Crăciun cu bucate tradiționale sau cu preparate industriale?

527
Crăciun cu bucate tradiționale sau cu preparate industriale? - fotofondcraciunproduse-1482343478.jpg

Articole de la același autor

Pe măsură ce se apropie Crăciunul, gospodinele parcurg numeroase ritualuri menite să asigure deplina plăcere a sărbătorii, între care procurarea cărnii necesare pentru bucatele de pe masa de Crăciun. Lumea orașului a redus acest ritual la căutarea celor mai bune magazine și oferte de preparate din carne, încărcarea frigiderului cu cantitățile de la ofertă, aproape în toate cazurile mult mai mari decât cele potrivite pentru un meniu îndestulat din zilele Crăciunului.

Bucatele tradiționale de pe masa de Crăciun se prepară din carne de porc proaspătă, carne afumată și carne în untură. Prepararea acestora presupune numeroase etape, multă îndemânare și mai ales multă muncă. Însă mulți dintre noi mergem pe varianta rapidă și le cumpărăm gata preparate, numai bune de pus în oală sau tigaie.

Asociația Pro Consumatori (APC România) a achiziționat preparate din carne fabricate în sistem industrial, specifice Crăciunului, și le-a analizat în cadrul unui studiu menit să atragă atenția asupra diferenței dintre produsele din carne tradiționale și cele realizate în sistem industrial.

Așa se face că în loc de carne de porc, numeroase produse conțin aditivi alimentari, un conținut exagerat de sare și apă și multă grăsime. Astfel, carnea tocată pentru sarmale fabricată industrial conține trei aditivi alimentari: acid ascorbic, ascorbat de sodiu și carmin de cochilii. "La cele mai multe produse nu se menționează procentul de carne de porc din acest tip de produs, având în vedere faptul că în compoziția acestui produs se mai găsesc: orez, ceapă deshidratată, pastă de tomate și zaharuri. Produsul conține sare iodată și are termen de valabilitate trei zile. Sarea iodată nu mai este obligatorie în produse de acest gen", explică președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Aditivi alimentari, fără număr…

Caltaboșul fabricat industrial conține cinci aditivi alimentari: difosfat de sodiu, glutamat monosodic, acid ascorbic, eritrobat de sodiu și nitrit de sodiu. Producătorii nu menționează procentul de carne de porc și organe de porc, în compoziția acestui tip de produs se mai gă-sește sare (2,3 grame/100 grame produs), amidon, proteină vegetală din soia și zaharuri (1,5 grame/100 grame produs).

Toba, produs fabricat industrial, conține trei aditivi alimentari: ascorbat de sodiu, citrat de sodiu și glutamat monosodic. "De obicei, producătorii nu menționează procentul de carne de porc și organe de porc. În compoziția acestui tip de produs se mai găsesc: șorici, gelatină, zaharuri și condimente, dar nu se specifică denumirea acestora", precizează reprezentantul APC.

La rândul lui, lebărul fabricat industrial conține șase aditivi alimentari: mono și digliceridele acizilor grași, acid ascorbic, caragenan, carmin, glutamat de sodiu și nitrit de sodiu. De cele mai multe ori, producătorii nu menționează cantitatea de ficat. În compoziția acestui tip de produs se mai găsesc: apă, slănină, șorici, cazeină, zaharuri, soia și condimente, însă nu este menționat tipul acestora.

Cârnați "țărănești" cu șase E-uri

În ce privește cârnații proaspeți din carne de porc fabricați industrial, aceștia conțin șase aditivi alimentari: E 252, E 262, E 300, E 551, E 120 și E 160c. Nici în cazul lor, producătorii nu menționează cantitatea de carne pe care o conțin. Se știe însă că mai conțin apă, sirop de glucoză din grâu și condimente, fără să se spună care.

Slăninuța afumată fabricată industrial nu mai seamănă nici ea cu cea tradițională. O mare parte a sortimentelor din comerț conține în jur de șase aditivi alimentari: E 450 (difosfați - emulgatori), E 451 (trifosfat pentasodic - emulsificator), E 316 (erithorbat de sodiu - antioxidant), E 407 (caragenan - agent de îngroșare), nitrit de sodiu și monoglutamat de sodiu.

"Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a alimentelor consumate la masa de Crăciun. Astfel, consumatorii sunt informați greșit. Pentru a lua decizia de cumpărare a produselor din carne, nu avem altă opțiune decât aceea de a ne baza pe etichetele acestora. Consu-matorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung", mai spune conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 22 Decembrie 2016
Stire din Social : VREME CALDĂ DE CRĂCIUN
Sâmbătă, 17 Decembrie 2016
Stire din Social : Mare Nostrum promovează Crăciunul Eco
Pagina a fost generata in 0.4829 secunde