Copil abandonat, aștept mamă și tată! Adopția, șansa de a deveni părinte

1677
Copil abandonat, aștept mamă și tată! Adopția, șansa de a deveni părinte - copii3-1565124420.jpg

Articole de la același autor

Foarte mulți copilași sunt abandonați, an de an, în spitalele constănțene, încă din primele zile de viață, iar alții rămân fără căldura unui cămin pe parcurs. Din păcate, încă există părinți care nu își merită această titulatură, lăsând aceste suflete nevinovate în voia sorții. În timp, ei învață să trăiască fără dragostea unui părinte, iar angajații din centrele de plasament în care sunt duși devin noua lor familie. 


Pentru mulți dintre ei, nu mai există a doua șansă sau își găsesc "părinți" noi foarte greu. Pentru A. S. a durat aproape cinci ani până când și-a găsit mama, iar aici nu ne referim la femeia care a născut-o, ci la cea care i-a arătat dragostea adevărată și a învățat-o ce înseamnă…acasă. A fost dragoste la prima vedere de ambele părți. Copilul a fost atras de femeie, iar ea, la rândul ei, s-a topit, efectiv, în momentul în care a văzut doar poza celei mici, spunându-și că acel copil frumos cu ochii migdalați va trebui să fie, neapărat, al ei.


Ca această familie sunt și altele în județul Constanța, altele care își doresc cu ardoare un copilaș și nu îl pot avea pe cale naturală. Prin aceeași experiență frumoasă a adopției a trecut și L. B. Ea are doi copii și din prima clipă în care i-a văzut a simțit că sunt ai ei. Deși cel mic avea doar câteva luni, zâmbetul lui senin, dragostea aceasta pură pe care o oferă un copil, au însemnat totul pentru ea și soțul ei. 


"Îmi amintesc și acum prima zi, momentul în care l-am adus acasă și 
l-am luat în brațe. Este clar că nu am cum să știu ce simt mamele adevărate când nasc și își țin pentru prima dată copiii în brațe, dar ce am simțit eu când mi-am văzut copiii a fost ceva de nedescris. Nimic nu se poate compara cu dragostea pentru un copil. Dragostea vine din prima clipă când îți vezi copilul", ne-a declarat femeia.


Copiii cu vârsta între zero și patru ani, cei mai căutați


Cum spuneam, sunt multe familii care vor un copil. Statistic vorbind, în decursul anului 2018, în județul Constanța au fost atestate ca apte să adopte 110 familii ori persoane și s-au deschis 92 de proceduri de adopție. În același timp, au avut loc 33 de încredințări în vederea adopției și alte 60 de încuviințări ale adopției.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, Oana Manoilă, în perioada ianuarie-iulie 2019, au fost atestate și declarate apte să adopte 74 de familii sau persoane. 
"În intervalul de timp menționat, au fost deschise 29  de proceduri de adopție internă și s-au înregisrat alte 20  încredințări în vederea adopției și 41 de încuviințări de adopție. În prezent, în evidența Biroului Adopții și Postadopții sunt 77 de copii adoptabili, dintre care 53 fac parte din categoria copiilor greu adoptabili (vârste mai mari, suferă de afecțiuni minore etc.). Cei mai mulți dintre cei care doresc să adopte, însă, un copil își doresc ca acesta să aibă între zero și patru ani, să fie clinic sănătoși, de etnie română", a precizat reprezentantul DGASPC. 


Pe viitor, persoanele ori familiile care doresc să adopte un copil trebuie să se adreseze DGASPC Constanța în vederea obținerii informațiilor referitoare la documentația necesară, demersurile și durata procedurilor adopției interne. 


"Când s-au hotărât asupra continuării acestui demers, vor formula o cerere scrisă, care va fi depusă împreună cu documentele necesare soluționării cererii de evaluare. Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare se realizează de echipa de evaluare formată din asistent social și psiholog, unul dintre aceștia având și calitatea de responsabil de caz al familiei și cuprinde următoarele etape: evaluarea socială (minimum șase întâlniri), evaluarea psihologică (minimum patru întâlniri), pregătirea pentru asumarea în cunoștință de cauză a rolului de părinte. Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare durează 90 de zile și se concretizează cu propunerea privind eliberarea sau, după caz, neeliberarea atestatului. După obținerea atestatului, persoana sau familia atestată să adopte este luată în evidență la nivel național", a explicat Manoilă. 


Când ajung cei mici la noua familie


Apoi, pentru fiecare copil aflat în evidență cu hotărâre definitivă de deschidere a procedurii de adopție se generează lista cu persoanele sau familiile adoptatoare atestate. Prioritate în ierarhizarea acestei liste o au familiile de plasament și asistenții maternali profesioniști care au avut în grijă copiii pe care doresc să îi adopte. Urmează, în ierarhizare, familiile sau persoanele adoptatoare care au reședința ori domiciliul în același județ cu cel mic. 


De precizat că între data obținerii atestatului și data inițierii procedurii de potrivire practică există o perioadă de așteptare. La finalul procedurii de potrivire se sesizează instanța judecătorească pentru încredințarea copilului în vederea adopției pentru o perioadă de 90 de zile persoanei sau familiei care dorește să îl adopte.
 
În această perioadă de 90 de zile, copilul se află la domiciliul persoanei sau familiei adoptatoare, iar reprezentanții direcției efectuează vizite bilunare pentru a urmări evoluția copiului încredințat în vederea adopției, dar și a relațiilor dintre acesta și persoana sau familia adoptatoare.


Monitorizarea postadopție se realizează de către Direcție pe o perioadă de cel puțin doi ani după încuviințarea adopției. La final, este nevoie de o hotărâre judecătorească și copilul ajunge la noii părinți.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6475 secunde