Constanța, în topul județelor cu cele mai multe apeluri la Telefonul Copilului

332
Constanța, în topul județelor cu cele mai multe apeluri la Telefonul Copilului - telefonulcopilului-1347552352.jpg

Articole de la același autor

Sărăcia, cauzată de lipsa unui loc de muncă, de disponibilizări și reducerea ajutoarelor sociale acordate, este principala problemă semnalată în cele peste 76.500 de apeluri înregistrate la 116.111 în primele șase luni ale anului 2012. Situațiile grave au determinat intervenția instituțiilor abilitate în mii de cazuri, iar zeci de copii au ajuns în grija statului, din cauza sărăciei.


"Criza economică a afectat societatea în profunzimea sa. Este foarte grav și trist deopotrivă să vedem părinți care preferă să își abandoneze copiii din cauza sărăciei, neavând mijloacele necesare să îi îngrijească. Linia 116.111 este deschisă deopotrivă copiilor și părinților și suntem aici pentru a-i asculta și sprijini. Tragem încă un semnal de alarmă, însă: abandonul, abuzul, singurătatea, tristețea cu care se confruntă copiii - acestea sunt probleme care nu au soluție decât printr-un efort cumulat și susținut din partea tuturor actorilor implicați, de la familii la instituțiile statului", a declarat Cătălina Florea, director executiv Asociația Telefonul Copilului. 


Măsuri extreme

Pe fondul crizei financiare, părinții au recurs la măsuri extreme și în anul 2012: fie au ales instituționalizarea temporară sau chiar abandonul copiilor, fie au ales măsuri alternative la instituționalizare, precum asistența maternală, centrul maternal, centrul de zi, plasamentul familial.

Conform datelor furnizate de baza de date a call-center-ului Asociației Telefonul Copilului, primele șase luni ale acestui an arată cifre îngrijorătoare: 76.824 de apeluri înregistrate, din acestea 2.085 de cazuri au necesitat intervenția instituțiilor abilitate pe de o parte, iar pe de altă parte consiliere și monitorizarea continuă a specialiștilor Asociației Telefonul Copilului.

Triști și singuri

Mai mult de un sfert din copiii ale căror cazuri au fost preluate de voluntarii de la asociație au mărturisit că sunt triști și supărați. Mai mult de 11 procente au declarat că se simt singuri, iar 6% au spus că le este frică. Tristețea și singurătatea au fost identificate la copiii care au apelat 116.111 din nevoia de comunicare, în timp ce frustrarea și depresia s-au manifestat la copiii care nu aveau o relație bună cu părinții, iar frica s-a manifestat în cazurile de abuz și violență domestică.

Constanța este pe locul al treilea în topul județelor cu cele mai multe cazuri, înaintea sa aflându-se județele Buzău și Ilfov și fiind urmată de Iași, Teleorman și Dolj.

La rândul ei, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a înregistrat, în primele trei luni ale anului 2012, peste 300 de sesizări. Acestea au fost făcute fie chiar de către copilul în cauză, fie de către persoane fizice, vecini sau medici, cadre didactice ori psihologi.

"Din cele 317 cazuri, 304 sunt pentru neglijare, trei pentru abuz fizic, șapte pentru abuz sexual, unul pentru exploatare prin muncă și două pentru exploatare pentru comitere infracțiuni. Mai mult de jumătate (169) provin din mediul rural, iar 148 din mediul urban. Toate cazurile au fost preluate de reprezentanți ai Direcției și verificate. Aproximativ 100 sunt încă în lucru", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

Luați din familie

În urma cercetărilor, 167 de copii au rămas în familie, însă atât părinții, cât și ei primesc consiliere.

"Pentru 33 de copii, directorul DGASPC a dispus plasamentul în regim de urgență, iar pentru doi copii, instanța a dispus plasamentul în regim de urgență, cu ordonanță președințială", a mai explicat Roxana Onea.

Trei copii nu au mai suportat supliciul și au anunțat chiar ei că sunt victime ale unui abuz. Doi au solicitat ajutorul autorităților, spunând că sunt neglijați, iar unul era exploatat prin muncă. Celelalte sesizări au venit, în mare parte, de la comunitățile locale, prin medici ori profesori, și de la persoane fizice din anturajul familiei respective.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6239 secunde