CONSTANȚA, SUB ASEDIUL IERNII. Iată ce ravagii a făcut viscolul!

1579
4
Codul portocaliu de ninsori și viscol a făcut ravagii în Constanța și în întreg județul. Străzile au fost acoperite de gheață și zăpadă, vântul și gerul au rupt instalațiile electrice și au lăsat fără apă și fără curent electric zeci de localități. Meteorologii ne dau vești bune, cel puțin pentru moment, furtunile și ninsorile se opresc, dar nu scăpăm și de ger.


Județul Constanța a trecut prin două nopți de groază: furtunile, lapovița și apoi ninsoarea au măturat toată Dobrogea, de la un capăt la altul, inclusiv municipiul Constanța. Mai întâi ploaia a înghețat, apoi au venit gerul și zăpada, astfel încât tabloul de iarnă este complet, la malul mării. Autoritățile s-au mobilizat și au convocat Comandamentele de Urgență. Prefectul județului, Eugen Bola, a monitorizat în permanență situația și a cerut intervenția tuturor utilajelor disponibile pentru deblo-carea drumurilor, a autovehiculelor și persoanelor prinse în nămeți. La orele prânzului, erau închise numai două șosele, DN3 Băneasa - Deleni și DJ 394 Pecineaga - Dulcești. Mai multe autovehicule au fost blocate, mai ales în zona de sud a județului, printre care și un autocar cu turiști ucrainieni, în drum spre Bulgaria. Pentru că punctele de frontieră au fost închise în cursul zilei de ieri, turiștilor le-a fost asigurată hrană și cazare în Mangalia. 


Sudul litoralului, în beznă, o noapte întreagă


Probleme mari au fost și cu utilitățile, mai ales cu curentul electric. În seara de miercuri, 19 decembrie, la ora 19,10, toată zona de sud a litoralului, din Agigea, Eforie, Tuzla, 23 August și până la Mangalia, a rămas în beznă. Liniile de înaltă tensiune au fost afectate de viscolul puternic și de precipitațiile care se transformau instantaneu în gheață pe echipamentele electrice. "Zona respectivă era alimentată cu electricitate prin șase stații de transformare și, din cauza vântului puternic, a fost declanșată o avarie care a angrenat în galopaj conductoarele liniilor de înaltă tensiune. Conductoarele se apropiau din cauza vântului, producându-se arc electric, ceea ce a condus la întreruperea furnizării de electricitate", au explicat reprezentanții ENEL Distribuție Dobrogea. 


O parte a consumatorilor a fost alimentată în mai puțin de jumătate de oră, însă patru linii de înaltă tensiune și trei stații de transformare au fost grav afectate și nu a existat posibilitatea realimentării din rețelele de medie tensiune. Abia dimineață, în jurul orei 8,00, s-a reușit realimentarea consumatorilor din Mangalia, Neptun, Vama Veche, 2 Mai. Totuși, alte 15 localități nu aveau energie electrică nici la orele după-amiezii de ieri. Este vorba despre Dulcești, Moșneni, Pecineaga, Vânători, 23 August, Schitu, Bărăganu, Potârnichea, Movilița, Topraisar, Miriștea, Osmancea, Ciobănița, Limanu și o parte din Vama Veche. Din păcate, din cauza lipsei curentului electric, nu au putut funcționa nici stațiile de pompare a apei potabile, localitățile Moșneni, Pecineaga și Dulcești rămând și fără apă, mai bine de 36 de ore. 


Linie telefonică de urgență, la Mangalia


Și în Mangalia situația a fost foarte gravă, fiind necesară convocarea Comandamentului de iarnă. Șase lame, două sărărițe, un buldozer și încă un utilaj tip Mallot au acționat continuu pentru degajarea drumu-rilor, în unele zone împrăștiindu-se și material antiderapant. "Societatea care furnizează energie termică dispune de combustibilul necesar alimentării centralelor, însă accesul este îngreunat din cauza autovehiculelor parcate în perimetrul centralelor. De asemenea, la sediul Primăriei funcționează permanent, Coman-damentul Local pentru Situații de Urgență care preia toate solicitările cetățenilor și instituțiilor din localitate. Pe timpul avertizărilor meteorologice este deschisă o linie telefonică la numărul 0241/753.502", precizează Biroul de Presă al Primăriei Mangalia.


Ger de crapă pietrele, la Constanța


Meteorologii ne anunță că am scăpat de viscol, dar va continua să ningă slab astăzi și la noapte. Vântul va sufla ușor, dinspre nord, iar temperaturile se vor situa între -8 și -3 grade Celsius. Sâmbătă și duminică, 21 și 22 decembrie, va fi cer noros, fără precipitații, dar se va face din ce în ce mai frig, până pe la -11 grade Celsius. De luni este posibil să vedem și câteva raze de soare, dar gerul va persista, mai ales noaptea. Abia de joi se mai încălzește și vom avea din nou temperaturi preponderent pozitive.


Comentează știrea

Alin
21 decembrie 2012
Anormal, deci in regula

Chiar nu vad ce este anormal in faptul ca , la orice ploaie,ninsoare ,totul se duce de-a dura. Pentru noi ar fi anormal sa existe o organizare buna,cu dotari pe masura pentru a face fata situatiilor dificile.Tot anormal e stiintifico-fantastica existenta a spiritului de echipa, a lucrului bine gandit,fara ghiorlanisme din partea sefilor,asa incat toti oamenii sa fie uniti,sa se respecte si sa se ajute.Pe bune,chiar si cu dotari tehnice perfecte,tot mai e mult,foarte mult de munca,cu atat mai mult cu cat,de obicei,la butoane sunt mai mereu cie tupeisti,melteni,fara viziune. Atat!

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Telegrafu'
21 decembrie 2012
Sunteți penibili !

Ce ofuscați sunteți voi, măi ziariștilor de cacao! sensibili mai sunteți ! Transformați orice stare de fapt într- un eveniment senzațional și comentariile incomode la adresa voastră sunt considerate inadecvate !?Asta se numește amatorism sau...jurnalism de doi lei

MIRUNA
22 decembrie 2012
nu-l mai deranjati pe mazare

e in vacanta

Articole pe aceeași temă

Joi, 20 Decembrie 2012
Stire din Social : IMAGINI INEDITE. Furtună pe mare
Miercuri, 19 Decembrie 2012
Stire din Social : Cât mai ninge la Constanța
Sâmbătă, 08 Decembrie 2012
Stire din Social : ANM / Cod galben de ninsori abundente
Miercuri, 12 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Cum se conduce pe timp de iarnă?
Miercuri, 12 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Pe ce drumuri se circulă cu greutate
Pagina a fost generata in 0.2697 secunde