Constănțenii au răspuns "prezent" la donare de celule stem

236
Constănțenii au răspuns

Articole de la același autor

Donarea de celule stem poate reprezenta salvarea pentru pacienții depistați cu forme de cancer de sânge. Acesta este motivul pentru care, în luna septembrie 2019, specialiștii de la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța au demarat o acțiune de recrutare de donatori de celule stem, prin înscrierea lor în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 


Acțiunea nu a rămas fără ecou în rândul constănțenilor. Astfel, pe parcursul acesteia, un număr de 21 de persoane s-au înscris în registrul respectiv, iar 16 dintre ei au devenit și donatori de sânge. "Ne bucurăm să vedem că tot mai multe persoane sunt interesate de donarea de sânge și le mulțumim pentru șansa pe care o dăruiesc pacienților", au arătat reprezentanții centrului. 
"În fiecare an, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care netratate sunt mortale. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în grupa populațională sau în regiunea geografică unde își are originea pacientul. De aceea, majoritatea țărilor din lume și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. În prezent, la nivel mondial sunt înregistrați în diverse registre peste 34 de milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice", au transmis reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța. 
Înscrierea în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem se poate face online, accesând pagina web; în urma înscrierii, donatorii vor primi o trusă medicală pentru realizarea unui raclaj bucal. Ulterior, dacă sunt solicitați, trebuie să știe că donarea de celule stem poate fi realizată prin două metode: transplantul din sângele periferic sau prin extragerea celulelor stem din măduva osoasă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3915 secunde