Construcțiile de pe plaja din Mamaia. Cine a vândut terenurile, cum s-au dat autorizațiile? Avem liber la investiții!

10375
13

Articole de la același autor

Acțiunea Direcției Naționale Anticorupție de săptămâna aceasta, prin care s-a început urmărirea penală față de mai multe personaje bine cunoscute în Constanța și chiar în România - primarul Decebal Făgădău, fostul primar Radu Mazăre, fostul arhitect șef al Constanței, Luiza Tănase, ori Nicoleta Constantin, fost șef serviciu autorizații în construcții din cadrul Primăriei Constanța -, a readus în atenția opiniei publice o problemă mai veche: cea a construcțiilor pe plaja din stațiunea Mamaia.

În cazul amintit, este vorba despre un dosar în care există suspiciuni de corupție vizavi de acordarea unei autorizații de construcție. Speța este cunoscută și vom urmări modul de desfășurare a lucrurilor, însă rândurile următoare le voi dedica… istoriei, punând doar câteva întrebări.

Colegul nostru fotoreporter Octavian Dragomir a luat la pas, ieri dimineață, plaja din Mamaia, având sarcina de a imortaliza construcțiile de pe partea cu marea. Și sunt multe!

Las la o parte construcțiile provizorii (gen beach-barurile din lemn) sau cele din beton, realizate pe vremea lui nea Nicu ori în primii ani de după Revoluția din decembrie 1989. Am să dau doar câteva exemple de construcții recente, din beton, amplasate chiar pe nisip: Complex Azur, Complex Solea Beach, Hotel Agapi, Hotel Golden Palace, Hotel Sara ori Hotel By Tony. Precizez încă o dată: lista este incompletă, iar ordinea este aleatoare.

Veți spune, pe bună dreptate: nu-i nimic nou! Așa este, aceste construcții nu au apărut peste noapte. Proprietarii lor au avut grijă să își procure autorizații și lucrările au mers strună, activele începând să genereze încasări de ceva ani.

Întrebări de ieri, întrebări de astăzi

Aici începe seria întrebărilor pe care "Cuget Liber" le-a adresat și în anii respectivi și pe care le mai adresează și acum.

În condițiile în care legea spune că în zona benzii litorale a Mării Negre sunt interzise orice fel de construcții definitive (pasaj care apare inclusiv în referatul DNA în dosarul Făgădău/Mazăre/Tănase), cum a fost posibil să "răsară" aceste construcții pe plajă?

Cine a avut în administrare acele terenuri (în mod clar publice, pentru că nici bătrânii nu-și amintesc să fi fost vreodată acolo imobile demolate, ca să se poată face retrocedări) și cum de au ajuns în proprietatea unor agenți privați?

Pornesc de la premisa că toate tranzacțiile s-au făcut cu respectarea literei legii (deși mi se pare bizar ca statul român să-și vândă plajele; am auzit și zvonuri precum că terenurile pe care s-au construit imobile nu ar fi fost chiar plajă, ci alei despărțitoare dintre segmentele de plajă, dar nu am dat crezare acestor zvonuri!), plătindu-se și prețul zonei. Sau poate s-a încheiat un contract de concesiune, pe un număr determinat de ani (25, 50, 99). Proprietarii de imobile știu mai bine, presa nu este organ de control. Dacă DNA, Curtea de Conturi, ANAF, Ministerul Turismului și Ministerul Mediului nu au zis nimic în toți acești ani, înseamnă că totul este legal. Urmând acest raționament, înseamnă că oricine are dreptul - dacă-l țin buzunarele - să își construiască un complex pe plajă. Prin urmare, avem liber la investiții!

Doi miniștri vocali. Și atât!

Și tot din istorie am să readuc în actualitate numele a doi miniștri. Ați bănuit, sunt personaje care s-au aflat la cârma Turismului. Dintre cei ce s-au perindat pe acolo, îi voi nominaliza numai pe Dan Matei Agathon și Elena Udrea. Și asta pentru că au fost cei mai vocali. Adică au dat din gură pe la televiziuni, au acordat interviuri incendiare în ziare, au amenințat cu pușcăria, cu demolările, însă nu s-a întâmplat nimic.

N-am auzit despre dărâmarea vreunui hotel construit pe plajă, n-am auzit despre o decizie finală în care să scrie ILEGALITATE, n-am auzit de vreo condamnare sau - de ce nu? - de naționalizarea construcției ilegale.

v v v

Una peste alta, Mamaia arată cum arată. Stațiunea este sufocată de mastodonți de beton, dându-se drumul inclusiv la construcția de blocuri, spațiile verzi le numeri pe degete (cele mai multe dintre terenurile pe care le vedeți astăzi sunt însă vândute!), linia arhitecturală este praf făcută.

Mamaia nu mai are o emblemă, un specific anume, așa cum au stațiunile din Vest (chiar Orient). S-a construit, se construiește și se va mai construi haotic, fiecare unde și cum vrea. Dar, totul este legal și lumea-i fericită! 

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Don Calogero Albanese
8 decembrie 2017
Clanul tomitanilor

"DNA sa vina sa va ia!".Pe Fagadau,Mazare &Luiza stim cine o sa-i ia, dar pe coruptii de la DNA,ANAF,Curtea de Conturi, etc. care au fost complici si s-au lins si ei cu mierea coruptiei, cine naiba sa vina sa-i ia? Domn Sorin, nu de poze avem nevoie , ci de acte (dovezi) si de o investigatie jurnalistica profesionista,asa cum face colegul dvs. de breasla Tolontan.Cei de la DNA ,ANAF sau Curtea de Conturi de ce au tras obloanele si s-au facut ca nu vad aceste ilegalitati?Fiti sigur ca sunt bagati pana in gat in afacerea retrocedarilor prin intermediul rudelor. Daca faceti sapaturi ,precis o sa gasiti ca fiecare sef si sefut din aceste institutii au cate un fin, nas sau nepot de soacra, etc care a obtinut ilegal un teren de la Mazare. De ce DNA-ul nu s-a sesizat din oficiu de prima data,cand s-a realizat prima constructie pe plaja in mod ilegal?Ce sa mai vorbim despre trantorii corupti de la ANAF ., a caror munca se vede in actele oficiale: Romania pe primul loc in UE la evaziune fiscala si pe ultimul la colectarea taxelor si impozitelor.Nu o spun eu , ci statiscile oficiale ,inclusiv premierul. Domn Sorin, acest dosar in care Fagadau apare ca urmarit penal, nu a fost deschis sa se faca lumina, sa se faca justitie , sa se pedepseasca vinovatii si sa fie recuperat prejudiciul,nu, ci a fost facut din alte motive.Varianta 1. I se baga belciugul in nas lui Fagadau ,baiatul se da pe brazda si joaca cum i se spune dar scapa basma curata Varianta 2. Toata gasca lui Mazare este matrasita si pleaca la parnaie,iar in locul lor vine gasca lui Felix, cu Tutuianu secund plus baietii lui crescuti la RAJA. PS.1.Cand vorbim de coruptia din Constanta :DNA,ANAF,CC etc, ma refer direct la sefii acestor institutii, nu la simpli angajati.Fara complicitatea sefilor acestor institutii Mazare nu-si facea de cap. 2.Punem pariu pe ce vrei , ca din tot tambalaul,Mazare&Co , vor scapa basma curata,sefii DNA,ANAF,CC etc vor ramane in continuare bine merci in scaunele lor caldute,toate constructiile pe care domnul fotoreporter le-a facut vor fi acolo si peste 20 de ani,iar statul roman va ramane cu buza umflata,vesnicul perdant. 3. Apropo , de ce nu mergi pana la sediul DNA, sa-l intrebi pe procurorul sef de ce nu s-a luat nimeni de Mazare&Co.pana acum.Te rog sa-i arati fotografiile publicate , poate omul nu stie,nu-i din localitate ,vine de pe alta planeta, sau poate nu citeste presa.

Vasile costea
8 decembrie 2017
Ilegalitati

Nu se pot darama aceste constructii De exemplu domnule reporter hotel sara apartine unei doamne care lucrează la curtea de conturi .si exemplele pot continua . Dacă vreți un articol adevărat faceti investigatii amănunțite nu abureli

Constantean
8 decembrie 2017
Legea nu e pentru toti ?

Poate aflati ce e cu blocul fantoma din dreptul statiei si al debarcaderului de la Cazino, Mamaia. E absolut de groază. Acolo nu avea ce cauta nici o constructie.

BOBY
8 decembrie 2017
AI DREPTATE

Asa zisii ziarisi din orasul - ghetot constanta sunt praf ..ei culeg informatii si poze de pe net facute de altii ..nu merg pe teren sa vada k ochii lor dezastrul din mamaia cu acele cladiri chiar pe nisip langa apa ..nicaieri in lume nu sa intamplat asa ceva ..mafia si politicul a distrus acest oras coborandu-l la rangul de COMUNA PRIMITIVA cu cretini care populeaza aceasta comuna ..

Răspuns la: Ilegalitati
Adăugat de : Vasile costea, 8 decembrie 2017
Nu se pot darama aceste constructii De exemplu domnule reporter hotel sara apartine unei doamne care lucrează la curtea de conturi .si exemplele...
Un fel de palate tiganesti
8 decembrie 2017
tiganesti sau rromanesti ?

Rromanul nu se multumeste pana nu isi tranteste laga casa si un coteț de gaini/de porci/ceva acolo,o sandrama sa fie.Am vazut un palat tiganesc(in Palas) care avea un cotet lipit de palat pentru ca rromul tot in cotet doarme mai bine.Uitati-va cu atentie la toate constructiile fotografiate pe plaja pentru acest reportaj se veti vedea ca toate au cel putin un coteț lipit de cladire.Cand le spui ca astia,care fac turism in Mamaia,sunt tiganii lui Mazare se supara imediat.Toata Constanta este asa.Asta inseamna arhitecti de cacat si un primar superficial si fara pic de educatie estetica.Este asa de multumit de spaga primita de la "dezvoltatori" ca-i este jena sa le demoleze cotetele.Mai Fagadaule,pe tine nu te deranjeaza la ochi ? Nu cred ca te deranjeaza ca si tu esti tuciuriu ca "dezvoltatorii" lui Mazare sau ai tai,mai nou.Vai de mama voastra de amarati.Astia se ocupa de turism ? Bine ca madam Tomiris danseaza din fundulet ca sa atraga turisti si voi administratia strangeti bani pentru promovarea turismului.Mi-e mila de voi,Fagadaule,amaratilor.In alta ordine de idei.Sa-mi spuna si mie cineva daca blocurile alea de pe plaja sunt locuite iarna,pe viscol(stim noi ce inseamna viscol la malul marii),sau pe furtuna.Apartamentele/blocurile astea nu au regim hotelier.Sunt ocupate numai vara.Sunt mii de apartamente cumparate numai pentru a fi valorificate vara.Acolo se face evaziune fiscala la greu.

pesterau grigore
8 decembrie 2017
terenuri mamaia

daca DNA ar incepe o investigatie profesionista (ceea ce nu pot , nu vor si nu doresc) si ar investiga toate retrocedarile din statiunea mamaia incepand de la satul de vacanca si pana in nordul statiunii ar putea constata infractiuni in peste 80% din cazuri si ar putea aduce bugetului de stat peste 3 miliarde de euro.dar asta inseamna sa saraceasca o parte din mafia constanteana , iar acesta nu se doreste .

fani
8 decembrie 2017
DNA -ul

Dac ar face asa ceva ,ar insemna sa constate ca Institutia CURTEA CONSTITUTIONALA nu este garantul suprematiei Constitutiei in aceasta tara !De fapt articolul este bine venit chiar daca ceva cam tarziu , si ar mai trebui completat cu faptul ca TOATE suprafetele plajei fac obiectul exclusiv al proprietatii publice (conf.art.136 /aliniat 3 din Constitutie).Conf. aceluiasi art.136 aliniat 4, acestea sunt INALIENABILE adica nu pot fi instrainate (deci nu puteau fi vandute). Prin acoperirea cu betoane aceste bunuri ale domeniului public au disparut pentrun totdeauna ,adica au fost FURATE ! N-am auzit niciun dosar al DNA sa clarifice cine sunt hotii domeniului public ....

Răspuns la: terenuri mamaia
Adăugat de : pesterau grigore, 8 decembrie 2017
daca DNA ar incepe o investigatie profesionista (ceea ce nu pot , nu vor si nu doresc) si ar investiga toate retrocedarile din statiunea mamaia...
Craii de curte vecvhe
9 decembrie 2017
Plaja Mamaia + Sat Mamaia

Sunt curios sa stiu cine a data avize de constructie pe plaja? Plaja prin lege este a Apelor Romane/ corect sau nu ?. Cunm sa dai avize favorabile fara referendum? Plaja este bun al statului din care facem parte toti fraierii si fraierele, din Constanta. Suntem un popor de idioti a avut dreptate cel ce a spus ca ' am facut puscarie pentru un popor de idioti" . Imi asum aceasta afirmatie, a filozofului Tutea.

Judecatorul
9 decembrie 2017
Justitie

De ani si ani il da in judecata pe Mazare dar nimica nu se intimpla . Rahatul si hotul de Mazare trebuie sa fie la puscarie. Toti mafioti din Romania fac puscarie lui Mazare ii trebuie. 16 ani fara suspendare si tot,tot ce are sa fie consficat . Tot ce are in Tara si peste hotare si tot ce e pe plaje sa fie darimat

Mihaela
10 decembrie 2017
Moderatori

Recrutam urgent moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: [email protected]

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3908 secunde