Copii exploatați prin muncă, la țară. "Ține de «normalitatea» mediului rural și nu este considerat abuz"

698
1
Copii exploatați prin muncă, la țară.
"Tata mă trimite cu caprele. Dacă îi spun că nu vreau să mă duc, mă bate. Plec dimineața și mă întorc seara, când o ajut pe mama la găini și la porci. Întotdeauna îmi pare rău că vine vacanța, pentru că, dacă mă duc la școală, mai scap, dar atunci când sunt acasă trebuie să muncesc". Este mărturia unui copil de zece ani, de la țară. 


Sute de copii din satele dobrogene au în față o vară lungă, la muncă pe câmp sau la păzit animalele pe dealuri. Nu merg la plajă, mulți dintre ei nici nu au văzut vreodată marea, nu pleacă în vacanță cu familia, căci de-abia își duc traiul de pe o zi pe alta, ci muncesc de dimineață până seara. Sunt acei copii fără copilărie, cu mâini chinuite, cu tălpile murdare și burta aproape goală. 


"Legislația din România interzice munca copiilor care nu au împlinit 15 ani. În același timp, fenomenul exploatării prin muncă afectează un număr însemnat de copii, însă este greu de monitorizat, având în vedere că folosirea copilului în gospodărie sau la muncă ține de «normalitatea» mediului rural și aproape nimeni nu o raportează ca abuz", explică Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. 


Nu primesc nici hrană, nici îngrijire 


Potrivit reprezentanților Centrului Regional Constanța al Agenției împotriva Traficului de Persoane, peste 30 la sută din victimele traficului de persoane sunt minore și sunt puse să muncească. 


"De cele mai multe ori, copiii exploatați prin muncă nu merg la școală și au foarte puțin timp la dispoziție să se joace, iar mulți dintre ei nu primesc nici hrană, nici îngrijire corespunzătoare, munca lor fiind de multe ori ascunsă de ochii publicului, desfășurându-se în locuri izolate și departe de familiile lor. Uneori, chiar și viața copiilor exploatați prin muncă este pusă în pericol, iar drepturile lor fundamentale sunt încălcate", precizează Sorin Florin Bratu, coordonatorul Centrului Regional Constanța. 


Campanie de informare, direct la sate 


În vederea conștientizării populației asupra gravității exploatării prin muncă a copiilor, Centrul Regional Constanța al ANTIP derulează, pe parcursul lunii iunie, o serie de activități de informare și prevenire a traficului de minori, atât în centrele de plasament din municipiu, cât și în taberele școlare de pe litoralul Mării Negre. 


"În cadrul activităților preventive, le vor fi prezentate copiilor informații cu privire la drepturile pe care le au minorii, factorii de risc ce pot conduce la o situație de trafic de persoane, principalele metode de recrutare a victimelor, profilul recrutorilor și traficanților de persoane, pericolele la care sunt expuse victimele traficului de minori în vederea exploatării prin muncă, precum și sfaturi utile pentru prevenirea acestui fenomen infracțional", completează Sorin Florin Bratu. 


De asemenea, în cursul zilei de ieri, cu prilejul sărbătoririi Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copilului, elevii, cadrele didactice, dar și părinții din localitatea Pietreni, comuna Deleni, au participat la o dezbatere pe această temă. Evenimentul a fost organizat de DGASPC Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, și s-a vorbit îndeosebi despre folosirea copiilor la munca în agricultură sau creșterea animalelor. 


De asemenea, tot ieri, la Liceul Tehnologic "Nicolae Istrățoiu", din comuna Deleni, autoritățile locale au invitat părinții, dar și elevii pentru a li se prezenta drepturile copiilor și din această perspectivă. 


Comentează știrea

Liviu Chilian
13 iunie 2017
Dezgustător! Oribil! Condamnabil! In laturi voi, "Adulți" satanizati!

Văd ca pe kustendilii nu'i interesează tragedia cu iz antic ce afectează copiii Romani din Ținutul Kustendge. Nu dau doi bani pe nedreptatea si suferința la care sunt condamnați o treime din copiii din fosta Românie! Ieri, când un...apărător al patriei apocaliptice a kkpIUDAlistilor Rromarlani, a dat cu avionul de pământ, distrugând milioane de dolari, kustendiliii au spart caseta accesării articolului prost însăilat de merdialqaedan. Comparați antiviata degradanta in care sunt forțați copiii din satele Romanilor, cu Știrea...galactică despre Fuhreresa Rromarlanilor, Kkrmen JewhANUS, edukatoare ce s'a dus in Amerikk, sa'si cumpere sandale de 1000 euro. Blestemați sa fie Rromarlanii politicastri, militarati si merdialqaedani ce EXPLOATEAZĂ si DECIMEAZĂ copiii Romanilor! Prin contrast, copiii Rromarlanilor unulasutasi au înnebunit, de mici, in decadenta. Precum parintziganii lor! --- Când aveam opt ani, tatal meu a fost ridicat intr'o noapte, de către Miliție, si dus la munca forțată in Balta Brăilei. Acum câteva decenii. De'atunci am început sa muncesc! Eu si varul Ilie ne trezeam la 3.30 dimineața, mergeam la grajduri, la colectiv, de unde plecam cu carul la câmp. La cules fasole din porumb. Eu ii înțeleg pe copiii chinuiți din sărmana, scumpă Țara. Sunt convins ca merdialqaedana a scris articolului, la malu' marii, la...nudiști, sorbind cu ppp...ppuua... paiul un cock-tail rece, cu boyfriendul alături, ce'o...ajuta in inspirație, gadiland'o pe părțile...private. Cool! Asta e kkpIUDALismul. Totu' e...privat. Inclusiv exploatarea copiilor de către părinții sărăciti de către...ALEȘI

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.317 secunde