Se reface PUG-ul orașului

Constanța, în căutarea parcurilor pierdute și a istoriei uitate

6274
8
Constanța, în căutarea parcurilor pierdute și a istoriei uitate - bulevardullapusneanustradamihaiv-1479311332.jpg

Articole de la același autor

De ani de zile, în Constanța, se construiește alandala, după bunul plac și mai ales interesul fiecărui așa-zis investitor. Pe fondul unei legislații vechi, depășite, și cu sprijinul autorităților locale, regulile urbanistice au fost încălcate cu bună știință de mulți dintre cei care au construit în ultimii ani în Constanța.

S-au ridicat blocuri pe spații verzi, turnuri în zone cu case, s-au distrus parcările, parcurile, s-au resistematizat intersecțiile, dar totul haotic, după un plan urbanistic general (PUG) depășit, vechi de mai bine de 17 ani. Ultimul plan urbanistic general (PUG) al Constanței a fost aprobat în 1999. Așa se explică de ce falezele se cocoșează sub vile, de ce au apărut construcții pe plajă, pe spațiul verde dintre blocuri și prin parcuri. Un PUG definește istoricul unui oraș, pleacă de la averea comunității și pune în practică ceea ce vrea comunitatea, pe baza unor studii. PUG-ul trebuie să cuprindă atât situația existentă, cât și direcțiile de dezvoltare ale orașului. Într-un plan de dezvoltare trebuie să se țină seama atât de explozia demografică, cât și dezvoltarea industriei.

Orașul nu este doar o zonă de locuit și de shopping, ci și un loc unde se dezvoltă cultura și industria. Toate aceste componente trebuie să fie armonizate, să se prevadă în ce direcție se va dezvolta zona economică și unde se pot elibera autorizații de construire pentru diferite investiții. La noi, în ultimii ani aproape a dispărut proprietatea publică și a devenit proprietate privată, liberă de construcții. În aceste condiții este lesne de înțeles de ce autoritățile locale nu au avut nicio grabă să actualizeze PUG-ul.

Se primesc păreri și recomandări

Chiar dacă pentru mulți răul este deja făcut, constănțenii își pot spune părerea și pot face propuneri despre cum vor să se dezvolte Constanța în anii următori. Până pe 30 noiembrie 2016, se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind intenția de actualizare a PUG Constanța, prin poștă, la sediul Primăriei Constanța sau prin e-mail, la adresa [email protected]. De asemenea, pot fi obținute informații suplimentare la numărul de telefon 0241/488.194, persoane de contact Ancuța Gemănaru și Cristina Stamat.

Planul urbanistic general al Constanței este strâns legat de Planul de mobilitate urbană durabilă, dar are în vedere și stoparea expansiunii necontrolate a dezvoltării și integrarea și conservarea patrimoniului cultural al orașului.

Constanța locuitorilor și Constanța investitorilor

În proiectul PUG-ului se vorbește despre Constanța locuitorilor, Constanța turiștilor și Constanța investitorilor. Ca principale obiective pentru locuitori sunt menționate îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor, accesul la o infrastructură de calitate și accesul la o locuință decentă. În ce privește turismul, se dorește crearea unei zone turistice maritime, atractivă și competitivă, cu lansarea de produse turistice noi menite să permanentizeze interesul asupra zonei pe întreaga perioadă a anului. Pentru investitori, se dorește atragerea de investiții străine directe, dar și autohtone, dar și dezvoltarea de infrastructuri performante de legătură la nivel regional, național și european. Se are în vedere dezvoltarea unor linii aeriene de descărcare cargo și crearea de noi capacități de operare și procesare în porturile maritime și fluviale, cât și înființarea de noi linii de transport maritime, fluviale și aeriene.

În final, noul PUG al Constanței va cuprinde atât zonificarea funcțională a intravilanului redefinit al municipiului Constanța, cât și bilanțul teritorial, indicatorii urbanistici etc. De asemenea, va cuprinde inclusiv revizuirea la nivel de PUZ a zonelor construite protejate și delimintarea zonelor de protecție a monumentelor istorice.

Se face inventarul spațiilor verzi

Interesant este că în noul PUG se vorbește și despre un studiu privind rețeaua de spații verzi și dotări de agrement, precum și de delimintarea zonelor naturale protejate. Astfel, se vor inventaria spațiile verzi, aici fiind incluse atât parcurile, scuarurile, cât și plantațiile de aliniament, adică de-a lungul străzilor. Sunt mai bine de cinci ani de când Primăria Constanța se străduiește să facă un inventar al spațiilor verzi din oraș, invocându-se tot felul de motive absurde pentru ritmul în care se lucrează. Între timp, însă, investitorii s-au mișcat foarte repede și au ridicat tot ce era de ridicat.

Comentează știrea

costel
17 noiembrie 2016
parcuri si cladiri istorice

Parcurile au disparut si dispar pe motiv de spaga. Cladirile istorice cad pentru ca Iliescu si gasca lui au dat legea retrocedarii imobilelor in asa fel incat ei sa stea in continuare in case nationalizate. Ce puteau sa faca niste comunisti, decat sa fure in continuare.

Sindbad
17 noiembrie 2016
Trenul pierdut...

Cu port maritim, fluvial, Canal, aeroport, linie ferata electrificata modernizata, autostrada, trebuia sa fi fost raiul investitorilor straini si autohtoni, cel mai mare hub logistic, punct imens de intrare in UE, import-export. In schimb, cuvantul de ordine a fost spaga, la nivel de primarie si CJ, retrocedarile facute pe spranceana, pana nu a mai ramas niciun metru pt. investitii, axfisierea IMM-urilor cu controale pt. "colectarea taxelor", exodul copiilor inteligenti si muncitori pe alte meleaguri vestice. Totul cu largul sprijin al prostimii care i-a adus la putere, mocangiilor si tiganetului, educati in stilul "iau, nu dau". Puteam fi a doua capitala a tarii, in schimb acum am ajuns, un oras de asistati si fomisti, usor de prostit de catre toate partidele. Acum , ce o sa facem, mergem dupa aia in Israel, in Madagascar sa vedem unde a ascuns spaga ?

DODO
17 noiembrie 2016
of !

ne lamentam de dezastrul orasului dar cind a fost sa decidem schimbarea edililor am stat acasa ca de...votul ne pune sanatatea in pericol Acum la ce sa ne mai asteptam ?noi le-am dat mina libera. Asta se va intimpla si acum la alegeri si apoi apar ca ciupercile bocitorii postaci Din fotoliu NU putem obtine shimbarea

Vointa
17 noiembrie 2016
Cetatenilor

Mentinerea aceleiasi adminstratii super corupte atatia ani arata clar ca asa vor Constantenii sa arate Constanta!!! Orice comentariu este de prisos...

Propunere
17 noiembrie 2016
Luna Portilor Deschise

Daca ne-am obisnuit cu Ziua Portilor Deschise,uite ca Fagadau a organizat si el Luna Portilor Deschise la Primarie,ca doar suntem in campanie electorala.A organizat acest eveniment rar ca sa credeti voi ca participati la reconstructia orasului asa cum tot voi credeti ca l-ati ales primar pe Fagadau,fiul lui Mazare.Fals,Fagadau a fost ales de Mazare si camarila lui. In realitate,Fagadau are nevoie de complici asa cum o parte din voi ati fost complici atunci cad ati votat distrugerea orasului in care v-ati nascut.El va proceda tot asa cum il duce mintea aia de sluga si cum va ordona partidul cu afaceristii lui peste.Daca tot a venit vremea sa facem propuneri eu vreau sa se organizeze o expozitie cu "odoare" scumpe.De exemplu,am visat toata viata sa ating ochelarii de soare,sapca sau cravata lui Fagadau.Am visat sa pun mana pe basca lui Mazare,eroul nostru.Cel putin o suvita din părul lui Mazare,carliontii lui,volanul de la Jeep,pedala,pistolul,costumul de faraon,slipul din sectia de vot,stiloul cu care a semnat toate porcariile alea de acte penale,vreau sa le vad,vreau sa le ating cu mana mea.Unde sunt toate astea,unde pot sa le vad ? Mai am un singur dor. Fagadaule,cand va treziti la realitate ?

Vasile
17 noiembrie 2016
Constant

Tot orașul este cumpărat de șmecherii măzăriști!machidonii sunt cei care detin tot comerțul.Au sute de apartamente,vile,mașini și "muncesc" la bănci,anaf,vamă,etc. Stopati hoția!!!!

nene
17 noiembrie 2016
pasaj

Pana nu e prea tarziu, sa se construiasca un pasaj rutier la iesirea spre Ovidiu.

Miaumiau
17 noiembrie 2016
Pug

In primul rand trebuie facuta propunere de pug de catre specilisti in urbanism, atatea capete destepte din Romania lucreaza in echipe in toate marile orase ale lumii, ori ii contractezi pe destepti ori ii importi, dar cu timpiti nostri nu faci treaba, apropos- am cautat lucrarile arhitectului nostru sef specialist in urbanism: numai ilegalitati imbracate frumos ptr rechini imobiliari.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1153 secunde