști pe Diabet și Boli de Nutriție, medici endocrinologi, dermatologi și pe Medicină Dentară", a mai spus dr. Botezatu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.654 secunde